Genua-laag: zware buien en zelfs sneeuw
Als allerlaatste is nu ook voor de regio midden de zomervakantie voorbij. De scholen starten ook daar vandaag weer en voor wat betreft schoolgaande kinderen is de zomervakantie nu dan echt voorbij. We kijken terug op bijzondere maanden, met vooral in augustus een lange periode met hitte. Daarover vanmiddag meer in deze rubriek, maar ook in de landen om ons heen was het weer soms met recht bijzonder te noemen. Alleen afgelopen week al kwam het in het noorden van Italië tot noodweer en ook op Mallorca ging het flink tekeer. In delen van de Alpen viel het afgelopen weekend zelfs sneeuw… en de herfst moet nog beginnen!We schreven er in deze rubriek al eerder over, maar het hele weekend werden delen van de Alpen en het noorden van Italië geteisterd door zware regen- en onweersbuien. Op diverse plekken kwam het tot enorme hagelstenen, (water)overlast en bij Verona zelfs tot een flinke tornado. In de Alpen viel regionaal ook veel neerslag in korte tijd en boven 1800 meter kwam het zelfs tot sneeuwval. In het Zwitserse Adelboden viel zo’n 15 centimeter verse sneeuw. Zelfs tot op Mallorca kwam het tot noodweer en een tornado die veel schade heeft veroorzaakt.
Buien richting Kroatië
Een zogeheten ‘Genua-laag’ lag het gehele weekend standvastig boven de Golf van Genua en trekt deze maandag geleidelijk noordoostwaarts, waardoor het zwaartepunt van de buien vandaag wat oostelijker komt te liggen, boven de noordelijke Adriatische Zee tot in Kroatië en het zuiden van Oostenrijk. Lokaal kan het daar vooral vanavond en vannacht weer even flink tekeer gaan. Boven de Golf van Genua ontwikkelen zich de komende dagen steeds weer lagedrukgebiedjes, maar deze zijn een stuk minder actief dan die van afgelopen weekend.
Genua-laag
Die lagedrukgebieden boven de Golf van Genua ontstaan wanneer koudere lucht vanuit het noorden de warme Middellandse Zee weet te bereiken. De lucht boven het wateroppervlak van de Middellandse Zee is ook warm en als daar op grotere hoogte in de atmosfeer koude lucht overheen strijkt, zal de warme lucht gaan opstijgen. Door die stijgende luchtbeweging ontstaat aan de grond een tekort aan lucht en ontwikkelt zich een lagedrukgebied. Boven de Golf van Genua, gebeurt dat met een noordelijke wind vaker, vandaar de naam Genua-laag.
Tegen de Alpen
Net als nu trekt zo’n Genua-laag vaak via het noorden van Italië richting de Alpen en brengt dan vanaf de Middellandse Zee warme, vochtige lucht met zich mee. Deze lucht wordt tegen de zuidkant van de Alpen omhoog geforceerd, waardoor er daar langdurig neerslag valt. Ditzelfde gebeurde afgelopen weekend. Koude lucht vanuit het noorden stroomde hoger in de atmosfeer uit over de Alpen en tegelijkertijd werd aan de grond vanuit het zuiden die warme en vochtige lucht aangevoerd. Dat resulteerde in veel en vaak intensieve neerslag, waarmee ook de koudere lucht mee omlaag kwam. In Zwitserland daalde de sneeuwgrens gisteren tot rond 2000 meter, maar ook in lager gelegen gebieden sneeuwde het lokaal flink. Vooral in de wintermaanden resulteren dit soort situaties met de aanvoer van vochtige lucht rondom dat Genua-laag in enorme sneeuwdumps aan de zuidkant van het Alpenmassief. Ook in de Spaanse Pyreneeen viel het afgelopen weekend de eerste sneeuw en dat is 3 weken vroeger dan normaal.
Temperatuurverschil
Het koufront ligt nu inmiddels boven het midden van Italië en Sardinië, met daar nu ook een aantal stevige regen- en onweersbuien. Achter het front is maar een graad of 19, terwijl het voor het front uit, in het zuiden van Italië nog ruim 10 graden warmer is, rond 30 graden! De komende dagen kan ook in het noorden van Italië weer genoten worden van nazomerweer. In bijvoorbeeld de omgeving van Turijn krijgt de zon weer flink de ruimte en warmt het op tot rond een zomerse 25 graden. De week daarna lijkt er, op basis van de huidige weermodellen, opnieuw een Genua-laag te ontstaan, met wederom stevige regen- en onweersbuien.