Winterweer in het Verenigd Koninkrijk
Daar waar wij in Nederland keer op keer te maken krijgen met relatief milde zuidelijke winden, waait op de Britse Eilanden een straffe wind vanuit het noorden, ofwel de poolstreek. Hoewel zelfs die lucht momenteel niet extreem koud is, valt er daar wel ook af en toe winterse neerslag. Storm Bella kleurde delen van Ierland en Schotland al wit en er komt daar de komende dagen meer (natte) sneeuw aan.Relatief dichtbij, zullen de winterliefhebbers denken, en dat is ook zo, maar tot op heden zitten wij steeds aan de ‘verkeerde kant’ van de verschillende druksystemen. Nu ligt er een lagedrukgebied midden boven de Britse Eilanden en daar omheen waait bij ons wederom een zuidelijke wind. Landen als Ierland en Schotland bevinden zicht juist aan de andere zijde van de kern, waar een noordelijke en dus relatief koudere wind waait. Maandagochtend staat er langs de gehele oostkust van Schotland en Ierland nog een dikke windkracht 7 en komen nog windstoten voor tot rond 100 kilometer per uur.
Geen hele koude noordenwind
Zoals eerder gezegd, is ook die noordelijke wind momenteel echter niet bijzonder koud. Het zeewater is op veel plaatsen nog relatief warm en ook in de poolstreek is het voor winterse begrippen nog niet bijzonder koud. De temperaturen liggen in de Schotse en Ierse kustgebieden dan ook ruim boven nul; rond 7 graden en die mildere lucht mengt door de forse wind met de wat koudere lucht landinwaarts. Zodra de wind later op maandag echter gaat afnemen, zal het voelbaar kouder worden. Vooral op de plekken waar nu al sneeuw ligt, want boven zo’n sneeuwdekje stijgt de temperatuur een stuk minder snel. Helemaal als later vandaag de wind gaat afnemen of bijna wegvalt, zal het nog kouder worden.
Winterse perikelen, maar zeker ook pracht
Ondanks die wat mildere lucht werd het de afgelopen dagen dus wel winters in delen van Ierland, Schotland, maar ook Wales en Engeland. Met het overtrekken van storm Bella viel er in Noord-Ierland regionaal bijna 40 millimeter neerslag en in de Schotse bergen viel lokaal bijna 50 millimeter. Een groot deel hiervan viel in de vorm van regen, maar vooral in de hogere delen van Ierland en Schotland en in doorvallende neerslag viel ook sneeuw en werd het wit. In tegenstelling tot Nederland is een groot deel van de Britse Eilanden glooiend. Ondanks de westelijke ligging in zee, kan het dus in dit soort situaties gemakkelijk sneeuwen in de hogere gebieden. Uiteraard kwam het daarbij tot winterse perikelen zoals gladheid, maar zeker ook tot winterse pracht, want zeg nou zelf… sneeuw in de laatste week van het jaar is toch de mooiste afsluiter!?
Witte afsluiter?
En dit laatste lijkt ook waarheid te gaan worden, want na eerst nog wat regen vandaag – maandag – lijkt er de komende dagen weer wat sneeuw te gaan vallen. De bovenlucht wordt kouder, op ongeveer 5 kilometer hoogte rond -38 graden, en op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter komen de temperaturen er in deze laatste week van het jaar tussen -2 en +3 graden uit. De kans op sneeuw is dus vrij groot. Vooral woensdag en donderdag – Oudejaarsdag – trekt er een actief lagedrukgebiedje over de Britse Eilanden, met op diverse plaatsen winterse buien en dus sneeuwval.
Bij ons ook een vlok natte sneeuw
Rond de jaarwisseling trekt datzelfde lagedrukgebiedje ook onze omgeving in, maar blijft volgens de huidige weerberekeningen net boven de Noordzee, tussen Engeland en Nederland in, liggen. Wederom zitten we dan weer aan de verkeerde kant, met bij ons vooral weer zuidelijke winden. Echt winters zal het daarmee bij ons niet worden, maar toch kan ook een zuidelijke wind in deze tijd van het jaar echt wel koudere lucht bij ons aanvoeren. Rondom het lagedrukgebied stroomt de koudere lucht vanuit het noorden via het binnenland van Frankrijk namelijk weer terug naar het noorden en dus onze kant op. En hoewel de lucht onderweg alweer iets zal opwarmen, kan dat vooral in de oostelijke helft van ons land en in de hogere delen, waaronder de Limburgse Heuvels en de Veluwe, misschien nog wel resulteren in een beetje winterse neerslag. In de rest van het land valt vooral regen.