30-Daagse verwachting: Herfst definitief aan zet?
Tijdens de overgang van de meteorologische zomer naar de herfst, de maandwisseling van augustus naar september, deed het weer meteen lekker mee. Het werd van de ene op de andere dag ineens wisselvalliger, met ook meer wind en lagere temperaturen. Toch herstelde het weer zich uiteindelijk en konden we tot deze week aan toe nog genieten van zonnig en (soms zeer) warm zomerweer. Morgen – dinsdag 22 september – gaat de astronomische herfst van start en lijkt hetzelfde te gebeuren. Tot en met woensdag is het vooral landinwaarts nog zonnig en warm, met regionaal nog zomerse waarden, maar vanaf woensdagavond gaat het roer ook daar om.Deze week zien we een duidelijke omslag. Met het overgaan van de zomer naar de herfst doet ook het weer lekker mee. Tot halverwege de week heeft een hogedrukgebied nog veel invloed op onze omgeving. Lagedrukgebieden worden dan nog op afstand gehouden, maar vanaf woensdag neemt de invloed vanuit het westen toe. Woensdagochtend schuiven op nadering van een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan de eerste wolkenvelden het westen van het land in en de wind klapt, geleidelijk aantrekkend, om naar het zuidwesten. In het oosten is het nog stralend zomerweer, met 22 tot 25 graden.
Woensdagmiddag trekken de eerste regen- en onweersbuien het westen van het land in en pas in de avond arriveren ze in de oostelijke helft van het land. Hoger in de atmosfeer begint een bel met koudere lucht vanuit het noordwesten onze kant op te komen, waardoor het temperatuurverschil tussen de hogere luchtlagen en de grond toeneemt. Vooral boven het Noordzeewater ontstaan buien, geregeld ook met onweer en hagel, die de kust optrekken. Landinwaarts vallen veel minder buien. De temperatuur daalt ten opzichte van het begin van de week wel zo’n 10 graden, naar gemiddeld 14 graden.
Maandag 28 september tot zondag 4 oktober (week 40)
In deze tweede week zien we in eerste instantie vooral boven Scandinavië een lichte afwijking in luchtdruk omlaag ten opzichte van de norm. Later in de week zien we die afwijking in een groot deel van Europa, behalve in Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. Qua temperatuur heeft dit geen grote gevolgen voor ons, al lijkt het ineens een stuk frisser natuurlijk omdat we de afgelopen dagen zulke hoge temperaturen hebben gehad. Normaal hoort het in deze tijd van het jaar overdag een graad of 18 te zijn, uitgaande van De Bilt.
Deze week begint wel met relatief wat lagere temperaturen overdag, gemiddeld een graad of 15, en nog steeds een aantal buien. Maandag doet een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten een poging om onze kant op te komen, maar een uitloper van een krachtig lagedrukgebied boven IJsland duwt het geheel al vrij snel weer naar het oosten weg en neemt het stokje toch weer over. De dagen daarna is het wisselvallig, met soms ook flink wat wind, maar een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten het blijft het proberen. Hierdoor zitten er soms ook hele aardige en rustige dagen tussendoor. Opvallend is wel dat de temperatuur in de loop van deze week weer iets omhoog gaat. Geen zomerse waarden, maar gemiddeld een graad of 17, met in het zuiden van het land op enkele dagen misschien toch weer af en toe uitschieters omhoog tot rond 20 graden. En ja, er vallen ook dan nog steeds wel af en toe buien, maar het lijkt wel een redelijk open weertype te worden, met tussen de buien door ook regelmatig zonneschijn.
Maandag 5 oktober tot zondag 11 oktober (Week 41)
In deze week lijkt vooral de luchtdruk boven de Atlantische Oceaan iets hoger dan normaal te zijn, met een uitloper tot boven Noordelijk Afrika en het zuiden van Europa. Die warme lucht zit begin van de week nog dicht bij ons in de buurt, boven Frankrijk, maar trekt zich halverwege de week weer terug tot boven de Middellandse Zee. Bij ons zijn de afwijkingen weer minimaal ten opzichte van de norm.
De week begint wel weer met de iets warmere lucht in de buurt en ook bij ons is er potentie op temperaturen tot rond 20 graden, maar die kans is niet heel groot. Gedurende deze week zien we vervolgens een licht dalende trend voor wat betreft de temperaturen, zowel hoger in de atmosfeer als aan de grond. We komen dan rond de norm van 16 graden uit. Met nog steeds de lagere luchtdruk vooral ten noorden en de hogere luchtdruk ten zuiden van ons, blijven we met een veelal westelijke tot zuidwestelijke stroming wisselend weer houden. Af en toe passeert een front en vallen enkele buien, maar er zitten soms ook fraaie, rustige dagen tussendoor, met ook geregeld wat zon. Op dat soort momenten kan het kwik dan ook meteen iets hoger uitkomen.
Het stralende en warme zomerweer houdt halverwege deze week op, waarna het wisselvalliger en frisser wordt, met overdag dan nog temperaturen van gemiddeld een graad of 16 en dat is vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Vooral eind volgende week en het begin van de derde week in deze verwachting verlopen mogelijk nog wat warmer, met dan vooral in het zuiden nog kans op middagtemperaturen rond 20 graden. Er blijven geregeld buien vallen, maar zonloos is het de komende tijd zeker niet. Normaal herfstweer dus.