Waar moet Sint rekening mee houden op zee?
De stoomboot is op weg naar Nederland en niet alleen de burgemeester van het onvindbare Zwalk, maar álle burgemeesters bereiden zich voor op de komst van Sinterklaas en zijn pieten. Het is nog een verrassing waar de Sint aan land komt en of dat überhaupt wel lukt, in het sinterklaasjournaal is namelijk te zien dat de kolen bijna op zijn. En dan is er nóg iets waar ze rekening mee moet houden: het getij.Sinterklaas ruilt het prachtige Spaanse nazomerweer in voor het frissere en sombere weer in Nederland. In Spanje schijnt namelijk de zon en schommelt de temperatuur rond de 20 graden. Gelukkig is het in ons land niet zo koud, dus de Sint en zijn pieten hoeven niet enorm te wennen aan het Hollandse weer. Dit weekend klimt het kwik op veel plaatsen boven 15 graden en ’s nachts is het met ruim 10 graden niet eens kouder dan in Spanje. Vooral het grijze weer zal even wennen zijn. Zover is het echter nog niet, want het gezelschap is nog drie dagen aan het varen op de Atlantische Oceaan.
Eb en vloed
De pakjesboot moet zaterdag ergens in Nederland aankomen. De exacte locatie is nog niet duidelijk. Eerder maakte het sinterklaasjournaal bekend dat de Sint zou aanmeren op de onvindbare locatie Zwalk, maar inmiddels is bekend dat dit in elke gemeente kan gebeuren.
Zeker als de hoofdpiet besluit om via het Waddengebied Nederland binnen te varen, moet hij rekening houden met het getij. Laag- en hoogwater wisselen elkaar af en dit verschilt ook nog eens per plaats. We noemen dit eb en vloed en dit ontstaat door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde. De maan ‘trekt’ als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. Omdat de aarde om haar eigen as en ook nog eens om de zon draait, is de plek waar de maan het hardst aan het water trekt steeds verschillend. Het water gaat dus telkens een andere kant op, waardoor eb en vloed elkaar afwisselen. Naast de maan heeft ook de zon een aantrekkingskracht op (het water van) de aarde. Doordat de zon verder weg staat, is de rol bij de getijden een stuk kleiner.
Pas op dat de boot niet vastloopt!
Gelukkig voor de hoofdpiet is het ritme van eb en vloed heel constant. Het is in Nederland 2 keer hoogwater en 2 keer laagwater per 24 uur en 50 minuten. Bij bijzondere weersomstandigheden, zoals storm, kan dit afwijken. Dit is zaterdag niet het geval, dus we weten precies wanneer het laag- en hoogwater is. In de ondiepe Waddenzee is het heel belangrijk om te weten wanneer het hoog- en laagwater is. Volgens Rijkswaterstaat is het daar zaterdagochtend vloed en in de middag eb. Omdat de pakjesboot net voor het middaguur aan land moet komen, komt dat goed uit als deze route wordt gekozen!
De boot moet echter niet te laat komen. De kolen zijn bijna op en als de boot vertraging oploopt, kan het zijn dat deze op het Wad vast komt te liggen. In de Piet Academy, waarbij kinderen online leren om een échte pieterbaas te worden, is te zien wat er gebeurt als de pakjesboot 12 bij laagwater het Waddengebied binnenvaart. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar de boot had een afslag gemist omdat piet kapitein was afgeleid door zijn pasgeboren baby. En als de kapitein niet oplet, kan het zo zijn dat de boot vastloopt. En dan moet je uren wachten voordat het water weer terug is.
Somber, maar heel zacht
Het is nog even de vraag waar de boot aan land komt en wat voor weer Sint en zijn pieten krijgen. Het hangt er namelijk vanaf waar je bent in het land. In de ochtend en ook rond het middaguur is het grijs en valt in het hele land een beetje regen. Een paraplu is dus geen overbodige luxe. In de loop van de middag blijft het in het westen grijs en miezerig, met een stevige zuidenwind. Koud is het niet met 14 of 15 graden. Mocht de Sint de Spaanse zon missen, dan kan hij beter naar het zuidoosten van het land gaan. Vooral Limburg maakt in de middag een goede kans op zonneschijn en met 16 of plaatselijk 17 graden doet het weer een beetje aan Spanje denken.
Voorlopig geen gladde daken door vorst of sneeuw
De dagen daarna blijft het zeer zacht. In de nachten is het een graad of 8 en zondag wordt het niet kouder dan 12 graden! Sinterklaas hoeft zich voorlopig dus niet druk te maken voor gladde daken door nachtvorst of winterse neerslag. Wel kan het in de nacht naar zondag en de nacht naar maandag regenen, waardoor het in combinatie met bladeren toch glad kan zijn. De nachten daarna is het waarschijnlijk droog.
Bron: Rijkswaterstaat