Het weernieuws

Al het weernieuws voor jou geschreven door onze eigen meteorologen.
Vandaag13:27

Code oranje wegens storm Conall

Het KNMI heeft voor zes provincies een code oranje afgekondigd vanwege storm Conall. De code oranje geldt vanwege zeer zware windstoten en het ontstaan van mogelijke gevaarlijke situaties. Het wordt een zware avondspits met hinder voor het verkeer.
Vandaag09:50

Wat is de atmosfeer?

De atmosfeer, of dampkring, is het laagje aan gas om de vaste aarde heen. Door de atmosfeer kunnen wij comfortabel op aarde leven. Zonder de atmosfeer zou het namelijk op aarde wel gemiddeld -18 graden Celsius zijn! In de weerberichten wordt uitgelegd hoe de atmosfeer er op dat moment uitziet. Deze term wordt hier dan ook vaak gebruikt. Het weer is dan ook de staat van de atmosfeer op een specifiek moment op een bepaalde plek. Maar hoe ziet de atmosfeer er precies uit en hoe dik is deze? Dit artikel legt het uit.
26 november17:30

Waarom verschillen weermodellen zo van elkaar?

Kijken we naar de stormkansen van morgen, dan is het per weermodel verschillend in hoeverre de depressiekern pal over Nederland trekt. Hierdoor komen de berekeningen van de windkracht ook anders uit, en krijgen we volgens het ene model meer met storm te maken dan volgens het andere model. Waarom is dat eigenlijk zo?
25 november19:00

Stormkans woensdag blijft spannend

Op het moment van schrijven is storm Bert net over de Britse Eilanden getrokken. Dit lagedruksysteem veroorzaakte daar veel chaos; grote regenbuien, sneeuwsmelt en zware windstoten leiden tot overstromingen en stormschade. Woensdag komt een nieuw lagedrukgebied onze kant op, dit keer met stormkansen voor Nederland.
24 november21:31

Bijzonder warm: alweer sneuvelt een temperatuurrecord

Een datum-warmterecord dat 43 jaar ongebroken bleef moest er nu toch aan geloven. Op 24 november 1980 werd een maximumtemperatuur van 14,4°C gemeten in De Bilt. De klimaatnormaal voor deze dag is 9,0°C, berekend met het gemiddelde van de periode 1991-2020. Vandaag werd deze waarde bijna verdubbeld; het kwik tikte maar liefst de 17,1°C aan om 4 uur ’s middags. Het historische temperatuurrecord is zonder twijfels overtroffen.
24 november13:05

Record temperatuurcontrast Benelux: ijskoude arctische lucht maakt plaats voor zeldzaam zachte lucht uit Westelijke Sahara

‘Het roer gaat om!’ Dat was de openingszin van mijn nogal spraakmakende artikel op weer.nl twee weken terug. Een regelrecht ijskoud arctisch regime uit het hoge noorden van Europa (brongebied Spitsbergen) zou aanstonds zijn met bovenluchttemperaturen die zouden kelderen tot rond minus 40 graden op zo’n 5 kilometer hoogte. Sneeuwbuien zouden volop hun opwachting maken!
22 november11:00

De afwezigheid van het kleine Kerstmeisje in de Stille Oceaan

La Niña en El Niño de Navidad, ook wel het kleine meisje en jongetje van Kerst, hebben hun naam verkregen omdat ze meestal pieken in december, rond Kerstmis. De eerste tekenen van een overgang van El Niño naar de neutrale fase en daarna La Niña werden in juni waargenomen. Toch is er nog steeds geen sprake van uitgesproken La Niña condities in de Stille Oceaan.
20 november17:00

Van regen tot sneeuw: Hoe ontstaat neerslag?

Deze week hebben we te maken met verschillende soorten neerslag. Regen, natte sneeuw, motregen en misschien zelfs hagel wisselen elkaar af. Vooral het noorden van het land kan te maken hebben met sneeuw. Maar misschien ben je ook wel bekend met stuwingsregen of frontale regen. Al deze soorten ontwikkelen zich op een net iets andere manier. Hoe worden deze soorten neerslag gevormd en hoe weten we dat dit eraan zit te komen? Dit artikel legt het uit.
19 november00:00

Komt er nog sneeuw?

Dinsdagmorgen ontwaakten delen van Noord-Nederland in een witgekleurd landschap. In de vroege ochtend waren er sneeuwkansen in het noorden. Daar was de temperatuur een stuk lager dan in het midden en zuiden, waar alleen regen viel. Het werd lokaal in Drenthe en Groningen even wit, maar de sneeuw smolt snel weer weg door een te warme ondergrond. Voor sneeuw- en winterliefhebbers de prangende vraag; wordt de komende dagen meer sneeuw verwacht?
19 november12:20

Hoe de herfst de zonsondergang extra magisch maakt

Misschien heb je de afgelopen week al een mooie zonsondergang meegemaakt. Of heb je een herinnering van een zonsondergang die altijd bij je is gebleven. Het is hoe dan ook een prachtig verschijnsel dat nooit verveelt. Vooral tijdens de herfst en winter vallen de oranjerode zonsondergangen extra op. De lucht kleurt oranje, rood of roze en lijkt wel een kunstwerk. Wat maakt tijdens deze periode de zonsondergang (en zonsopkomst) zo magisch?
18 november12:30

Gure week met winterse buien en windstoten

De weersverwachting voor deze week is verraderlijk wisselend, wat dan ook de reden is voor het uitblijven van een nieuwe weekverwachting. Vorige week beschreven we hoe ijskoude Noordpoollucht zich naar het zuiden zou uitbreiden en daarbij koude lucht naar Nederland duwt. De vooruitzichten voor deze week hebben een winters karakter.
15 november09:30

Fronten en hun effect op weersverwachtingen

Een periode van rustig herfstweer dat begin deze week ineens omsloeg naar winderig en regenachtig. Twee verschillende luchtsoorten lijken dan gescheiden door een onzichtbare lijn, wat in de meteorologie een front genoemd wordt. Zo kan bijvoorbeeld warmere lucht overgaan in koudere, of drogere lucht in vochtigere. Hoe ontstaan zulke fronten, en wat merken wij ervan?
13 november15:00

Dit zou een presidentschap van Trump kunnen betekenen voor het klimaat

Op 5 november 2024 werd Donald Trump herkozen als president van de Verenigde Staten. De uitkomst van de verkiezingen heeft implicaties voor het Amerikaanse klimaatbeleid en de COP29-klimaattop in Baku, Azerbeidzjan. De visie van Trump staat bekend om de nadruk op fossiele brandstoffen en hij omschreef klimaatverandering als “a big hoax”. Zijn herverkiezing roept vragen op over de toekomst van wereldwijde inspanningen om klimaatverandering aan te pakken.
12 november13:00

Grijs welkom voor Sinterklaas?

Zaterdag 16 november is het weer zover: Sinterklaas komt met de boot vanuit Spanje naar Nederland. Dit keer is Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden, de plaats van de landelijke intocht. De afgelopen tijd was het weer vooral grijs en rustig. Kunnen we ook tijdens de Sinterklaasintocht vergelijkbaar weer verwachten?
10 november00:19

Diepvrieslucht (min 42 graden!) onderweg naar de Lage Landen tweede helft november met serieuze sneeuwkansen

Het roer gaat om! Tijdens de tweede helft van deze slachtmaand (zoals november vroeger wel werd genoemd) volgt er een grondige herschikking van de weersbepalende barometrische schaakstukken boven het noordwesten van Europa. IJskoude poollucht maakt dan namelijk aanstalten om zich sterk zuidwaarts uit te gaan breiden. Er is een gerede kans dat ook de Lage Landen te maken krijgen met een eerste winterse prik die zich vertolkt in sterk toenemende sneeuwkansen en wellicht een paar flinke vorstnachten met minima regionaal beneden -5 graden.
09 november12:00

Het Parijs akkoord overschreden?

Een verontrustend bericht verscheen afgelopen woensdag vanuit het WMO (World Meteorological Organization) en het Europese C3S (Copernicus Climate Change Service): het is vrijwel zeker dat 2024 het warmste jaar ooit gemeten wordt én het eerste jaar met een wereldwijd gemiddelde temperatuur boven de 1,5°C grens van het Parijs-Klimaatakkoord.
08 november15:45

Het klimaat beïnvloedt wolken, maar ook andersom

Zoals laatst al te lezen was, heeft de zon een sterke invloed op het ontstaan van wolken. Maar de wolken hebben ook weer invloed op het weer en klimaat. Dit is goed te voelen wanneer er op een zonnige lente of herfst dag een wolkje voor de zon schuift. Ook op de langere termijn heeft de bewolking invloed op de hoeveelheid instraling van de zon en de temperatuur van de atmosfeer en aarde. Hoe dit precies werkt, legt dit artikel uit.
07 november19:00

Waterkoud?! Een onaangenaam vochtige atmosfeer

Nee, je zal niet de enige zijn die het buiten maar koud vindt. Het begrip ‘waterkoud’ is in het leven geroepen voor precies dit soort dagen. Wanneer het in de herfst of winter grijs en vochtig is, voelt het al snel kouder aan dan de temperatuur in eerste instantie zou doen vermoeden.
07 november18:00

Waar blijft de herfst? Een analyse van dit najaar

Na een lange nazomer met warm en droog weer is het nu toch echt tijd voor de herfst. De bladeren van de bomen verkleuren en beginnen te vallen, en het wordt langzaam maar zeker kouder. Toch blijven de herfst stormen met veel regen en wind weg. In plaats daarvan hebben we veel zonnige dagen en af en toe een dag met miezer, wat mist of lage bewolking. Hoe kan het dat er geen stormen zijn die zo kenmerkend zijn voor de herfst?
02 november10:00

Dit was het weer van oktober

De oktobermaand is een echte overgangsmaand van de zomer naar de winter; het kent vaak twee gezichten en dit jaar was dat niet anders. Halverwege de maand deed de temperatuur een stapje omhoog en bleef het nog lang zacht. Er waren een paar grote contrasten, bijvoorbeeld tussen de eerste lokale vorstnacht en de oktoberwarmte van slechts twee dagen later. Door de mist konden ook binnen het land aanzienlijke temperatuurverschillen gemeten worden. Maar, hoe ziet het er gemiddeld uit?
31 oktober15:54

Zijn er overdag meer wolken?

Misschien herken je het fenomeen: ’s Ochtends is er geen wolkje aan de lucht en tegen het einde van de ochtend ontstaan er steeds meer wolken. ’s Avonds, vlak voordat de zon onder gaat, zijn deze wolken allemaal verdwenen en is de lucht weer strak blauw. Is dit puur toeval of zit hier nog een wetenschappelijke verklaring achter? Dit artikel legt het uit.