Officieel de warmste 21 oktober ooit gemeten
Voor de 10e keer dit jaar is sprake van een warmterecord. Niet eerder was het op 21 oktober in De Bilt zo warm als vandaag. Rond 16.00 uur werd het daar 20,3 graden en daarmee is het oude record van 20,1 graden uit 1977 verbroken. Op andere plekken is het nog warmer met in de buurt van Maastricht al 21,3 graden. Een landelijk record is dit niet, in 1977 werd het in Eindhoven nog iets warmer met 22,2 graden en in 1967 werd het in het Limburgse Buchten 23,5 graden.Dit maximum-warmterecord in De Bilt is niet het eerste record van dit jaar. Op 31 januari, 16 februari, 5, 6 en 8 april en 8 , 9 en 11 augustus en 15 september was het ook al recordwarm op het hoofdweerstation bij het KNMI. Op 15 september was het tevens de meest late officiële tropische dag sinds 1901.
Vorig jaar telde net als in 2018 maar liefst veertien datum-warmterecords tegen één kouderecord vorig jaar en drie kouderecords in 2018. Dit jaar wachten we nog steeds op het eerste kouderecord, wat betreft de maximumtemperatuur. Een dagrecord op zich zegt nog niet zoveel, maar de verhouding van het aantal warmte- en kouderecords doet dat wel. Deze verhouding is sinds het eind van de jaren '80 uit balans.
Het is de eerste officiële warme dag van oktober, terwijl we er normaal 2 tellen. Meestal vallen deze warme dagen aan het begin van oktober, gemiddeld is 4 oktober de laatste warme dag in De Bilt. In het zuidoosten valt de laatste warme dag ruim een week later, maar wel in de eerste helft van oktober. In het verleden zijn zelfs in november nog warme dagen gemeten.
Warmte komt met rotgang uit Spanje onze kant op
Het warme weer hebben we te danken aan een lagedrukgebied dat afgelopen nacht boven Spanje is ontstaan en via de Golf van Biskaje over het Kanaal naar de Noordzee trekt. Er komt daarmee niet alleen een portie warme lucht mee, maar ook een hoop regen en wind.
De meeste regen is al snel naar het noorden weggetrokken. De zuidenwind is (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6 en er komen soms stevige windvlagen voor. Takken die nog vol in blad zitten kunnen, mede door het gewicht van de regen, makkelijk afbreken.
Aan zee waait het hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 en langs de westkust en in het Waddengebied kan het af en toe even stormen met een windkracht 9. De kans op een officiële storm, waarbij een waarneempunt van het KNMI een uurvak gemiddeld windkracht 9 moet meten, is klein. Wel kunnen zware windstoten van 90 km/u voorkomen met mogelijk uitschieters tot 100 km/u.