Foto gemaakt door NASA / ESA Sentinel 3 - Siberië
Foto gemaakt door NASA / ESA Sentinel 3Siberië
Nu

Nu al recordhoeveelheid uitstoot CO2

In de zomer schreven we in deze rubriek al enkele keren over de bosbranden, ook wel zombiebranden, in Siberië. Het was er record heet, met als hoogtepunt zelfs 38 graden! Alleen deze branden in het noordpoolgebied hebben tot nu toe al meer van het broeikasgas CO2 uitgestoten dan in het hele recordjaar 2019. In juni 2020, toen de branden het hevigst waren, werd er maar liefst 59 megaton CO2 de atmosfeer ingestoten. Vorig jaar was dat ook al 53 megaton, ook als gevolg van bosbranden in het poolgebied....

Instituut Copernicus, een Europees samenwerkingsverband van wetenschappers om veranderingen op aarde te observeren en in kaart te brengen, houdt de branden in het noordpoolgebied al bijna 20 jaar in de gaten en ziet de hoeveelheid jaar na jaar toenemen, vooral in de lente en zomer. In juni en juli woeden de meeste branden.

Blikseminslag en zombiebranden

Er is nog niet met zekerheid te zeggen wat de ontstaansrede is van de vele branden, maar wetenschappers denken dat het merendeel ervan ontstaat door blikseminslag en zogeheten zombiebranden, welke ontstaan vanuit restanten van eerdere branden van de zomer ervoor. In Rusland, vooral in Siberië, is in de zomer van 2019 al meer dan 3 miljoen hectare land verbrand. Deze branden zijn toentertijd grotendeels onder controle gebracht of zelf uitgedoofd, maar waarschijnlijk zijn ze ondergronds nog wel blijven branden. Nu het er afgelopen juni weer extreem warm en droog was, laaiden de branden, in combinatie met ook flink wat wind, bovengronds weer op.

Hitte en afname van het grondwater

De langdurige hitte in het poolgebied van dit jaar is zorgelijk en dat is één van de factoren van de branden, maar waarschijnlijk niet de enige. Op de plekken waar de branden woeden zien de wetenschappers ook een afname van het grondwater en dus een toenemende droogte in de grond. Gunstige omstandigheden voor het ontstaan of in stand houden van de branden.

Toename van 35% door bosbranden

Uit de gegevens van Copernicus is gebleken dat dit jaar, tot 24 augustus 2020, al 245 megaton van het broeikasgas CO2 in onze atmosfeer terecht is gekomen door bosbranden wereldwijd. Even ter vergelijking: in het gehele vorige jaar, 2019, was dat 181 megaton. Een toename van nu al 35 procent dus.

Mogelijke gevolgen

Deze enorme toename heeft natuurlijk ook gevolgen voor ons en het klimaat. Hoe groot deze gevolgen zullen zijn is nog lastig te zeggen. In ieder geval brengen de roet en het as risico’s met zich mee. Als dit namelijk neerslaat op het zee-ijs, zal dit het smelten van het ijs versnellen, wat vervolgens weer in hogere temperaturen zou kunnen resulteren. Ook zal de luchtkwaliteit, vooral op de Noordpool, verslechteren.

Bronnen: Copernicus, The Guardian, ANP, Scientias

Britta van GendtMeteoroloog