Foto gemaakt door Ambrose University - Rocky Mountains - Hetzelfde lagedrukgebied liet ook boven de Rocky Mountains wat sneeuw los
Foto gemaakt door Ambrose UniversityRocky MountainsHetzelfde lagedrukgebied liet ook boven de Rocky Mountains wat sneeuw los
Nu

Sneeuwstorm in (noord)oosten van de USA

Het noordoosten en deels oosten van de Verenigde Staten maken zich op voor een naderende sneeuwstorm. In een lijn van grofweg de staat Virginia tot in de noordoostelijke staten, ook wel New England genoemd, wordt meer dan 15 centimeter sneeuw verwacht. Regionaal kan zelfs meer dan 30 centimeter vallen. Ruimschoots meer dan dat er vorige winter in het hele seizoen is gevallen.

Normaalgesproken wordt er in het winterseizoen op het weerstation in Central Park in New York gemiddeld bijna 64 centimeter sneeuw gemeten en in de winter van 1995-1996 kwam het er zelfs tot 190 centimeter. En toen was er de winter van vorig jaar… deze verliep in New York en omgeving met historisch weinig sneeuw. Het was geen record, maar voor wat betreft de hoeveelheid sneeuw kwam afgelopen winter daar met slechts 10 centimeter op een vierde plek van minst sneeuwrijke winters ooit uit. De nummer 1 in die lijst in The Big Apple was die van 1972-1972, met toen in totaal slechts 5 centimeter sneeuw. Ook in de overige grote steden in die hoek van de Verenigde Staten verliep de winter vorig jaar vrijwel sneeuwloos. In o.a. grote steden als Philadelphia en Washington D.C. viel toen in het hele seizoen amper 1 centimeter.

Ruim 15 graden

Vorige week nog, leek daar ook komende winter die kant op te gaan, want in het noordoosten van de Verenigde Staten was het toen nog recordwarm. De middagtemperatuur kwam er op diverse plaatsen zelfs boven 60 graden Fahrenheit uit, ofwel 15 graden Celsius. In Hartford, Connecticut, werd het zelfs 16 graden! En nu is er dus een mogelijke sneeuwstorm op komst. Van lenteachtig naar winterweer.

Koude lucht uit Canada

Hele koude lucht vanuit Canada stroomt de komende dagen, rondom een enorm hogedrukgebied boven de Poolstreek, de noordoosthoek van de Verenigde Staten in. Met een straffe en dus koude noordoostenwind daalt de temperatuur in de omgeving van New York vanaf morgen op grote schaal tot rond het vriespunt. Woensdag arriveert de koudste lucht en komt het er zowel in de nachten als ook overdag op grote schaal tot matige vorst, rond -5 graden.

Van west naar noordoost

Tegelijkertijd met de aanvoer van die vrieskoude lucht trekt er woensdag vanuit het zuidwesten een lagedrukgebied over de noordoostelijke staten van de Verenigde Staten. Dit lagedrukgebied trekt momenteel van west naar oost over Amerika en heeft ook in de Rocky Mountains sneeuw losgelaten. Met momenteel wat minder vocht voorhanden, trekt het geheel verder oostwaarts, om in de nacht naar woensdag en woensdag overdag noordoostwaarts te trekken. Op dat moment wordt de storm nog even gevoed door vochtigere lucht vanuit de Golf van Mexico, waardoor de buiigheid toeneemt.

Nor’easter

De neerslag valt met dit soort temperaturen natuurlijk in de vorm van sneeuw en in de gebieden op de grens van de koude en iets mildere lucht kan het ook tot ijzel en dus gladheid komen. De huidige weermodellen laten deze zogeheten Nor’easter in de nacht naar woensdag over Virginia trekken en schuift woensdag overdag geleidelijk verder de noordoosthoek in. In dit soort situaties blijft het echter ‘nowcasten’, ofwel alles tot op de laatste minuut blijven volgen, want kiest het lagedrukgebied bijvoorbeeld toch net een wat zuidelijker pad of blijft de koudste lucht net iets noordelijker, kan het allemaal weer heel anders uitpakken.

Britta van GendtMeteoroloog