Foto gemaakt door Hans ter Braak - Kleinwalsertal - Boven de 1500 meter viel er zo'n 60 centimeter sneeuw.
Foto gemaakt door Hans ter BraakKleinwalsertalBoven de 1500 meter viel er zo'n 60 centimeter sneeuw.
Nu

Dik pak sneeuw in Alpen levert prachtige plaatjes op

We schreven er vrijdag al over: de Alpen stond vroege sneeuwval te wachten. Vanaf donderdag tot en met gisteren (zaterdag) sneeuwde het van tijd tot tijd, voornamelijk langs de noordelijke Alpen en de alpenhoofdkam. De meeste sneeuw viel boven de 1500 meter, maar lokaal daalde de sneeuwvalgrens zelfs naar 1000 meter. Afgelopen nacht trok de laatste neerslag weg en vandaag liet de zon zich zien. De combinatie van zon en een dik pak sneeuw leverde prachtige (en voor september vrij bijzondere) plaatjes op.

Sneeuwval in de Alpen is helemaal niet gek eind september. Sterker nog, ook in de zomer kan het in de Alpen sneeuwen. Feit is wel dat de sneeuwvalgrens erg laag lag voor de tijd van het jaar. Kijk hieronder even mee naar de mooie plaatjes die we toegestuurd kregen. Sneeuw tot in de hogere dalen en ruim een halve meter sneeuw op 1500 meter: deze plaatjes zouden niet misstaan in november.

Foto gemaakt door Hans & Odette ter Braak - Kleinwalsertal - Deze foto werd gisteren gemaakt, toen het nog volop sneeuwde. September of kerst?
Foto gemaakt door Hans & Odette ter BraakKleinwalsertalDeze foto werd gisteren gemaakt, toen het nog volop sneeuwde. September of kerst?
Foto gemaakt door Hans & Odette ter Braak - Kleinwalsertal - En ook deze foto werd gisteren gemaakt. Een winterwandeling in de herfst.
Foto gemaakt door Hans & Odette ter BraakKleinwalsertalEn ook deze foto werd gisteren gemaakt. Een winterwandeling in de herfst.
Foto gemaakt door Hans & Odette ter Braak - Mittelberg, Kleinwalsertal - Zelfs in het dal kwam het tot een laagje sneeuw.
Foto gemaakt door Hans & Odette ter BraakMittelberg, KleinwalsertalZelfs in het dal kwam het tot een laagje sneeuw.
Foto gemaakt door Hans & Odette ter Braak - Mittelberg, Kleinwalsertal - November of maart? Nee hoor, gewoon vandaag!
Foto gemaakt door Hans & Odette ter BraakMittelberg, KleinwalsertalNovember of maart? Nee hoor, gewoon vandaag!
Foto gemaakt door Hans & Odette ter Braak - Natuurlijk dooit, vooral in het dal, de sneeuw wel weer geleidelijk weg.
Foto gemaakt door Hans & Odette ter BraakNatuurlijk dooit, vooral in het dal, de sneeuw wel weer geleidelijk weg.

'Nordstau' oorzaak sneeuwval

De oorzaak van de sneeuwval lag in een diepe noord-noordwestelijke stroming. Lagedrukgebieden lagen afgelopen weekend boven Noord- en Centraal-Europa, terwijl een rug van hogedruk zich boven de noordelijke Atlantische Oceaan bevond. Tussen die drukgebieden in kwam een diepe noordelijke stroming te staan, waarmee koude lucht op transport ging richting Centraal-Europa. Omdat de koude luchtmassa's een lange weg over de zee afgelegd hadden, waren ze ook vochtig. Deze koude en vochtige luchtmassa's 'botsten' vervolgens tegen de Alpen. Het vocht werd door de stuwing tegen de Alpen als het ware 'uitgeknepen', waardoor er langdurig neerslag kon vallen, met name aan de noordkant van de Alpen. Situaties als deze worden ook wel 'nordstau' genoemd. Soms kan als gevolg van 'nordstau' in een paar dagen tijd meters sneeuw vallen aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant van de Alpen kan het in zulke situaties onder invloed van Nordföhn juist zonnig en warm zijn.

De weerkaart van afgelopen zaterdag. De diepe noordwestelijke stroming zorgde voor een aanvoer van koude en vochtige lucht.
De weerkaart van afgelopen zaterdag. De diepe noordwestelijke stroming zorgde voor een aanvoer van koude en vochtige lucht.

Als sneeuw voor de zon

Ondanks dat het vannacht op veel plekken in de bergen vroor, smolt overdag, zeker in de dalen, een deel van de sneeuw alweer weg. De komende dagen verlopen ietwat wisselvallig met afwisselend af en toe wat neerslag maar zeker ook zonnige perioden. De temperatuur loopt gedurende komende week steeds verder op en uiteindelijk zal de sneeuw tot boven de 2000 meter grotendeels verdwijnen. In de allerhoogste skigebieden is echter een mooie basis voor het winterseizoen gelegd.

Daan van den BroekMeteoroloog