Foto gemaakt door Wikipedia - Olbia - Olbia in het noordoosten van Sardinië werd door extreme regenval getroffen.
Foto gemaakt door WikipediaOlbiaOlbia in het noordoosten van Sardinië werd door extreme regenval getroffen.
Nu

Sardinië en Zuid-Italië zwaar getroffen door overstromingen

Een bel met kou, hoog in de atmosfeer, die de afgelopen dagen over de Middellandse Zee langs Italië naar het zuiden is getrokken, heeft in de regio grote overstromingen, overlast en schade veroorzaakt. Halverwege vorige week vielen op Sardinië al 17 doden en raakten tussen 1700 en 2000 mensen dakloos. In het weekend was het zuiden van Italië aan de beurt.

In Calabrië kwam het daarbij op uitgebreide schaal opnieuw tot overstromingen. November is in het Middellandse Zeegebied de maand voor soms catastrofale overstromingen. Terwijl het water van de Middellandse Zee nog erg warm is, komen vanuit de noordelijkere delen van Europa hogerop in de atmosfeer al wel af en toe bellen met koudere lucht over. De combinatie van de warme zee en de koudere bovenlucht is een weinig gelukkige. Er ontstaan zware buien die, als ze eenmaal boven land zijn, voor grote overlast, overstromingen en schade zorgen. Eerder zagen we ze al in Spanje, Griekenland en op Kreta, nu waren Sardinië en het Italiaanse vasteland aan de beurt.

Sardinië zwaar getroffen

Halverwege vorige week werd Sardinië door hevig noodweer getroffen. In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 november viel op sommige plaatsen zo’n 450 millimeter regen in zeer korte tijd. Onder andere de regio Olbia in het noordoosten werd zwaar getroffen. Ongeveer 20.000 mensen ondervonden overlast van het noodweer, 6000 mensen kwamen zonder elektriciteit te zitten, tussen 1700 en 2000 mensen raakten dakloos en tussen 17 en 19 mensen verloren het leven tijdens de overstromingen.

Sinds de zware regenval van vorige week is het Italiaanse leger ingezet bij de hulpoperaties op Sardinië. De hulpverleners worden tijdens hun werk gehinderd door de enorme schade die het vele water aan de infrastructuur in het gebied heeft aangericht. Wegen zijn deels weggeslagen en aardverschuivingen hebben barrières opgeworpen die eerst moeten worden verwijderd. Inmiddels begint alles weer normaler te worden.

In het weekend was Calabrië aan de beurt

In het weekend veroorzaakte dezelfde depressie, op pad naar het noorden van Afrika, zware regenval de in Zuid-Italië gelegen regio Calabrië. Hier was het onder andere Crotone dat werd getroffen. Een sterke zuidoostelijke wind voerde er de zware buien van zee aan die op veel plaatsen in de regio in een dag tijd tussen 100 en 200 millimeter regen achterlieten. Opnieuw waren grote overstromingen het gevolg. Wegen veranderden in korte tijd in kolkende rivieren en het water nam alles mee wat het op zijn pad tegenkwam.

Het gebied staat bekend om zijn overstromingen. Zodra het tot zware onweersbuien vanaf de Middellandse Zee komt, is het vaak raak. De combinatie van de lage gebieden bij de kust en de bergachtige regio’s landinwaarts maakt dat zich veel water kan verzamelen dat vervolgens met een hoge snelheid naar de zee stroomt. Met alle gevolgen van dien.

Even wat beter

Het voor het noodweer verantwoordelijke lagedrukgebied trekt nu naar het oosten weg. De komende dagen wordt een geleidelijke weersverbetering verwacht. In het weekend kan een volgende bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer vanuit het westen in de buurt komen en is het in de regio opnieuw oppassen geblazen voor zware buien.

Reinout van den BornChef Redactie