Mars staat in oppositie.
Mars staat in oppositie.
Nu

Mars komende periode tijdens opklaringen goed zichtbaar

Mars, ook wel de 'rode planeet', is de komende periode bij opklaringen in de nachten goed te zien. Dit komt omdat de planeet in 'oppositie' staat. Hoewel Mars geen ster is, kan de planeet met het blote oog gezien worden als een felle, roodkleurige 'ster' aan de hemel.

Oppositie betekent dat de zon en een bepaald ander hemellichaam aan de tegenovergestelde kant van de aarde staan. Als gevolg hiervan wordt de planeet het best beschenen door de zon ten opzichte van de aarde en staat de planeet bovendien het dichtst bij. Mars staat elke 26 maanden in oppositie. Een ander voorbeeld van een hemellichaam dat in oppositie kan staan is de maan. De maan staat maandelijks in oppositie en als dat gebeurt spreken we van een volle maan.

Mars staat om precies te zijn aanstaande woensdag 14 oktober om 01:26 uur in oppositie met de aarde. In de weken rondom de oppositie is de planeet extra goed te zien. De gehele maand oktober heb je dan ook de kans om de planeet duidelijk te zien als het helder is.

Vannacht op veel plaatsen helder

De komende nacht is voor wat betreft het spotten van sterren en planeten best ideaal, want er zijn brede opklaringen. De nachten daarna is er weer wat meer bewolking. Mocht het vanavond/vannacht of komende nachten op jouw locatie helder zijn en wil je Mars proberen te zien: de planeet is te zien vanaf 20:00 uur aan de oostelijke horizon. De planeet is het felst rond middernacht en in de ochtend, na 7:00 uur, gaat de planeet onder aan de westelijke horizon.

Interessant voor astronomie en ruimtevaart

Gelegenheden zoals deze worden graag aangegrepen door zowel amateurastronomen als ruimtevaartorganisaties. Omdat de planeet nu zo dichtbij staat, zijn bepaalde kenmerken van de planeet, zoals de poolkappen, door een relatief simpele telescoop al waar te nemen. Verder grijpen ruimtevaartorganisaties deze periode graag aan om marsrovers richting Mars te sturen: omdat de afstand nu kleiner is dan normaal, hoeven de apparaten minder ver te reizen.

Maak jij de komende periode mooie foto's van de sterrenhemel met Mars als hoofdrolspeler? Stuur ze naar foto@weer.nl!

Daan van den BroekMeteoroloog