Extreme hitte in westen Argentinië
Denk je voor de hoogste temperaturen op Aarde in deze tijd van het jaar vooral aan Australië (waar het de afgelopen weken ook al een paar keer erg heet is geweest), nu komt het noordwesten van Argentinië en dan vooral het stuk tegen de Andes aan ook goed mee. Zo werd gisteren 0op het vliegveld van de stad San Juan een tempratuur van ruim 44 graden gemeten.Droogte en hitte in Zuid-Amerika hangen vaak met La Niña samen, een koude zeestroom onder de evenaar in het zeegebied tussen Peru aan de ene en Indonesië aan de andere kant van de Grote Oceaan. Grootschalig als een fenomeen als La Niña is, heeft het op heel veel plaatsen op aarde flinke invloed op het weer. En dat geldt zeker voor een werelddeel als Zuid-Amerika.
Normaal regen, nu droog
Niet alleen wordt het er in grote gebieden droger dan normaal, ook liggen de hoge- en lagedrukgebieden er op een andere plaats dan anders. Op plekken waar de wind anders vochtige lucht aanvoert die onder de juiste atmosferische omstandigheden tot regen kan leiden, waait nu een droge wind en is regen uitgesloten.
In het geval van de steden San Juan en Mendoza in het noordwesten en westen van Argentinië wordt die droogte gecombineerd met een sterk opwarmende bovenlucht. De wind komt er van over de tot 6000 meter hoge Andes aanzetten en is bij zijn vertrek al vrij warm. Daarna, als de lucht aan de achterzijde van de Andes daalt, komt er door die daalbeweging nog extra warmte bij.
Ook in Nederland
De combinatie van die warme bovenlucht, de hoge zonnestand door de net begonnen zomer en droge bodem maakt dat de temperaturen er makkelijk kunnen oplopen. Zo bezien is die 44 graden van gisteren dan ook snel verklaard. Iets dergelijks hebben we vooral in de zomer van 2019 ook in Nederland meegemaakt. Toen was de combinatie van droogte, een warme bovenlucht en de fel schijnende zon er de oorzaak van dat de temperatuur op diverse plaatsen voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis tot boven 40 graden kon stijgen.
De verwachting is dat Argentinië in deze zomer door de effecten van La Niña vaker met hoge temperaturen te maken zal krijgen. Eerder al schreven we over de gevolgen van La Niña voor één van de grootste wetlands ter wereld, de Pantanal.