Orkanen buiten het officiële seizoen
Van alle jaarlijkse tropische stormen en orkanen ontstaat 97% in de periode tussen 1 juni en 30 november, ofwel in het officiële orkaanseizoen. De piek ligt in de maanden augustus tot en met oktober. Slechts 3% van al die tropische stormen en orkanen ontstaat dus buiten het orkaanseizoen, waarvan 60% in de vaak al wat warmere meimaand. De kans dat een orkaan in de wintermaanden of vroege lente ontstaat, is nog kleiner. Toch gebeurt het af en toe.Toch lijken de april- en meimaand de laatste jaren steeds meer mee te gaan doen. De afgelopen jaren, vanaf 2015 zagen we in deze maanden altijd al wel 1 of 2 stormen die zo zwaar waren dat ze een naam kregen. Dit waren veelal tropische of subtropische stormen.
Vroege orkanen
Ook dit jaar zagen we in de meimaand al 2 tropische stormen boven de Atlantische Oceaan. Van 16 tot en met 19 mei woedde tropische storm Arthur in de omgeving van Bermuda, de Bahama’s en Florida, met daar meteen flink wat schade. Amper een week later ontstond in vrijwel hetzelfde gebied ook tropische storm Bertha (27 en 28 mei), met ook veel schade.
Meest actieve seizoen ooit
Het orkaanseizoen is dit jaar sowieso een bijzondere. Het was het meest actieve seizoen ooit, waarbij het tot maar liefst 31 genaamde stormen kwam. Hiervan groeiden er 13 uit tot een orkaan en daarvan waren er 6 een zogeheten ‘Major Hurricane’; een orkaan vanaf categorie 3 op de schaal van Saffir Simpson. Na het actieve orkaanseizoen van 2005 werd dit jaar voor de tweede keer ooit het Griekse alfabet gebruikt, omdat de jaarlijks opgestelde namenlijst al helemaal was gebruikt. Dit jaar zijn we verder dan ooit gekomen, tot de Griekse letter Iota.
Potentiele stormen
En nu het einde van het seizoen in zicht is, namelijk 30 november, zou het rustiger moeten worden, maar nog steeds blijven er af en toe enorme clusters met buien ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Deze worden nog steeds scherp in de gaten gehouden, want de potentie om uit te groeien tot uiteindelijk een tropische storm of zelfs orkaan is er ook nu nog steeds. Het oppervlaktewater van de Atlantische Oceaan nabij de evenaar is nog warm, regionaal rond 30 graden. En voor het ontstaan van een storm van dit kaliber is 27 graden al genoeg, mits er natuurlijk ook aan de overige voorwaarden wordt voldaan.
Kappa
Ook nu zien we op de Atlantische Oceaan weer een potentiele storm ontwikkelen. De kans dat het geheel uitgroeit tot een genaamde storm is nu nog 40%, maar de omstandigheden worden de komende etmalen gunstiger, waardoor de kansen nog iets lijken te stijgen. Mocht dit uiteindelijk nog een tropische storm of orkaan worden, zou hij de naam Kappa krijgen. Het ontstaansmoment zou dan of nog net binnen het seizoen vallen of net erbuiten, in december.
Eerdere orkanen in december
De laatste keer dat het in de decembermaand tot een genaamde storm kwam, was in 2007, maar ook in 2003, 2004, 2005 en 2006 gebeurde dat. Enkele daarvan ontstonden al eind november, maar bleven ook nog in december actief. In het ook zeer actieve jaar 2005 was dit toen zelfs nog een orkaan in de eerste categorie, orkaan Epsilon. In 2016 kwam het midden in de winter zelfs nog tot een orkaan. Tussen 12 en 15 januari ontstond orkaan Alex, die met een gemiddelde windsnelheid van 140 km/uur langs Bermuda en later de Azoren trok.