Foto gemaakt door Henk Wiggers  - Miste - In het Achterhoekse Miste lag afgelopen dagen nog een laagje ijs op het water, voorlopig is dit verleden tijd
Foto gemaakt door Henk Wiggers MisteIn het Achterhoekse Miste lag afgelopen dagen nog een laagje ijs op het water, voorlopig is dit verleden tijd
Nu

December nu nog bijna 1 graad te koud

Met in De Bilt gemiddeld 3,4 graden tegen 4,2 graden normaal is de decembermaand tot vandaag bijna 1 graad te koud verlopen. Verder heeft het tijdens 7 dagen gevroren en noteerde de Achterhoek afgelopen donderdag de eerste regionale ijsdag. Allemaal vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Maar de weerkaarten gaan veranderen, vanaf vandaag voeren zachte zuidwestenwinden alles behalve koude lucht aan.

Het duurt niet lang voordat de ‘kou’ is gecompenseerd en ook december zal als zacht de boeken ingaan. De zuidwestenwinden voorkomen namelijk dat Koning winter ons land bereikt. Daardoor is vorst voorlopig verleden tijd en hoeven we al helemaal niet te hopen op een witte Kerst. Overdag liggen de temperaturen tussen 9 en 12 graden. Pas richting de Kerst daalt de temperatuur iets, maar het blijft zacht.

Overigens is december niet de enige zachte maand van 2020, alle maanden behalve mei en juli verliepen warmer dan normaal. Mei was precies normaal en juli verliep een graadje te koel, maar werd gecompenseerd door een bloedhete augustus.

Nieuwe normalen vanaf januari flink opgehoogd

Op dit moment kijken we terug naar de klimaatperiode 1981-2010, maar vanaf januari schuiven we weer 10 jaar op om zo te vergelijken met de meest actuele klimaatperiode. Dit langjarig gemiddelde is altijd 30 jaar en zal vanaf januari de periode 1991-2020 zijn.

Dat betekent dat de jaren ’80 afvallen en de afgelopen 10 jaren worden toegevoegd. In een stabiel klimaat verandert dan niet zoveel, maar dat is nu niet het geval. Alle maanden zijn opgewarmd. Januari, februari, april, juni en december zijn zelfs minstens een halve graad opgewarmd. April spant de kroon met een opwarming van 0,7 graden. En dat terwijl die maand in de vorige klimaatperiode óók al 0,9 graden is opgewarmd.

Normvervaging

Dat de normaal met de opwarming meebeweegt is logisch, men wilt niet met een oud klimaat vergelijken. Maar als het klimaat zo snel opwarmt, kan dat gekke situaties geven. Zo was een aprilmaand van 9,0 graden in 2010 nog een zachte april. De norm was immers 8,3 graden (1971-2000). Dit jaar zou zo’n aprilmaand opeens aan de koude kant zijn geweest, want de norm is nu 9,2 graden (1981-2010). En volgend jaar schiet de norm omhoog naar 9,9 graden, waardoor diezelfde apriltemperatuur opeens als behoorlijk koud wordt ervaren.

Met de wintermaanden gaat het net zo. December 2020 is tot nu toe bijna een graad kouder dan de huidige norm, maar in de jaren ’90 was het slechts ietsjes kouder dan gemiddeld en in de jaren ’70 zouden we deze decemberstart nog heel normaal hebben gevonden. Omdat de nieuwe normaal volgend jaar weer een halve graad wordt opgehoogd, zal een vergelijkbare december als deze anderhalve graad te koud worden.

Natter, zonniger, meer droogte en minder sneeuw

Natuurlijk verandert er naast de temperatuur nog veel meer aan het ‘nieuwe klimaat’ dat over een paar weken ingaat. Het jaar wordt natter, maar vooral veel zonniger en dat in combinatie met hogere temperaturen veroorzaakt vooral in het voorjaar meer verdamping en droogte. Verder neemt de wind af en het aantal sneeuw(dek)dagen al helemaal. Binnenkort meer over de nieuwe normalen.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator