Warme zomer tekent zich steeds duidelijker af
De lente is halverwege en de zomer komt dichterbij. Dus kunnen we ook steeds beter naar het zomerseizoen vooruitblikken. Lijkt de aanloop er naartoe nu nog erg op die van 2007, de uitkomst zou dit jaar toch een andere moeten zijn dan toen. In 2007 werd de droge en zonnige aprilmaand namelijk gevolgd door een sterk wisselvallige zomer, die alleen dankzij een warme junimaand een boven normale temperatuur kende. Volgens de vooruitzichten van nu moet de komende zomer van 2020 wel als geheel warm en droog worden.Als een zomer als warm en droog de boeken in gaat, zijn het hogedrukgebieden die het weerbeeld bepalen. De vraag is dan waar ze precies terechtkomen. Daarvan hangt af hoeveel de zon schijnt en of we kwetsbaar worden voor de invloed van storingen, die af en toe regen- of onweersbuien op de rails kunnen zetten. Het droogst zijn de varianten waarbij de wind in onze omgeving vaak uit richtingen tussen noord en oost waait. Hogedrukgebieden liggen dan, net zoals nu, vaak ten noorden van Nederland bij Schotland of boven Scandinavië.
Onweersstoringen
Een andere optie is dat de hogedruk boven Centraal-Europa terechtkomt. In dat geval waait de wind in Nederland vaker uit het zuiden en kunnen onweersstoringen vanuit Spanje en Frankrijk onze omgeving bereiken. Nog weer een andere optie is dat de hogedruk, die we nu vaak in de buurt van de Britse eilanden aantreffen, in de loop van de tijd maar het noorden, richting Groenland wegtrekt. In dat geval kunnen lagedrukgebieden van de Oceaan via de Britse eilanden wel weer bij ons in de buurt komen en is het wisselvalliger.
Afgelopen winter raadgever
Alle drie de opties komen voor in de verwachtingen, zoals die nu tot en met juli vooruitkijkt. De drukverdeling, zoals die tijdens de afgelopen winter was met in de noordelijke helft van Europa inclusief Nederland eindeloos westelijke winden en steeds weer nieuwe gebieden met regen en wind, bleek voor de ontwikkelingen in de lente tot nu toe de beste raadgever. In jaren waar de winter er ongeveer hetzelfde uitzag als dit jaar, zoals in het eerdergenoemde jaar 2007, volgde een droge en zeer zonnige april. En dit jaar was dat dus niet anders.
Warm met soms buien
Vervolg je dit spoor dan zouden de belangrijkste hogedrukgebieden in mei en juni boven Frankrijk en Centraal-Europa terecht moeten komen. Nederland komt aan de noordrand van dit hogedrukgebied te liggen. Het is bij ons dan vaak warm en zonnig en ook aan de droge kant, maar helemaal gevrijwaard van de invloed van storingen blijven we niet omdat het op de Britse eilanden en ook in Scandinavië door die ontwikkeling juist een stuk wisselvalliger wordt. Pas in juli zou het ook daar weer stabieler moeten worden met dan enkele uitbraken van erg warme lucht vanuit het zuiden tot over de Britse elanden en Scandinavië.
De droogste variant
Een andere optie is dus dat het hogedrukgebied vooral boven Scandinavië komt te liggen. Dit zou gebeuren als het zeewater van de Stille Oceaan, onder de evenaar tussen Peru en Indonesië in juni en juli kouder dan normaal zou worden. Als dat gebeurt, begint in die omgeving een fenomeen dat La Niña wordt genoemd. Met een hogedrukgebied boven Scandinavië zouden dan bij ons in de maanden juni en juli winden tussen noord en oost overheersen. Dat zou je de droogste variant van de komende zomer kunnen noemen.
Het scenario van 2007
De laatste variant is die waarin de hogedrukgebieden van nu vanaf juni en juli vooral in de buurt van Groenland komen te liggen. In dat geval zou ons deel van Europa gevoeliger worden voor de invloed van storingen die via de Britse eilanden onze omgeving kunnen bereiken. Het zou ook ons een koeler en wisselvalliger weerbeeld opleveren. Dit is het scenario dat het meest lijkt op wat er in de zomer van 2007 gebeurde.
Franse optie maakt meeste kans
Zoals de kaarten er nu bij liggen, maakt de optie waarin de hogedrukgebieden boven Frankrijk en Centraal-Europa terechtkomen de meeste kans. Het zou Nederland een warme en relatief droge zomer opleveren, met toch ook wel enkele fases met regen- en onweersbuien. Niet zo droog als in 2018 dus, of als 2019 in het oosten van het land. De rest van Nederland had vorig jaar zomer duidelijk meer regen dan in de zomer ervoor.
Droogste optie 25 procent
De droogste en zonnigste optie met hogedrukgebieden boven Scandinavië lijkt een kans van ongeveer 25 procent te maken. En de optie waarin de hogedrukgebieden naar Groenland verhuizen en het bij ons wisselvallier en relatief koel is tijdens de zomermaanden, staat op dit moment met een potloodje als een kanshebber voor rond 20 procent opgeschreven.
In mei definitieve verwachting
Al met al heeft het er dus steeds meer de schijn van dat we ons opnieuw voor een relatief droge en vooral warme zomer kunnen gaan opmaken, al zitten er nog een paar kleine addertjes onder het gras. In de loop van mei volgt onze definitieve zomerverwachting.
Bron: DTN/WCS.