Foto gemaakt door Restanten orkaan Epsilon - Restanten orkaan Epsilon
Foto gemaakt door Restanten orkaan EpsilonRestanten orkaan Epsilon
Nu

Epsilon voert westcirculatie aan

Voor wat betreft het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan dit jaar komen we nu dichtbij het meest actieve jaar 2005. Na categorie 3 orkaan Epsilon is nu ook tropische storm Zeta op de Caribische Zee actief, de zesde letter van het Griekse alfabet.

Dat gebeurde in 2005 ook, maar toen kwam het tot 28 genaamde stormen en dit jaar zitten we pas op nummer 27. Dit komt omdat er in 2005 achteraf nog een storm is toegevoegd aan het lijstje. Die was over het hoofd gezien en heeft dan ook geen officiële naam meer gekregen. Bijzonder dus! En nu zijn de restanten van orkaan Epsilon in onze omgeving gearriveerd. Het lagedrukgebied ligt nabij IJsland en ligt daar de komende dagen vrij standvastig op zijn plek. Dit resulteert bij ons in een straffe westcirculatie en dus erg wisselvallig weer, met nattigheid en soms veel wind. Na op deze dinsdagochtend eerst vooral een paar buien aan de kust, neemt vanmiddag van het zuidwesten uit de sluierbewolking toe en deze wordt ook snel dikker. Dit zijn de eerste restanten van de oud-orkaan Epsilon die over ons land trekken. In Zeeland begint het in de loop van de middag als eerste te regenen en de nattigheid breidt zich vervolgens snel verder uit over het land. In de hoek van Groningen arriveert de regen pas tegen de avond. Vooral op de kust kan het op passage van dat regenfront ook even hard waaien, met windkracht 7.

Randstoringen

De kern van het lagedrukgebied ligt in eerste instantie ten zuidwesten van IJsland en trekt de komende dagen heel geleidelijk wat verder noordoostwaarts. Het geheel komt dan iets ten westen van IJsland te liggen, maar rondom die kern ontstaan ook allerlei kleine randstoringen die zich snel ontwikkelen en ook snel verplaatsen. Rondom een lagedrukgebied waait de wind altijd tegen de klok in, wat bij ons resulteert in een straffe westcirculatie. Hiermee worden al die randstoringen, maar ook andere lagedrukgebiedjes vanaf de Atlantische Oceaan onze kant opgeblazen. Ze volgen elkaar in rap tempo op en dat gaan we deze week merken.

Spaarzame opklaringen

De droge momenten met wat zon zijn er zeker ook wel, vaak tussen de fronten door, maar een hele droge dag zit er voorlopig niet in. Zo klaart het na een kletsnatte dinsdagavond in de nacht naar woensdag juist weer op en wordt het droog. De woensdag begint dan ook fraai, met wat zonneschijn, maar de bewolking neemt op nadering van een volgende storing alweer snel toe en na eerst een paar buien aan de kust worden het er gedurende de middag steeds meer. Daar bovenop schuift er woensdagmiddag ook nog een volgende zone met gestage regen vanuit België over vooral de zuidoostelijke helft van het land.

Rug nauwelijks kans

Ook de donderdag begint met buien, maar een uitloper van een hogedrukgebied of een rug, doet dan een verwoede poging om ertussen te komen. Rond de middag wordt de activiteit qua buien dan ook inderdaad minder, maar ruimte voor zon is er niet of nauwelijks, want de volgende bewolking, horende bij wederom een regenfront schuift dan het land alweer in. De donderdagavond verloopt, hoe kan het ook anders, weer nat en windrijk. Een warmtefront.

Zuidwesten- tot zuidenwind

Met het overtrekken van al die fronten kan het soms namelijk ook flink waaien, veelal vanuit het zuidwesten tot soms zuiden. Aan de kust met een windkracht 5 tot 7, landinwaarts vaak windkracht 3 tot 4, ofwel matig. Echt warme lucht wordt daarmee niet aangevoerd, met op de meeste dagen middagtemperaturen rond 13 a 14 graden. Vanaf vrijdag wordt dat anders. Achter het warmtefront wat donderdagavond over het land trekt, stroomt namelijk warme lucht het land in. In het zuiden is een lokale 18 graden dan niet uitgesloten.

Zaterdag lichtpuntje?

Vooral hoger in de atmosfeer krijgt een hogedrukgebied vrijdag meer grip op onze omgeving, maar ook aan de grond gaan we dat merken en dan met name op de zaterdag. Naast heerlijk zacht met zo’n 15 tot 18 graden is het dan ook nog eens grotendeels droog. Als het zonnetje dan ook af en toe nog even doorbreekt, en dat lijkt zeker mogelijk, hebben we toch weer even een mooie dag te pakken. Geniet er dan wel van, want vanaf zondag wordt het opnieuw natter en in de loop van volgende week ook frisser. Tja.. ‘Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.’

Britta van GendtMeteoroloog