Foto gemaakt door Geurt van Roekel - Amsterdam
Foto gemaakt door Geurt van RoekelAmsterdam
Nu

Weer alleen verslaat corona niet

Nu het in grote delen van Europa snel warmer is geworden, wordt het interessant om te zien of de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt, net zoals bij voorbeeld bij het griepvirus het geval is, seizoensafhankelijk is. Wetenschappers volgen de gebeurtenissen nauwgelet, maar waarschuwen ook: het verschil met nu kan ook best klein zijn.

In dit verhaal beschreven we eerder al hoe het vermoeden bestaat dat het weer de afgelopen maanden één van de factoren is geweest die in het gebied tussen 30 en 50 graden noorderbreedte op het noordelijk halfrond tot een extra snelle verspreiding van het coronavirus heeft geleid, buiten andere factoren om als contacten tussen mensen onderling en het verplaatsingsgedrag van mensen binnen de zwaar getroffen gebieden.

Verband met temperatuur

In een vervolg construeerden andere onderzoekers een verband tussen de temperatuur in de gebieden waar het coronavirus het hevigst is verspreid en de snelheid van die verspreiding, nu op het noordelijk halfrond de zomer zijn intrede doet. Het komt er in grote lijnen op neer dat iedere graad stijging van de gemiddelde temperatuur tot en met de julimaand bijdraagt aan een afremming van de snelheid van de verspreiding van het coronavirus met ongeveer 13 procent. In totaal zou het voor het noordelijk halfrond in de zomer een afremming van gemiddeld ongeveer 41 procent kunnen betekenen, maar dus geen stop.

Nieuw onderzoek bevestigt ideeën

Nieuw onderzoek van Engelse wetenschappers, de Engelse krant The Guardian schrijft erover, bevestigt dit beeld in grote lijnen. De voor dit onderzoek verantwoordelijke wetenschappers hielden drie andere coronavirussen tegen het licht, en ze kwamen erachter dat elk van deze drie virussen zich in de februarimaand het snelst verspreidde, om dan in de zomermaand heel stevig af te remmen. Vooral door de hogere temperaturen in de zomer, maar mogelijk ook door de hogere luchtvochtigheid en ultraviolette straling,

Toch trappen wetenschappers op de rem

Dat is goed nieuws, zou je zeggen. Toch trappen steeds meer wetenschappers nu ook op de rem, omdat het gedrag van het nieuwe coronavirus door het jaar heen feitelijk nog helemaal onbekend is. Wat we nu weten, is dat het in het contact tussen mensen erg besmettelijk is en dat het ook in warme gebieden wordt verspreid, al gaat het daar in het algemeen wel minder snel nog dan dat het de afgelopen maanden bij voorbeeld in Europa is gegaan.

Iedereen kan het krijgen

Verder speelt mee dat de hele wereldbevolking, omdat het om een nieuw virus gaat, in feite bevattelijk is voor het coronavirus zoals dat nu rondgaat. Daarom zou het effect van de seizoensafhankelijkheid de komende maanden best eens tegenvallend klein kunnen zijn, zo stellen diverse wetenschappers. Niet het weer gaat het coronavirus verslaan, denken zij. Dat moeten we zelf doen. En juist dáárom is het zo belangrijk dat we de genomen maatregelen, om de verspreiding van het virus te vertragen, ook de komende tijd in acht blijven nemen. Sommige virologen in Nederland denken al dat dit langer dan een jaar kan duren.

Komende periode wel interessant

Ondertussen leren we elke dag meer over het gedrag van het virus, ook over de relatie tot het weer ervan. Wat dat betreft is de komende periode ook in Nederland erg interessant, helemaal nu we aan een periode met bijna zomers weer lijken te zijn begonnen.

Reinout van den BornChef Redactie