Foto gemaakt door Bert Houdijk.
Foto gemaakt door Bert Houdijk.
Nu

Toch nazomerweer op komst?

Een paar weken geleden zat er enige tijd een periode met nazomers weer in de verwachting, maar uiteindelijk viel het last-minute toch allemaal een beetje tegen. De temperatuur kwam veelal niet hoger uit dan de norm voor eind augustus en begin september, en helemaal droog bleef het ook niet. Over het algemeen genomen was het rustig najaarsweer. En nu, op de wat langere termijn, zit er weer zo’n ‘nazomerse periode’ in de weerkaarten. Het is nog redelijk ver weg, maar als de huidige berekeningen het bij het juiste eind hebben, ligt volgende week weer een aantal zomerse dagen in het verschiet, met landinwaarts 25,0 graden of meer.

Na de zomervakantie twijfelden veel mensen met een (opblaas) zwembad(je) in de tuin over het wel of niet laten staan. Gaan we hem de komende tijd nog nodig hebben of is het gedaan met het mooie zomerweer en kan hij de schuur weer in? Veel mensen kozen voor opruimen, en laat er nou net weer wat potentieel zonniger en warmer weer in de weerkaarten zitten.

Onzekerheid

Eerlijk is eerlijk, het is nog ver weg, maar als we naar de zogeheten pluim kijken, gaan vrijwel alle berekeningen hier toch wel in mee. De pluim is een verzameling van 52 berekeningen van zowel het Europese weermodel ECMWF als ook andere weermodellen, waarbij er bij iedere berekening bewust ergens een ‘foute’ waarde wordt ingevuld. De uitkomsten van al die berekeningen worden vervolgens in lijntjes weergegeven en als je die allemaal over elkaar heen legt in een grafiek, ontstaat er een soort pluimvorm. De eerste dagen zijn vaak redelijk zeker en daar liggen de lijntjes dan ook wat dichter op elkaar, maar op de langere termijn gaan er meestal wel verschillen optreden en wordt de spreiding tussen de lijntjes groter.

Eensgezind

In kort betekent dat dus dat naarmate de lijntjes verder uit elkaar liggen, de verwachting vrij onzeker is, en naarmate ze dichter op elkaar liggen, de verwachting juist zekerder wordt. En dat laatste zien we nu op de langere termijn gebeuren. De diverse lijntjes voor wat betreft de temperatuur laten vrij eensgezind een stijgende lijn zien. Vanaf vrijdag, maar vooral na het weekend lijkt het voelbaar warmer te worden en kan het in het binnenland op basis van de huidige berekeningen rond 25 graden worden. Strak op elkaar liggen de lijntjes niet, sterker nog, volgens een enkeling wordt het in deze periode maar 16 graden, maar het merendeel van de berekeningen neigt naar de hogere, mogelijk zomerse temperaturen en flink wat zon.

Hogedrukgebied

Aanjager van dit mogelijke nazomerse weer is een hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op probeert te komen. Na dinsdag en woensdag even wat meer bewolking en zelfs een paar buitjes, doet een uitloper van een hogedrukgebied donderdag al een eerste poging om het Europese vasteland te bereiken. Er is dan alweer iets meer ruimte voor de zon, maar overtuigend is het allemaal nog niet. Er zit nog redelijk wat vocht in de atmosfeer en dat resulteert toch ook nog wel in wat wolkenvelden. Ook de temperatuur zakt dan even iets terug. Vrijdag begint het er al meer op te lijken qua zon en warmt het ook weer iets op, tot rond een graad of 20. Zaterdag weet een storing, horend bij een groot lagedrukgebied bij IJsland, ons net te bereiken en valt lokaal een bui, maar vanaf zondag wint op basis van de huidige berekeningen de hogere luchtdruk vanuit het zuidwesten steeds meer terrein.

Precies boven ons land

Zondag lig het hogedrukgebied vervolgens pal boven ons land, met dan flink wat zon, waarna hij na het weekend verder oostwaarts trekt en zich boven Centraal Europa nestelt. En dat is een voor ons gunstige positie. Lagedrukgebieden en bijbehorende fronten worden op afstand gehouden en rondom dat hogedrukgebied wordt dan bij ons met een zuidoostelijke wind warme en droge lucht vanuit de centrale delen van Europa aangevoerd… et voilà!

Britta van GendtMeteoroloog