IJskap noordpool groter dan afgelopen jaren
De ijskap op de noordpool beslaat op dit moment bijna 14,7 miljoen vierkante kilometer. Hoewel dat nog altijd ver onder de normaal is over de periode 1981-2010, is dat meer dan de afgelopen jaren. Ter vergelijking: in 2018 besloeg de ijskap op dezelfde datum 13,9 miljoen vierkante kilometer. Waarom is die ijskap nu groter? Staat dat in verband met ons weer?Het antwoord op die laatste vraag is ja. Eerder schreven we al over de straalstroom die bij ons zorgt voor wisselvallig weer. Ten noorden van die straalstroom bevindt zich koude lucht, terwijl het ten zuiden ervan warm is. Als die straalstroom sterk is, zoals nu, zitten er weinig golven in. Dit betekent dat de kou “gevangen” blijft op de pool, terwijl het op de gematigde breedtegraden warmer is. Andersom geldt ook: als de straalstroom zwak is, gaat deze meer golven en hebben we op gematigde breedtegraden te maken met koude-uitbraken, terwijl het op de pool juist warmer is dan normaal.
Kouder dan afgelopen jaren, maar nog altijd te warm
Zoals in de grafiek hierboven te zien is, ligt de gemiddelde temperatuur nog altijd boven normaal op de noordpool. Wel ligt de temperatuur relatief dichtbij de normaal. In 2018 bijvoorbeeld (grafiek hieronder) lag de temperatuur op de pool stukken hoger! Logischerwijs verloop de ijsaangroei dit jaar dan ook beter.
Relatief goed ijsjaar, maar nog altijd onder de normaal
Hoewel ijsbedekking groter is dan de afgelopen jaren, ligt de totale hoeveelheid ijs nog altijd ver onder de normaal. De grotere ijskap duidt er dan ook niet op dat het op globale schaal afkoelt. Vroeger hadden we in jaren met een vergelijkbaar sterke straalstroom namelijk veel meer ijs rond de pool liggen. Qua weerpatroon zijn de jaren 1989 en 1990 vergelijkbaar met dit jaar. En zoals de grafiek hieronder laat zien, was de ijsbedekking in die jaren met respectievelijk 15,4 miljoen en 15,5 miljoen vierkante kilometer veel groter. Daarnaast is het ijs gemiddeld genomen ook erg dun.