Foto gemaakt door Ton Wesselius.  - Het regende de afgelopen nacht flink.
Foto gemaakt door Ton Wesselius. Het regende de afgelopen nacht flink.
Nu

Strijd tussen warmte en kou: veel regen en later ook storm?

De strijd tussen de warme lucht, die de afgelopen nacht vanuit het zuidwesten het land is binnengedrongen, en de koelere die het nu weer vanuit het noordwesten probeert, is in volle hevigheid boven onze hoofden losgebarsten. Een eerste bak met regen is ook al gevallen; in een west-oost georiënteerde strook over het midden van het land meer dan 25 millimeter.

Door de overgangszone tussen de warme en de koelere lucht heen trekken een paar storingen. Een volgende nadert de komende nacht en passeert morgen en donderdagochtend. Het lagedrukgebied zelf trekt uiteindelijk ten zuiden van onze omgeving langs naar het oosten. Maar de bijbehorende regen en zachte lucht dringen wel opnieuw het land binnen.

Dat de lucht aan de zuidkant van de overgangszone warm is, merkten we de afgelopen nacht. In een groot deel van het land steeg het kwik tot tussen 11 en 14 graden – midden in de nacht. Kwam je vanochtend vroeg buiten de deur, dan voelde het onwerkelijk aan. Inmiddels trekt een koufront over het land naar het zuidoosten. Erachter draait de sterke zuidelijke tot zuidwestelijke wind naar westelijke richtingen en neemt af. Tegelijk wordt het weer iets minder zacht.

Nog een beetje regen

Uit de bewolking valt hier en daar nog een beetje regen of motregen, maar de droge perioden overheersen en vooral in het noorden komt ook de zon er af en toe door. In de rest van het land lijken de wolken in de meerderheid te blijven en in het zuiden van Limburg kan ook vanmiddag nog wel een beetje regen of motregen vallen, al zijn de hoeveelheden niet groot.

Zoals al aangegeven, keert de zachte lucht vannacht vanuit het zuiden weer terug. Het gaat vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen regenen. In het noorden, waar eerst nog opklaringen voorkomen, kan de temperatuur in de koudere lucht nog tot rond 4 graden dalen, in het zuiden wordt het een graad of 10 en gaan de temperaturen later in de nacht alweer oplopen.

Morgen twee Nederlanden

Morgen overdag zijn er twee Nederlanden. In het noorden steekt een stevige oostenwind op, wordt het niet warmer dan 7 graden en kan in de loop van de dag flink wat regen vallen. In de avond kan er tijdens zwaardere buien zelfs een klap onweer voorkomen. In het midden en zuiden is de wind zuidelijk tot zuidwestelijk en wordt het tussen 11 en 14 graden. Daar valt de meeste regen tijdens de eerste helft van de dag, in de middag kan het vooral in het zuiden ook lange tijd droog zijn.

In de nacht naar donderdag komt het front weer naar het zuiden en dan draait de wind op steeds meer plaatsen naar oost en later noordoost. Doordat tegelijkertijd koudere lucht binnenstroomt, ook in de hogere delen van de atmosfeer, kan de neerslag op de plekken waar hij het intensiefst is korte tijd in natte sneeuw overgaan. De kans daarop is in de noordelijke helft van het land het grootst.

In het midden en zuiden houdt de regen donderdagochtend nog even aan, alvorens het hele complex naar het zuidoosten toe wegtrekt. Daarna komen met een naar noord draaiende wind een paar buien het land op. Ze zijn aan zee het actiefst en kunnen met hagel gepaard gaan.

Storing tijdens de Kerstnacht

Tijdens de kerstnacht is het gedrag van een storing interessant. Eigenlijk is het een bel met kou in de bovenlucht die langs en deels over ons land naar het zuidoosten trekt. De actiefste buien bevinden zich aan de westkant ervan en lijken nu op Zeeland en op België gericht. Het Amerikaanse model heeft deze storing ook al enkele keren wat oostelijker ingetekend. In dat geval zou de buienactiviteit ook over het binnenland kunnen trekken. Dan is er kans op natte sneeuw.

Eerste Kerstdag komen we onder invloed van een rug van hogedruk die vanuit het noordwesten het land op komt. De activiteit van de buien dooft dan uit en de zon komt af en toe tevoorschijn. De naar west draaiende wind neemt geleidelijk af en de temperaturen schommelen rond 6 graden. Zowel in de Kerstnacht als in de nacht tussen de beide kerstdagen in kan de temperatuur tijdens opklaringen tot in de buurt van het vriespunt dalen en is er kans op lokale gladheid.

Even een storm?

Op Tweede Kerstdag is het eerst nog droog, maar wind en bewolking nemen al wel toe en later op de dag gaat het vanuit het noordwesten af en toe regenen. Het wordt tussen 5 en 8 graden. De zuidelijke wind neemt verder toe en kan zaterdagavond en in de nacht naar zondag aan zee windkracht 8 bereiken en mogelijk kortdurend ook windkracht 9. Daarbij regent het hard en in de hogere delen van Limburg en van België kan het eerst ook tot (natte) sneeuw komen.

Vanaf maandag breekt dan een voor wat het weer betreft onzekere periode aan. Een lagedrukgebied komt, zoals ook al eerder in november en december, dichtbij Nederland te liggen en van de precieze locatie van de kern zal afhangen hoe het weer verloopt. In principe is de bovenlucht koud, maar windrichting en -kracht zullen bepalen of er neerslag valt en van welk type. Regen en sneeuw zijn beide mogelijk. In de nachten kan het licht vriezen, overdag wordt het vaak rond 5 graden.

Vanaf de jaarwisseling kouder?

Ook op de langere termijn lijkt de luchtdruk in onze omgeving relatief laag te blijven. Hogedrukgebieden ten oosten en ten westen van Nederland blokkeren de Oceaan en de instroom van echt koude lucht vanuit het oosten. Wel is er vanaf de jaarwisseling een tendens naar meer oostelijke winden en een iets verder dalende temperatuur. De Poolwervel lijkt nog altijd sterk verstoord te raken vanaf de eerste week van januari. Het is een duidelijk teken dat we het vervolg van de winter niet af moeten schrijven. Er is tijd genoeg en er kan nog steeds heel veel gebeuren.

Reinout van den BornChef Redactie