Zelfs natte maand in Nederland verloopt meestal droog
Veel mensen zullen het ermee eens zijn dat het de afgelopen tijd veel heeft geregend. En degenen die het niet vinden, wonen waarschijnlijk in het uiterste oosten en zuidoosten van Nederland, want daar was het de voorbije periode juist een stuk droger.De neerslagkaart van de oktobermaand tot nu toe bevestigt dit beeld. In een brede strook over het westen en noordwesten van het land is deze maand al meer dan 100 en deels 150 millimeter regen gevallen. Op sommige plaatsen in Noord-Holland zitten we zelfs al boven 200 millimeter. Tegelijk zijn Twente en de Achterhoek, een deel van het uiterste zuidoosten van Brabant en Midden-Limburg er een stuk minder goed vanaf gekomen. Daar viel tot en met gistermorgen niet meer dan tussen 40 en 60 millimeter regen.
Een verdeling als deze zie je vaak in Nederland in het najaar. Zeker als het steeds weer tot buiensituaties komt, valt in de buurt van de zee (waar het water dan nog warm is) veel meer regen dan dieper het binnenland in, waar de buien hun lading steeds meer verliezen. Boven land kunnen de buien in het najaar nauwelijks nieuwe energie oppikken. Eigenlijk doet de maand oktober hiermee recht aan de naam die Nederland voor velen nog heeft; namelijk een regenland te zijn. Toch moeten we dat beeld sterk nuanceren.
Hoe een natte maand toch meest droog verloopt
Kijken we naar De Bilt, waar tot en met gisteren in oktober al 95 millimeter is gevallen, tegen 83 millimeter normaal, dan kunnen we zeggen dat oktober ook in Midden-Nederland als een natte maand de boeken in zal gaan. En er komt vandaag en morgen nog regen bij. De neerslagduur bedroeg tot nu toe 66 uur, tegen 61 uur in een normale oktobermaand. En ook daar zullen de komende dagen nog een aantal uurtjes bij komen.
Als je de uren dat het regende afzet tegen het aantal uren dat de maand heeft, dan blijkt dat het tot gisteren 9,8 procent van de tijd regende. Oftewel: zelfs in een natte oktobermaand in De Bilt was het tot nu toe ruim 90 procent van de tijd droog. Laat dat eens indalen.
De maker van de site hetregentbijnanooit.nl heeft het jarenlang geturfd. Hij fietste elke werkdag in de ochtend naar zijn werk en aan het einde van de middag weer terug en hield bij hoe vaak die rit droog dan wel nat verliep. Het leverde een mooi inkijkje in het leven van de fietsforens op. Wat bleek? In een kleine 10 procent van de gevallen verliep de rit nat. Dat wil zeggen meestal tussen 1 en 5 keer per maand. Er zaten ook maanden tussen met een mooie nulscore en een enkele andere maand kwam het totaal boven 5 ritten uit. Maar voor het overgrote deel van de maanden verliepen meer dan 90 procent van de ritten droog.
Nederland is geen regenland
Het grappige is dat veel Nederlanders het weer bij ons als reden noemen om naar een ander land te verhuizen. Terwijl we in een land leven waarin het aantal zonuren stukken groter is dan het aantal uren dat het regent. In oktober bijvoorbeeld schijnt de zon normaalgesproken 113 uur, ofwel 34 procent van de tijd dat de zon boven de horizon staat. Dat is voorwaar geen slechte score. En ja, natuurlijk is het zo dat de zon in het Middellandse Zeegebied in de zomer bijna alleen maar schijnt. Het winterhalfjaar, als de regens wel vallen, heeft er echter veel meer weg van het weer hier dan veel mensen weten. Daarbij komt ook nog eens dat het weer ook bij ons in het zomerhalfjaar inmiddels stukken zonniger is geworden.
Kijken we naar de komende dagen, dan lijkt het vooral zaterdag in de middag even mooi zonnig te worden. Een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind voert dan warme lucht aan waarin de temperaturen gemakkelijk tot tussen 15 en 18 graden kunnen oplopen. Morgen, maar ook zondag zijn wolken wel in de meerderheid en valt af en toe regen.
Later op maandag dringt vanuit het westen koelere lucht het land binnen. Vanaf dat moment lijken we aan een wat langere stabiele periode te beginnen, zeker als later volgende week een hogedrukgebied dichterbij komt. De temperaturen zijn met 11 of 12 graden dan normaal voor de tijd van het jaar en de nachten worden geleidelijk wat kouder. Wel ligt later in de week het ontstaan van mist en laaghangende bewolking op de loer.