Foto gemaakt door Geurt van Roekel
Foto gemaakt door Geurt van Roekel
Nu

30-Daagse: armpje worstelen zomer en herfst

De meteorologische herfst staat op het punt van beginnen en eigenlijk hebben we er met zomerstorm Francis van 26 augustus al een voorproefje van gehad. De herfst is punctueel, zou je dus kunnen zeggen. Maar tegelijkertijd bereikt het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico zijn hoogtepunt. Lagedrukgebieden, die uit de restanten van de orkanen ontstaan, kunnen in Europa ook de nazomer in het zadel helpen. Het is de afgelopen jaren al vaker op die manier verlopen.

Als er de afgelopen tijd iets opvallend was op de weerkaarten voor onze omgeving, dan waren het wel de actieve lagedrukgebieden die – vooral de laatste weken – steeds weer op de route Ierland-Noorwegen opdoken. Van die lagedrukgebieden zou je kunnen zeggen dat ze er vroeg bij waren. Vooral het westen en noorden van Nederland kregen ook al regelmatig met de invloed ervan te maken. Daar lijkt de augustusmaand op veel plaatsen uiteindelijk als een natte maand de boeken in te gaan.

De andere kant van de medaille waren de hogedrukgebieden boven Frankrijk en de Alpen. Die hielden daar de zomer stevig in het zadel. Uiteindelijk brachten ze Nederland in augustus ook een langdurige hittegolf. Toen die voorbij was, en het in het westen en noorden een stuk wisselvalliger werd, hielden de hogedrukgebieden nog wel invloed op het weer in het zuiden en zuidoosten van Nederland. Daar drongen storingen veel minder makkelijk door, viel maar weinig regen en waren ook de temperaturen een stukje hoger.

De komende tijd is het interessant om te zien hoe dit partijtje armpje drukken beslecht wordt en welke van de twee kampen er met de zege vandoor gaat. Daarvan hangt in hoge mate af wat voor karakter het weer in de komende septembermaand zal krijgen.

Week 1: van maandag 31 augustus tot en met zondag 6 september

Na het wisselvallige weer van de afgelopen dagen, dat ook in het komende weekend nog aan lijkt te houden, komt vanuit het westen een hogedrukgebied naar Nederland dat het weer bij ons maandag en de dinsdag in de greep krijgt. De buien verdwijnen dan uit zicht, het blijft droog en we krijgen een afwisseling van wolken en zon. In de nachten kunnen de temperaturen tijdens opklaringen tot beneden 10 graden dalen, overdag wordt het met een beetje zon op de meeste plekken nog wel tussen 18 en 20 graden.

Later in de week komt vanuit het westen het lagedrukgebied dichterbij waarin de resten van de voormalige orkaan Laura zijn ingevangen. Woensdag zou het dan even wat wisselvalliger kunnen worden, maar vanaf donderdag pakt het hogedrukgebied, dan boven Centraal-Europa de macht en kan een naar zuid draaiende wind flink warmere lucht aanvoeren. Dat zou de komst van enkele dagen met nazomerweer kunnen betekenen.

Week 2: van maandag 7 september tot en met zondag 13 september

Aan de achterzijde van ex-Laura lijkt met een naar west tot noordwest draaiende wind veel koelere lucht tot Nederland te willen doordringen. Op de overgang kan wat regen of een paar buien vallen. Of het lukt, is echter maar de vraag, omdat vanaf de Oceaan ook meteen een nieuw hogedrukgebied nadert. Wij komen vrijwel meteen aan de zuidkant van dat nieuwe hogedrukgebied terecht. De koele lucht dringt dan wel tot dichtbij Nederland door, maar bereikt ons uiteindelijk niet. Het zou een aanhouden van de nazomer kunnen betekenen.

Nieuwe ex-orkanen, die vanaf de Oceaan richting Europa stomen, kunnen dit plaatje echter heel makkelijk in de war schoppen en ervoor zorgen dat het weerbeeld er uiteindelijk heel anders uitziet. De onzekerheid in deze periode is best groot.

Week 3: van maandag 14 september tot en met zondag 20 september

Ook hier houdt de onzekerheid, samenhangend met de actieve fase van het orkaanseizoen waarin we ons nu bevinden, aan. Vooral de eerste helft van de week zou het nazomerweer in onze omgeving, als daar nog sprake van is, kunnen aanhouden, vanaf de tweede helft van de week nemen de kansen op een wisselvalliger weerbeeld met wat gematigdere temperaturen weer toe. In elk geval zien we de neerslagkromme in de pluim weer naar boven afbuigen, de bovenluchten worden kouder en dat kan niet anders dan tot wat lagere temperaturen leiden. Toch geldt nog steeds dat de onzekerheid groot is en dat het ook zomaar nog wat langer kan duren voordat het weerbeeld echt omslaat.

Week 4: van maandag 21 september tot en met zondag 27 september

Ook in deze week lijkt de wisselvallige van de twee varianten, die in deze verwachting de hoofdrol spelen, de iets betere papieren te hebben. Vooral in de tweede helft van de week lijkt de onzekerheid wat dit betreft ook wat kleiner. We zien in deze periode temperaturen tussen 18 en 20 graden en nog steeds nachten die duidelijk warmer dan normaal verlopen.

De onzekerheid is mogelijk ook wat kleiner, omdat de actieve fase in het orkaanseizoen van dit moment, dan weer iets tot bedaren zou kunnen komen.

Al met al zien we dat de twee kampen, die het weer van alledag ook nu al steeds domineren, en dat vaak tegelijkertijd, ook in de kaarten van de komende 4 weken een belangrijke rol lijken te blijven spelen. Met de beste kansen op nazomerweer volgende week en in de week daarna, en de grootste kansen op een wisselvalliger weerbeeld in de tweede helft van september. Maar het kan natuurlijk ook zoals nu gaan, met een regelmatige afwisseling tussen het één en het ander. Of zelfs een fase met beide tegelijk, in één land.

Reinout van den BornChef Redactie