Foto gemaakt door Bron: NASA/NHC - Atlantische Oceaan
Foto gemaakt door Bron: NASA/NHCAtlantische Oceaan
Nu

Richting hoogtepunt orkaanseizoen

Het is de laatste tijd goed raak geweest voor wat betreft tropische stormen en orkanen. Niet alleen op de Atlantische Oceaan, maar ook op de Stille Oceaan en aan de andere kant van de wereld, nabij Japan en Zuid-Korea. En dat is niet gek, want het zeewater is in deze tijd van het jaar op zijn warmst. De belangrijkste voedingsbron voor stormen van dit kaliber.

Officieel loopt het orkaanseizoen van begin juni tot eind november, maar in principe zijn er het hele jaar wel tropische stormen of orkanen mogelijk. De eerste tropische storm van het seizoen 2020 in het Atlantische bassin ontstond al halverwege mei en er volgden nog velen. Aanvankelijk waren het vooral tropische stormen en pas eind juli kwam het pas tot de eerste orkaan op de Atlantische Oceaan, orkaan Hanna. En die eerste was meteen een spannende, want na een paar dagen boven de warme Golf van Mexico als tropische storm, activeerde het geheel net voor de Texaanse kust tot een orkaan en trok vervolgens met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 140 kilometer per uur het Amerikaanse en Mexicaanse land op.

Categorie 4

Slechts een paar dagen later was er vervolgens orkaan Isaias, die via de Caribische eilanden langs de Amerikaanse oostkust weer noordwaarts trok. Daarna volgden nog een aantal tropische stormen en duurde het tot eind augustus voordat orkaan Laura haar intrede deed. Ook dit was een bijzondere, met wederom een pad over het Caribische gebied richting de Golf van Mexico en uiteindelijk zelfs de Amerikaanse zuidkust. Deze orkaan was de zwaarste tot nu toe, categorie 4, en wist nog een aardig eind de Verenigde Staten in te trekken. In diezelfde periode was ook orkaan Marco actief, waarna begin september Nana een oversteek probeerde te maken van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan.

Paulette en René

Momenteel zijn tropische stormen Paulette en René actief. Paulette blijft waarschijnlijk een tropische storm en blijft boven open zeewater, maar René daarentegen groeit volgens de huidige verwachtingen in de loop van de week nog uit tot een orkaan. Hij ligt nu nog deels boven de westelijke Kaapverdische Eilanden, met daar het komende etmaal nog veel wind en regen. Tot nu toe is het een relatief slecht georganiseerd buiengebied dat geleidelijk westwaarts verder de Atlantische Oceaan optrekt. De komende dagen verandert er weinig, maar later deze week komt de storm boven warmer zeewater van 26 a 27 graden, waarna het geheel verder lijkt te gaan activeren en volgens de huidige weerberekeningen uit zal groeien tot een orkaan. René blijft voorlopig boven open zeewater en levert vooralsnog geen gevaar op.

Britta van GendtMeteoroloog