Foto gemaakt door Sytse Schoustra - West-Terschelling - Komende nacht niet meer zo rustig als tijdens de eerste kerstnacht...
Foto gemaakt door Sytse SchoustraWest-TerschellingKomende nacht niet meer zo rustig als tijdens de eerste kerstnacht...
Nu

Storm Bella: vliegt de kerstversiering straks door de lucht?

Je merkt er nu nog weinig van, maar er komt een komt een flinke storm aan. Mocht jouw tuin vol staan met feestelijke kerstornamenten, is het misschien slim om die even naar binnen te halen.

Een uur lang gemiddeld windkracht 9. Zo hard moet het waaien om ‘storm’ te mogen heten. Dat gaat vannacht wel lukken. Op de Noordzee komt morgenochtend zelfs een windkracht 10 (zware storm) te staan, en het is mogelijk dat die windkracht ook in het uiterste noordwesten of langs de Wadden gemeten gaat worden.

Code geel

En dan hebben we het alleen nog maar over de gemiddelde wind. Vooral de windvlagen zijn gevaarlijk. Het KNMI heeft vanochtend al code geel uitgegeven voor het hele land. Zware windstoten worden er verwacht, en het is heel reëel dat er in het noordwesten zeer zware windstoten voor gaan komen. Dat betekent windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur. Sommige berekeningen komen zelfs met windstoten tegen de 130 km per uur in de buurt van Texel.

Zware windstoten

In het binnenland is het weliswaar net iets minder onstuimig, maar ook daar zal het behoorlijk tekeer gaan. In het hele land zal het tot windkracht 6 komen, dichter bij de kust heb je al gauw een windkracht 7 of 8. Diep in het binnenland komt het al tot windstoten rond 75 kilometer per uur. Woon je dichter bij zee, houd dan rekening met windvlagen tot 90 kilometer per uur morgenochtend.

Hoe hard is dat?

Nu hebben we de laatste tijd nauwelijks stormen gehad, dus waar moet je dan ongeveer aan denken bij dat soort getallen? Een overzichtje van wat je je bij welke windkracht voor kunt stellen.

Windkracht 5, ‘vrij krachtig’: dit is zeker niet uitzonderlijk, maar dit voel je al behoorlijk. Ook als je in een auto rijdt kun je dit soms al merken. Een enkele vuilcontainer kan al omvallen.

Windkracht 6, ‘krachtig’: Het kost al veel moeite om een paraplu vast te houden. Aan zee schrikken we daar in Nederland niet van, maar in het binnenland is dit al een stuk zeldzamer.

Windkracht 7, ‘hard’: Het wordt al lastig om tegen de wind in te lopen of te fietsen.

Windkracht 8, ‘stormachtig’: Het is nu heel moeilijk om je voort te bewegen. Flinke boomtakken breken af.

Windkracht 9, ‘storm’: Dakpannen waaien weg, schoorsteenkappen sneuvelen. Een kind waait om. Bomen kunnen omwaaien. Het wordt afgeraden de weg op te gaan.

Windkracht 10, ‘zware storm’: Een volwassen persoon waait om. Gebouwen lopen de nodige schade op. Flinke bomen waaien om.

Kerstversiering

We gaan dus in een vrij groot gebied naar windkracht 9 morgen. En heuse kerststorm, al komt Bella feitelijk op ‘derde’ kerstdag. Het betekent wel dat het op heel veel plaatsen natuurlijk vol staat met allerlei kerstversieringen. Grote bomen met lampjes, tuinen vol met ornamenten, lichtgevende rendieren, etcetera. Niet alles daarvan zal even professioneel vastzitten. Het is wellicht een goed idee om dat soort spullen naar binnen te halen, voordat de kerstengelen echt door de lucht beginnen te vliegen.

Waterballet

En een boswandeling is dus ook al geen goed idee morgen. Maar het is maar de vraag of je überhaupt zin hebt om naar buiten te gaan. Want naast al die wind gaat de storm ook nog eens heel veel regen brengen. Vooral in de kustprovincies kan het met bakken uit de lucht komen. Binnen 24 uur kan er zo 20 tot 30 millimeter gaan vallen, misschien nog wel meer. In het noordwesten, waar het de afgelopen week al zo ontzettend nat is geweest, wordt het ondertussen een waar waterballet.

Wanneer houdt het op?

Het hoogtepunt van de storm vindt in de vroege zondagochtend plaats. In het begin van de middag gaat het in het westen vrij snel rustiger worden. Aan het eind van de middag is in het oosten de relatieve rust ook weergekeerd. De regen lijkt iets langer aan te houden. De intensiteit neemt vanaf de middag al wel af, maar pas laat in de middag wordt het op sommige plaatsen droog. Pas in de loop van de nacht trekt het front echt naar het oosten weg. Ondertussen blijft de westkust voortdurend nog gevoelig voor buien. Kortom, vrijwel de hele zondag is het bar en boos...

Bronnen: KNMI

Dorien BouwmanMediameteoroloog