Weekend warm, zondag veel wind
En weer komt er een warm weekend aan. Zowel morgen als zondag kunnen de temperaturen in het zuiden van het land tot 16 of 17 graden oplopen, daar waar 9 of 10 graden normaal is. Beide dagen worden dagrecords aan het wankelen gebracht.Nog steeds zien we op de weerkaarten de luchtdrukverdeling zoals die de wind in onze omgeving al tijdenlang in de zuidhoek houdt. De luchtdruk is hoog boven het oosten van Europa, op de Oceaan zijn lagedrukgebieden actief. De zuidelijke wind blaast steeds weer nieuwe golven met warme lucht naar het noorden, lucht die af en toe helemaal tot in het poolgebied doordringt en ook daar temperatuurrecords veroorzaakt.
Vandaag komt het weer geleidelijk onder invloed van een storing, horend bij een lagedrukgebied, ver weg bij IJsland. De ochtend verloopt nog redelijk mooi met vooral eerst af en toe zon, maar de bewolking neemt vanuit het westen al wel toe. In de middag worden de wolken dikker en uiteindelijk kan vooral in het westen een beetje regen vallen. Vanavond wordt ook de rest van het land aangedaan. Veel valt er niet. Bij een wat aantrekkende zuidenwind wordt het van noord naar zuid 12 tot 14 of 15 graden.
Warm weekend
In het weekend komt vanaf de Oceaan een nieuw lagedrukgebied dichterbij. In de nacht naar zaterdag zijn er wolkenvelden en een paar opklaringen. Lokaal kan ook wat regen vallen. In het noorden koelt het nog af tot een graad of 5, maar in het zuiden komen de temperaturen al niet meer beneden 10 graden. Er dringt namelijk een nieuwe golf met zachte lucht binnen. Overdag profiteren we ervan. Het wordt in het noorden 12 graden, in het zuiden kan het kwik tot 16 graden en lokaal misschien ook wel 17 graden stijgen. Voor De Bilt staat het dagrecord op 14,8 graden uit 1994, het landelijke dagrecord is van het Limburgse Ell. Daar werd het op 14 november 2009 16 graden. Beide records zijn zaterdag niet veilig.
Zondag veel wind
Zondag komt het nieuwe lagedrukgebied nog wat dichterbij. De wind neemt dan flink toe en wordt in de ochtend al vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard met aan zee kans op zware windstoten. Daarbij schijnt eerst de zon nog af en toe. In de middag passeert vanuit het westen een actieve regenzone die op veel plaatsen in relatief korte tijd tussen 10 en 15 millimeter kan achterlaten. Laat in de middag en in de avond komt er ook nog een gebied met buien achteraan, waarbij er in de kustgebieden ook onweer kan optreden.
De wind draait naar zuidwest en kan aan zee enige tijd stormachtig worden, met bij buien kans op windvlagen van zo’n 80 tot 90 kilometer per uur. De temperaturen zijn een verhaal apart. Voor de regen uit is de aangevoerde lucht erg warm. In het noorden kan het kwik tot 14 graden oplopen, in het zuiden op veel plaatsen tot 17 graden. Lokaal 18 graden is ook niet uit te sluiten. Bedenk hierbij dat 9 of 10 graden in deze tijd van het jaar normaal is. Het dagrecord voor De Bilt staat zondag op 15,7 graden en stamt uit 2006, landelijk werd het op 15 november ooit 17,3 graden. Dat gebeurde in 1948 en wel in Maastricht.
Maandag waait het nog stevig door en kunnen vooral in het noorden nog een paar buien vallen. Later op de dag wordt het droog, komt de zon er goed door en neemt de wind geleidelijk af. Het wordt dan nog zo’n 11 of 12 graden. Dinsdag liggen we opnieuw aan de flank van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa in een aantrekkende zuidenwind. Er wordt dan behoorlijk wat zon verwacht en de temperaturen kunnen nog één keer tot tussen 12 en 15 graden oplopen, maar wel voor de voorlopig laatste keer.
Weersomslag
Woensdag slaat het weer om. De druk, die vanaf de Oceaan op het hogedrukgebied in Oost-Europa wordt opgebouwd, wordt het systeem te groot. Het hogedrukgebied, dat zo lang op die plaats heeft gelegen, valt om. Daarmee komt de weg vrij voor een westcirculatie. Woensdag al passeert een gebied met regen, de dagen daarna lijken onstuimig en wisselvallig te verlopen. De wind waait dan uit het westen en voert duidelijk minder zachte lucht aan. We gaan terug naar temperaturen beneden 10 graden, ook overdag en bij buien kan hagel voorkomen door de afkoelende bovenluchten. Het wordt ineens guur dus.