Zwaarste storm van het jaar richting Filipijnen
Net als op de Atlantische Oceaan, is het ook aan de westelijke kant van de Stille Oceaan goed raak voor wat betreft tyfoons, het Aziatische woord voor orkaan. Tyfoons volgen elkaar daar de laatste tijd boven het warme zeewater in rap tempo op. De Filipijnen en Vietnam zijn nog amper bekomen van de desastreuze tyfoon Molave, of de zwaarste storm van het jaar ligt alweer op ramkoers. Tyfoon Goni (of Rolly) is de afgelopen 12 uur zeer snel in kracht toegenomen en stevent wederom af op de Filipijnen. Het Joint Tyfoon Warning Center verwacht dat de tyfoon, waarvan het oog al duidelijk zichtbaar is, zondag het land bereikt.Al eerder deze week begon tyfoon Goni zich boven het momenteel erg warme zeewater van de westelijke Stille Oceaan, rond 30 graden, te ontwikkelen en inmiddels trekt het met een snelheid van zo’n 13 kilometer per uur richting de Filipijnen. De tyfoon ligt nu nog ruim 1300 kilometer ten oosten van het grootste eiland van de Filipijnen, Luzon, en gaat momenteel gepaard met gemiddelde windsnelheden van bijna 290 kilometer per uur en windstoten tot zelfs ruim 350 kilometer per uur (190 knopen)! Het is wereldwijd de zwaarste tyfoon of orkaan van het jaar 2020, voor wat betreft luchtdruk en gemiddelde windsnelheid.
Super Tyfoon
Met dit soort windsnelheden valt tyfoon Goni onomstotelijk in de vijfde en meteen zwaarste categorie op de schaal van Saffir Simpson. Hiermee is het een zogeheten Super Tyfoon en meerdere weermodellen laten de tyfoon ook de komende 36 uur deze status nog behouden. Goni ligt op dat moment dan nog maar een paar honderd kilometer van de Filipijnse kust en ook daar is het zeewater erg warm, lokaal zelfs 32 graden! Dat is zo’n 2 graden warmer dan normaal voor eind oktober. Een uitstekende voedingsbron dus voor de tyfoon, waardoor hij zo sterk kan blijven. Net voor de Filipijnse kust heeft Goni nog een verwachte windsnelheid rond 230 kilometer per uur, met nog zwaardere windstoten.
Zondag landfall
In de loop van zondag lijkt de tyfoon de oostkust van de Filipijnen daadwerkelijk te bereiken, met dan nog windsnelheden van nog 195 kilometer per uur en windstoten tot 240 kilometer per uur. Er worden bovendien golven verwacht van bijna 20 meter hoog en er valt ook een flinke plens regen. Met alle desastreuze gevolgen van dien.
Ook Vietnam
Eenmaal boven land zal de tyfoon snel in kracht gaan afnemen, maar nog steeds zal het dan flink waaien en regenen. Het zal vervolgens niet lang duren voordat Goni de Zuid-Chinese Zee bereikt en weer in kracht toeneemt. Net als Molave lijkt de tyfoon dan ook Vietnam weer aan te doen. En het is nog niet voorbij, want pal achter Goni ontwikkelt zich alweer in rap tempo een volgende tropische depressie, door het Joint Tyfoon Warning Center inmiddels benoemd tot Atsani.