Foto gemaakt door Sytse Schoustra - Terschelling
Foto gemaakt door Sytse SchoustraTerschelling
Nu

Uitzonderlijke weersverschillen door storm Odette

Het was een bijzondere situatie, vrijdagavond rond 21 uur. Terwijl de windmeter van het weerstation in Hoek van Holland een zware noordwesterstorm aangaf, waaide er in Voorschoten niet meer dan een zwakke tot matige zuidelijke wind. Hemelsbreed zit er tussen beide plaatsen een afstand van niet meer dan 27 kilometer.

Stormdepressie Odette maakte er een spannende dag van. In de ochtend kwam ze vanaf de Noordzee naar het zuidoosten getrokken en nam daarbij steeds meer in kracht toe. Aan zee kwam op veel plaatsen een harde zuidelijke wind te staan met flinke windvlagen. Verder kroop een lijn met buien het westen van het land binnen.

Toen de kern van Odette, we hebben het over een erg klein lagedrukgebied, het zuidwesten van Nederland naderde, draaide de wind in Zeeland en een klein stukje van Zuid-Holland naar het westen tot noordwesten. We schrijven vrijdagmiddag. Heel geleidelijk begon de wind aan te trekken, eerst tot krachtig of hard, maar op zee waren er al snel boorplatforms die een windkracht 8 tot zelfs 9 doorgaven, een volle storm. Er werden ook steeds actievere buien zichtbaar die met onweer en zware windstoten gepaard gingen.

Windstoot 114 kilometer per uur

Toen die aan het begin van de avond ook in Zeeland en Zuid-Holland losbarstten, nam de wind verder toe. In Zeeland werden vooral in het westen windstoten tot ongeveer 105 kilometer per uur geregistreerd, Hoek van Holland noteerde met 114 kilometer per uur uiteindelijk sterkste uitschieter. Daar bereikte de wind korte tijd een windkracht 10, een zware storm dus. Tussen 8 en 10 uur stormde het er, zo’n twee uur lang uiteindelijk.

Hiermee konden we voor het eerst sinds 29 oktober 2017 in Nederland weer een officiële herfststorm aantekenen. Tevens was het de zesde storm van dit jaar. Behalve zomerstorm Francis, die op 25 en 26 augustus over Nederland raasde, deden zich in februari vier stormen voor, waarvan Ciara op 9 februari verreweg de zwaarste was. In het gebied waar Odette toesloeg, waaiden op tientallen plaatsen bomen om. De hulpdiensten in Zeeland en in het Rijnmondgebied waren er druk mee. Verder kwam op de Zeeuwse wateren een schip in moeilijkheden en veroorzaakten de zware buien hier en daar wateroverlast. Op sommige plaatsen het zuidwesten is sinds gisteren al meer dan 40 millimeter gevallen.

Eerst in Zeeland nog buien

Ook vandaag houden de buien in het zuidwesten eerst nog even aan, ook in het westen kan een enkele vallen en in Limburg is er eerst nog wat regen. In de rest van het land is het al een stuk rustiger en laat de zon zich geregeld zien. Later vandaag moeten de buien in het zuidwesten en zuidoosten ook verdwijnen en komt ook daar de zon er uiteindelijk nog even door. De wind neemt af tot zwak of matig uit noord tot noordoost en de temperaturen lopen vanmiddag op de meeste plaatsen op tot waarden rond 16 graden.

Later vanmiddag en vanavond neemt de bewolking, op nadering van een storing boven Duitsland, vanuit het noordoosten weer toe. Laat in de middag en in de avond gaat het vanuit dezelfde hoek ook regenen. De wind trekt daarbij vooral aan zee opnieuw aan, tot krachtig of hard uit het noorden. De komende nacht kan aan de westkust en op de Wadden ook af en toe een windkracht 8 komen te staan. Daarbij zijn aan de westkust windvlagen met snelheden tot rond 80 of 85 kilometer per uur mogelijk. Ook in het binnenland gaat het wat harder waaien, maar blijft het een stuk rustiger dan in de kustgebieden. De meeste regen, lokaal meer dan 25 millimeter, lijkt in midden, oosten en zuidoosten te vallen. Maar ook het westen en noorden van het land blijven zeker niet ongemoeid.

Zondag warmer

Zondag (morgen) trekt de regen langzaam via het zuidwesten het land uit. In de loop van de ochtend wordt het op steeds meer plaatsen droog, in Zeeland gebeurt dat als laatste waarschijnlijk pas in de loop van de middag. Tegelijkertijd neemt aan zee de wind geleidelijk weer af. Omdat vanuit het noordoosten warmere lucht binnenstroomt, komen de temperaturen weer iets hoger uit. Na een nacht met van zuidoost naar west minimumtemperaturen tussen 9 en 14 graden, stijgt het kwik zondagmiddag tot tussen 16 en lokaal 20 graden, een beetje afhankelijk van hoe lang de zon te zien is.

Ook na het weekend houdt het wisselvallige weer aan, met die aantekening dat de volgende storingen maandag, dinsdag en woensdag steeds in de avond en nacht lijken te passeren. Dat levert overdag een heel aardig weerbeeld op met nu en dan zon, ook nog weleens een bui en temperaturen tussen 17 en 20 graden. In de tweede helft van de week lijken lagedrukgebieden weer een tandje bij te zetten. Dan komt er meer wind, passeren vaker storingen en doen de temperaturen opnieuw een klein stapje terug.

Reinout van den BornChef Redactie