Foto gemaakt door Dorien Bouwman - Putten
Foto gemaakt door Dorien BouwmanPutten
Nu

Neem een voorbeeld aan de paddenstoel

Na een kleine koude opleving zijn de temperaturen al weer een hele tijd flink hoog. De natuur lijkt wel weer terug in de herfststand. Het 'klopt' niet, maar ergens is het wel mooi.

Er is weer kouder weer op komst, maar het is de zoveelste keer dat we tot diep in december bijna lente-achtige temperaturen meemaken. Overal vandaan komen meldingen van uitlopende knoppen en bloeiende planten die eigenlijk niet ‘horen’ te bloeien. Wat we buiten zien, houdt een beetje het midden tussen herfst en lente, op het ogenblik. Gisteren liep ik door het bos, en ineens viel het me op: de paddenstoelen zijn weer terug.

Topjaar

We hadden een geweldig paddenstoelenjaar. Van meerdere kanten hoorden we deze herfst dat het er bijzonder veel waren. De omstandigheden waren dan ook goed: het was lekker nat, precies in de tijd dat er veel voedsel aanwezig was. Vervolgens werd het kouder, en leek het paddenstoelenseizoen op z’n eind. Want paddenstoelen zijn geen fan van vorst.

Voeding en water

Maar op veel plaatsen is er van vorst al een tijdje geen sprake meer. Tegelijkertijd zijn de bomen intussen overal kaal geworden. Terwijl in meer stedelijke gebieden of parken de herfstbladeren (helaas) vaak worden verwijderd, ligt de bosgrond nog volop bezaaid met blaadjes en ander 'afval'. Tel daar nog eens de regen bij op die de afgelopen tijd weer veelvuldig valt, en voilà: daar is de paddenstoel weer.

Schommelingen

In ons perspectief klopt dat niet. Het hoort niet. Belachelijk, de natuur is ‘van slag’, het klimaat is ‘van slag’. Je kunt je afvragen wat die 'slag' eigenlijk is, nu dit ondertussen bijna jaarlijks gebeurt. Zeker, het wordt alsmaar warmer, en dat is in veel opzichten een desastreuze ontwikkeling. Maar schommelingen in het weer (dus niet in het klimaat) zijn echter van alle tijden. En in dat licht laat de natuur zich juist van haar veerkrachtigste kant zien.

Zonder agenda

We zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen. Een plant, een boom, of een schimmel ‘weet’ niet of het winter of zomer is volgens de kalender. Ze volgen geen agenda, planning of schema: hij reageert gewoon op de omstandigheden. Is er licht, warmte en vocht aanwezig? Dan kom ik in actie. Is dat er niet? Dan ga ik in de spaarstand. Eigenlijk is het een prachtig systeem. Lang geleden, toen agenda’s nog niet bestonden, leefde de mens ook ongeveer zo.

Dat is toch iets moois. Dit keer vond ik het dus niet zo erg om nu wéér paddenstoelen tegen te komen. Tja, het kan weer, dus waarom niet? Het is bijna jaloersmakend. Zo’n grote portie aanpassingsvermogen en veerkracht kunnen we nu allemaal wel gebruiken. Dus neem een voorbeeld aan de paddenstoel: nu nog even in de spaarstand, maar zodra de omstandigheden weer gunstig zijn, kunnen we weer snel tot bloei komen.

Dorien BouwmanMediameteoroloog