Kleine kern, grote gevolgen
Alle ogen zijn voor wat betreft het weer momenteel gericht op storm Alex, later dit weekend mogelijk overgaand in - of opgevolgd door - storm Barbara. Deze storm, die in Bretagne plaatselijk al grote schade heeft aangericht en boten op de kant gezet, blijft de komende dagen boven Frankrijk rondtollen, met rondom de relatief kleine kern van de storm veel wind, lokaal orkaankracht windstoten en een enorme plens regen. Maar niet alleen om de kern gaat het er onstuimig en nat aan toe… Van Spanje tot het zuiden van de Britse Eilanden en tot in Denemarken krijgen ze wat mee van de storm(en).Het klinkt altijd meteen spannend als het woord storm in het weerbericht verschijnt, maar zoals vorige week maar weer bleek hoeft dat lang niet overal gevolgen te hebben. Vorige week trok storm Odette het zuidwesten van het land in, maar bleef eigenlijk alleen maar in de hoek van Zeeland en Zuid-Holland hangen, met daar enige tijd windkracht 9, zware tot soms zeer zware windstoten en vooral in Zeeland regionaal veel regen in relatief korte tijd.
Storm Odette
Daar ging het dus flink tekeer, terwijl er in de rest van het land eigenlijk niet of nauwelijks iets aan de hand was. Er stond wel wat wind, maar niet meer dan op een gemiddelde herfstdag en ook voor wat betreft de nattigheid viel het in eerste instantie mee. Pas een etmaal later kwam het op meerdere plekken in het land tot een flinke plens regen, maar dit had officieel eigenlijk niet meer echt iets met storm Odette te maken. Wel met een volgende storing die rondom het lagedrukgebied over onze omgeving trok.
Het pad van storm Alex
En ook in het geval van storm Alex/Barbara zijn de verschillen groot. De kern van de storm trok donderdagavond vanaf de Atlantische Oceaan Bretagne in. In de nacht naar vrijdag werden vooral aan de zuidkust van Bretagne bijzonder zware windstoten gemeten, met snelheden tot 186 kilometer per uur. De schade aan gebouwen en bomen was hier en daar groot. Verder waaiden boten in jachthavens soms gewoon de kant op.
Vrijdag trekt de storm even het het Kanaal op, maar buigt dan terug om opnieuw via Bretagne Frankrijk in te trekken en dan naar het zuidoosten te bewegen. Daar maakt de storm opnieuw een draai, gaat naar het noorden bewegen en het - inmiddels in kracht afgenomen - restant komt zondag in de buurt van Nederland aan.
Van Alex naar Barbara?
Het wordt nog lastiger. Want het kleine, maar venijnige lagedrukgebiedje dat bij storm Alex hoort, draait vervolgens Engeland in, maar in een uitlopertje daarvan ontstaat ook alweer een volgend klein lagedrukgebiedje. Deze storm heeft dezelfde kenmerken als storm Alex, welke in de loop van het weekend geleidelijk uitdooft. De andere kern blijft nog actief en zuigt als het ware alle energie die er nog van Alex over is in zich op. De vraag is dan ook of dit storm Alex blijft, of dat we overgaan op een volgende storm, die dan Barbara zou gaan heten. Hoe dan ook, vanaf donderdagavond is en blijft het voorlopig stormachtig en nat in Frankrijk.
Ook in andere landen
Maar niet alleen in Frankrijk ondervinden ze de gevolgen van deze storm(en). Een groot deel van Europa krijgt er direct of indirect mee te maken. Het noorden van Spanje, waaronder ook de Pyreneeën, kan rekenen op een flinke veeg. De hogere toppen van de Pyreneeën kunnen ook wat sneeuw tegemoet zien. Italië krijgt een flinke plens regen, de Alpen mogelijk ook weer een mooie laag sneeuw op enige hoogte, maar ook onze omgeving tot in Denemarken aan toe, zal het dit weekend windrijk en nat zijn. Het is namelijk niet alleen die kleine kern die van belang is, maar ook alle fronten en buiengebieden die er omheen draaien. En deze kunnen tot in de verre omtrek van het lagedrukgebied reiken. De bijbehorende fronten ontstaan wel bij de kern van het lagedrukgebied en kunnen tot soms honderden kilometers lang zijn of worden.
Koude put
De verschillenden lagedrukgebieden ontstaan in een zogeheten koude put hoger in de atmosfeer. Op ongeveer 5 kilometer hoogte zakt de komende dagen heel koude lucht uit over het noordwesten van Europa en blijft daar dan een beetje hangen. Aan de grond is het nog een stuk warmer, waardoor de lucht onstabiel wordt. Warme lucht stijgt op, waardoor er aan de grond een luchttekort ontstaat en zich een lagedrukgebied ontwikkelt of dus zelfs meerdere depressies ontstaan. Die koude put lijkt ook na het weekend nog in onze regio aanwezig te blijven, wat betekent dat we voorlopig nog niet van het herfstige weer af zijn.