Foto gemaakt door weer.nl
Foto gemaakt door weer.nl
Nu

Monsterorkaan Laura in VS aan land

Orkaan Laura, aangezwollen tot een orkaan van net niet de 5de categorie, is vanochtend om 8 uur Nederlandse tijd aan land gekomen in het zuiden van Verenigde Staten. Het oog van de storm, die nu al zwaarder is dan Katrina toen die in 2005 bij New Orleans aan land kwam, kwam in het grensgebied van de staten Louisiana en Texas in de buurt van de stad Cameron, het land op. De Amerikaanse weerdienst en het National Hurricane Center waarschuwen voor catastrofale weersomstandigheden in de kustgebieden. ‘Niet te overleven’, zo wordt gesteld.

Laura is nu een week geleden op de Atlantische Oceaan ontstaan en vervolgens over de Caribische zee, zuid van Cuba langs naar de Golf van Mexico gereisd. Daar bevindt ze zich nu boven bijzonder warm zeewater dat een temperatuur van ongeveer 30 graden heeft. Verder is er hoog in de atmosfeer maar weinig wind. De omstandigheden voor een verdere toename in de kracht van de orkaan waren dan ook erg gunstig.

Orkaan steeds sterker

Op satellietbeelden van de laatste uren is te zien hoe het plaatje van Laura nog veel indrukwekkender is geworden dan gisteren. De orkaan was al bezig om in flink tempo sterker te worden, maar heeft dat proces tot aan het laatste moment doorgezet. Het is inmiddels een imposante storm met rond de kern windsnelheden tot 240 kilometer per uur en in windvlagen nog hogere uitschieters. De orkaan heeft alle in haar omgeving aanwezige energie in zich op gezogen.

Bedreigend voor de omgeving zijn behalve de extreme wind, de zware regenval waarmee de orkaan gepaard gaat en de stormvloed die aan de rechterkant van de kern meekomt. De zeewaterspiegel kan daar een tijdje 5 tot 6 meter hoger komen te staan. In een land waarin zeewering nauwelijks aanwezig is, levert dit in de laaggelegen kustgebieden grote overstromingen op. En als de zee ze al niet veroorzaakt, dan doet de regen dat wel. Voor de kustgebieden in de onmiddellijke omgeving van de plaats waar het oog van Laura aan land komt, wordt de situatie als zeer bedreigend ingeschat. De meeste mensen zijn weg gegaan.

Veel regen en overstromingen

Tijdens de passage van Laura kunnen meerdere honderden millimeters regen vallen. Kleine stroompjes treden dan buiten hun oevers, in stedelijke gebieden komt het tot wateroverlast en ook sommige rivieren kunnen overstromen. Het gebied dat met wateroverlast te maken krijgt, is veel groter dan het gebied dat de echte storm over zich heen krijgt. Bewoners wordt dan ook gewaarschuwd om het gebied te verlaten, of om in rap tempo adequate voorzorgsmaatregelen te treffen. Heel veel tijd hebben ze daarvoor niet meer.

Zodra Laura aan land komt, wordt de orkaan snel minder sterk, maar het duurt toch nog een hele tijd voordat een megasterke orkaan als Laura weer tot tropische storm sterkte is afgenomen.

Het gebied dat met orkaanwinden te maken krijgt kan zich dan ook tot in de staat Arkansas uitstrekken. Daarna valt Laura terug naar tropische storm status en uiteindelijk tropische depressie. Zodra ze aan de oostkant van de VS weer het water opkomt, bestaat de kans dat ze opnieuw in kracht toeneemt, maar dan gebeurt dat boven open water.

Op de Oceaan worden de restanten van Laura door de straalstroom opgepikt om uiteindelijk in de buurt van Europa terecht te komen. Hier aangekomen kan het lagedrukgebied, dat uit die restanten ontstaat, het weer bij ons beïnvloeden. Mogelijk gebeurt dat in gunstige zin.

Brengt Laura ons beter weer?

Behalve Laura zijn op de Atlantische Oceaan, de Caribische zee en de Golf van Mexico nu geen andere tropische systemen actief. Aan de andere kant van de VS en Midden-Amerika worden zijn twee nieuwe tropische stormen ontstaan. Die liggen echter te ver weg om op wat voor manier dan ook invloed op het weer bij ons te hebben.

Dennis WiltMeteoroloog en Presentator