Foto gemaakt door Peter van Suijlekom
Foto gemaakt door Peter van Suijlekom
Nu

Ellen? Ehh nee, Jorge!

En de nieuwe storm die Europa nadert heet… Jorge! Huh, geen Ellen? Nee, Jorge!

Een nieuwe stormdepressie komt op Europa af en krijgt het weer dit weekend in vele landen in de greep. Omdat de invloed ervan groot zal zijn, krijgt hij een naam. En daar waar iedereen bij ons op Ellen rekende, want die naam was op de West-Europese lijst aan de beurt, staat er nu dus de naam Jorge bij. Er zijn er maar weinig die het nu nog allemaal begrijpen.

Naamgeving werkt zo

Toch doen we een poging om het uit te leggen. Het KNMI schrijft op zijn site over de naamgeving van stormen dit: ‘Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhoogt, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen’. Ok, duidelijk.

Hoe wordt de naam dan gekozen: ‘In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek suggesties voor namen insturen. Daaruit zijn de populairste geselecteerd. In Nederland heeft het KNMI voor dit eerste jaar een lijst opgesteld. Van de namen van de drie landen is een definitieve lijst gemaakt’. En zo ging het tot nu toe ook. Tot dit weekend dus. Want nu heet de volgende storm Jorge en dat is een naam die op de lijst van het KNMI, de Britse en de Ierse meteorologische dienst niet voorkomt.

Waarom nu dan Jorge?

We gaan nu naar een verklaring van de MetOffice, die vanochtend op zijn site het volgende schreef: ‘Waarom heet deze storm geen Ellen? De Spaanse meteorologische dienst, die deel uitmaakt van het Zuidwest-Europese verband van weerdiensten voor de naamgeving van stomen (samen met Portugal, Frankrijk en België (!)) heeft de naderende depressie al op 27 februari de naam Jorge gegeven. Om deze reden kan de depressie niet meer Ellen worden genoemd. De groepen, de West-Europese met Nederland, Groot Brittannië en Ierland en de Zuidwest-Europese, hebben met elkaar afgesproken dat ze in voorkomende gevallen elkaars naam zullen overnemen. Daarom heet deze storm Jorge’.

Ok, ook duidelijk. Feitelijk is dit dus een gevalletje van wie het eerst komt, die het eerst maalt. De Spaanse weerdienst was het eerste bij het geven van een naam aan het nieuwe lagedrukgebied, daarom gaat het systeem nu als Jorge door het leven. Met dit alles wordt het er niet overzichtelijker op, helemaal niet als je bedenkt dat ook de Duitse weerdienst, en dat sinds al vele tientallen jaren, namen geeft aan lagedrukgebieden. Blijkbaar zijn met de DWD geen afspraken gemaakt.

Het wordt er niet duidelijker op

Samenvattend: daar waar we het afgelopen weekend al met Ellen te maken dachten te hebben, was dit uiteindelijk niet zo. Het lagedrukgebied dat het onstuimige en natte weer van dat moment veroorzaakte bleek uiteindelijk geen naam te hebben. Het lagedrukgebied dat dit weekend onstuimig weer gaat brengen, had dus volgens onze lijst Ellen moeten heten, maar heet nu Jorge. Omdat de Spaanse weerdienst net wat sneller met het vernoemen ervan was dan de Engelse. Het maakt de communicatie er allemaal niet duidelijker op en consistent is het al helemaal niet. Je vraagt je ook af waarom de twee groepen, nu ze hebben afgesproken elkaars naamgeving te volgen, niet gewoon de handen ineen slaan en met één namenlijst voor alle betrokken landen komen.

Reinout van den BornChef Redactie