Natste november ooit in Australische Perth
Bij ons staat de winter voor de deur en dat betekent dat men zich op het zuidelijk halfrond klaar maakt voor de zomer. Zo ook Australië. De maand juli is daar volgens de klimaatboeken, met gemiddeld 17 graden, de ‘koudste’ maand van het jaar en in de periode van november tot en met maart ligt dat gemiddelde vooral in het noorden, maar ook westen van Australië een flink stuk hoger. In sommige maanden boven 30 graden. In die maanden is het daar niet gek dat de temperatuur tot ruim boven 40 graden stijgt, op sommige plekken zelfs tot rond 50 graden, zoals in januari dit jaar. Het was er toen kurkdroog en grote delen van het land stonden letterlijk in brand. Dit in schril contrast met de huidige, nu al natste november ooit in de in West-Australië gelegen stad Perth.De novembermaand is natuurlijk nog niet ten einde, en het laatste deel lijkt juist grotendeels droog te verlopen, maar nu al kunnen de meteorologen van de Australische weerdienst met zekerheid zeggen dat deze maand tot nu toe al het natst is verlopen sinds het begin van de metingen in 1876. Het oude novemberrecord stond nog op 1984, met toen in de hele maand 73,2 millimeter regen. Deze maand zitten ze daar in Perth al 10 millimeter boven; 83,6 mm.
Normaalgesproken droge maand
De maand november kunnen we daar vergelijken met de meimaand op het noordelijk halfrond. Bij ons valt er dan gemiddeld over het land zo’n 45 tot 75 millimeter regen. In het westen van Australië is dat een stuk minder, namelijk gemiddeld 21,7 millimeter. Inmiddels is er daar dus al bijna 4 keer zoveel gevallen als normaal in november. De komende dagen wordt er nauwelijks regen verwacht, dus heel veel komt daar deze maand niet meer bij.
Snikheet, maar mogelijk koelste periode in de komende 100 jaar
En het was deze maand niet alleen nat in Perth. Het was ook de koudste start van november in 8 jaar tijd, waarbij de maximumtemperatuur niet boven 19 graden wist uit te komen. Ook dit is opvallend, gezien de gemiddelde temperatuur in Australië sinds 1910 1,44 graden is gestegen. Het jaar 2019 was er het warmste jaar ooit, maar uit het deze maand uitgegeven klimaatrapport van ‘The bureau of Meteorology’ en CSIRO (Climate Science Centre) zou dit voor de komende 100 jaar wel eens de koelste periode kunnen zijn. Volgens dit onderzoek blijft de temperatuur daar namelijk stijgen, net als het risico op extreem weer en branden.