Foto gemaakt door ANP
Foto gemaakt door ANP
Nu

Strooiwagens al in actie

Naast het klaarmaken van de sneeuwschuivers en strooiwagens, ligt er een voorraad van 200 miljoen kilogram aan strooizout klaar.

Gemiddeld wordt er in het winterhalfjaar 90 miljoen kilogram zout over de wegen uitgestrooid. De totale hoeveelheid varieert natuurlijk elk jaar, omdat het afhangt van hoe vaak het in een jaar glad is. Dit is op zijn beurt weer afhankelijk van vorst en neerslag zoals sneeuw en ijzel. Afgelopen winter vroor het zeer weinig en viel er ook nauwelijks sneeuw. Hierdoor werd er in het winterhalfjaar 2019-2020 slechts 16 miljoen kilo zout gestrooid. Dit is geen record, want in de winter van 2013-2014 werd er met 12 miljoen kilo nog minder gestrooid.

Bijna 200 miljoen kilo in 2009-2010

In de winter van 2009-2010 werd er juist recordveel zout gestrooid. Die winter verliep ruim 2 graden te koud en bovendien viel er erg vaak sneeuw; het was de meest sneeuwrijke winter sinds 1979. Als gevolg daarvan werd er maar liefst 191 miljoen kilogram zout gebruikt.

Ongeveer 45 strooiacties per jaar

Gemiddeld gaan de strooiwagens in een winter 40-50 keer de weg op. Bij grote sneeuwsituaties zijn er 1200 mensen aan het werk. Afgelopen winter werd er maar 15 keer gestrooid. Op landelijke schaal gebeurde dat nog minder vaak: 4 keer. Bij zo’n landelijke actie wordt er ruim 1 miljoen kilogram zout gestrooid.

Niet per se minder strooien in zachte winters

Het KNMI verwacht dat ondanks het warmer worden van de winters, strooiwagens in de toekomst juist vaker de weg op moeten. De redenering daarachter is dat wanneer het langdurig koud en droog is, er maar één keer gestrooid hoeft te worden, terwijl als het afwisselend regent en vervolgens weer vriest, er vaker gestrooid moet worden. Het is volgens het KNMI waarschijnlijk dat dit laatste vaker gaat gebeuren in de toekomstige winters.

Daan van den BroekMeteoroloog