Natuurbranden en oranje lucht in westen USA
Al weken is het westen van de Verenigde Staten in de ban van extreme hitte, droogte en natuurbranden. Het één versterkt het ander en voorlopig zijn ze er nog niet vanaf. Het is er kurkdroog en de temperaturen stijgen vrijwel dagelijks tot dik in de 30, soms 40 graden. Een paar weken geleden kwam het er zelfs tot extreme waarden van bijna 50 graden en er is inmiddels alleen al in de staat Californië ruim 2 miljoen hectare bos in de as gelegd.Er zijn momenteel nog tientallen grote natuurbranden actief in het westen van de Verenigde Staten. De branden woeden al weken lang en verspreiden zich steeds sneller. In eerste instantie was het vooral Californië, maar inmiddels woeden ook in Oregon, Washington, Nevada en Arizona branden. Ze zijn amper onder controle te krijgen door de brandweer.
Ontstaan van de branden
De branden zijn enkele weken geleden ontstaan door onder andere blikseminslagen. Door de langdurige warmte en later hitte aan deze kant van de Verenigde Staten is het er kurkdroog. Er was dus maar een vonkje nodig om het tot deze vuurzee te laten komen en dat gebeurde. Ook menselijk handelen heeft echter bijgedragen aan de branden. Bij een zogeheten ‘gender-reveal party’, een feestje waar het geslacht van de verwachte baby wordt onthuld, is een rookmachine gebruikt, waar enkele vonken bij vrij zijn gekomen. Duizenden hectaren gingen vervolgens in vlammen op, iets ten oosten van Los Angeles. Weer een andere brand lijkt te zijn ontstaan door dieselroet van een auto. Getuigen hebben een auto zien rijden, welke roetdeeltjes zo groot als knikkers ‘uitspoot’ via de uitlaat. Deze deeltjes blijven daarna nog lang heet en zodra ze op de droge grond belanden, kan gemakkelijk brand ontstaan.
Oranje lucht
Op veel plaatsen is de lucht in delen van Californië en Oregon inmiddels oranje gekleurd door de fijnstofdeeltjes of asdeeltjes die door de vele branden in de lucht terecht komen. Hierdoor wordt het zonlicht weerkaatst. De ‘aswolken’ laten alleen de rode deeltjes van het zonlicht nog door, waardoor de lucht oranje tot soms zelfs rood kleurt. Het is vergelijkbaar met een ‘vrij normale’ oranje zonsondergang, maar in bijvoorbeeld de San Francisco Bay Area is de lucht nu de vrijwel hele dag oranje, omdat de vervuiling nu dicht op de grond zit in plaats van hoog in de lucht. In de verte is er ook de gloed van nieuwe bosbranden alweer te zien, dus ook al zou de wind er draaien, de ‘smokey skies’ zullen voorlopig blijven bestaan. Men maakt zich er flink zorgen over de luchtkwaliteit. Mensen met longproblemen hebben al veel last van de rook. Aangeraden wordt om zoveel mogelijk binnen te blijven met de ramen dicht.
Oranje lucht in Nederland
Ook in Nederland hebben we in oktober 2017 zo’n situatie gehad, toen de rookwolken van de bosbranden uit Portugal met een zuidenwind onze kant op werden geblazen. Die keer zat er overigens ook flink wat Saharazand bij, waardoor de lucht bij ons overdag oranje kleurde.
Voorlopig nog heet in Californië
Van de hitte zijn ze in het westen van Amerika voorlopig nog niet af. De verwachting voor de komende weken blijft zonnig en warm, met veelal middagtemperaturen boven 30 graden, soms wederom tippend aan 40 graden. De droogte blijft aanhouden en het risico op grotere en nieuwe branden is dus nog groot.