Zomer 2020 warm en zonnig, maar meer neerslag dan normaal
De zomer van 2020 verliep met een gemiddelde temperatuur van 18,3 graden 1,3 graad warmer dan normaal. Daarmee is het de op 5 na warmste zomer ooit. Daarnaast scheen de zon deze zomer met 677 zonuren ruim 90 uur meer dan normaal (585 uur). De zomer was met 242 mm neerslag aan de natte kant: normaal valt er in de zomer 224 mm neerslag.Op twee zomerse dagen op 1 en 2 juni na, begon de zomer behoorlijk fris: de schaapscheerderskou veroverde ons land. Op 5 juni maten we dan ook direct de koudste dag van deze zomer: in de Bilt werd het niet warmer dan 14,3 graden, terwijl op Vlieland de temperatuur bleef steken op slechts 12,1 graad. Rond de 11e van junimaand ging de temperatuur echter weer flink in de lift en uiteindelijk kwam het op 26 juni tot de eerste officiële tropische dag van het jaar. De junimaand eindigde met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden uiteindelijk bijna 2 graden te warm.
Vervolgens was het lang wachten op zomerse dagen, want juli verliep bijna een graad te koel. Het was de eerste te koude maand van het jaar. Uiteindelijk kwam het tot 3 zomerse dagen (6 minder dan normaal) en de laatste dag werd het tropisch warm: in De Bilt steeg de temperatuur naar 32 graden, terwijl het in Westdorpe die dag met 36,7 nog een stuk heter werd. Het bleek een voorbode voor een bijna ongekend hete augustus.
Eén officiële hittegolf, lokaal 2 hittegolven
Zo barstte in augustus al snel een hittegolf los. Tijdens de langste augustushittegolf ooit werd het maar liefst 9 keer tropisch warm. De temperatuur steeg op 8 augustus naar de hoogste waarden van deze zomer, met 34,6 graden in De Bilt en 37,0 graden in Arcen. Het was de eerste officiële hittegolf van het jaar, maar op sommige plekken in het binnenland was het al de tweede hittegolf; regionaal kwam het namelijk op 27 juni al tot een hittegolf. Bij beide hittegolven ging de verkoeling gepaard met stevige regen- en onweersbuien.
Meerdere momenten met zware (onweers)buien
De eerste zware regen- en onweersbuien kwamen echter al vóór de hittegolven. Zo kwamen er halverwege juni zware ostgewitters voor waarbij er lokaal soms ruim anderhalve maandsom (meer dan 100 mm) aan neerslag viel. Verder kwam het zoals gezegd aan het eind van de regionale hittegolf (op 27 juni) tot zware onweersbuien, waarvan sommige exemplaren supercellen bleken en grote hagelstenen achterlieten. Ook halverwege de maand augustus kwam het meerdere dagen tot felle regen- en onweersbuien. Gedurende de zomer werden er meermaals waterhozen gezien en in juni werd er ook een windhoos gespot in de buurt van Dordrecht
Meer neerslag dan gemiddeld, desondanks grote droogte
Door de vele (zware) buien verschilde de uiteindelijke hoeveelheid neerslag deze zomer flink. Op sommige plekken viel in juni alleen al bijna 200 millimeter, terwijl andere plekken toen niet verder kwamen dan enkele tientallen millimeters. Dit betekent dat ondanks dat de zomer over het algemeen relatief nat was, veel plekken, vooral in het binnenland, nog altijd met droogte kampen. Kijkend naar het neerslagtekort eindigt de zomer niet meer bij de allerdroogste jaren, maar het neerslagtekort is nog altijd veel groter dan gemiddeld. Het neerslagtekort piekte begin augustus op ruim 250 mm. Het neerslagtekort kon ondanks de bovengemiddelde hoeveelheid regen deze zomer zo hoog oplopen omdat er dankzij de grote hoeveelheid zon en vaak hoge temperaturen ook veel water kon verdampen. Daarnaast had het droge voorjaar al een flink tekort opgebouwd.
Slecht 2 zomers hadden meer tropische dagen dan deze zomer
Voor wat betreft het aantal officiële warme dagen (dagen met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of meer) eindigt de zomer van 2020 op een 12e plek. Het kwam tot 69 warme dagen tegen 60 warme dagen normaal. Daarnaast kwam het tot 28 zomerse dagen (25,0 graden of meer), dat zijn er 7 meer dan normaal en hiermee eindigt de zomer van 2020 op een 10e plek. Het aantal tropische dagen (30,0 graden of meer) kwam deze zomer uit op 11, terwijl dat er normaal maar 4 zijn. Slechts 2 zomers, namelijk die van 2006 en 1976, hadden meer tropische dagen. Die jaren kwam het tot 13 tropische dagen. De zomer van 2020 staat dus, samen met 2019, 2003 en 1995, op een gedeelde derde plek.
Gemiddeld niet veel wind ondanks zomerstorm
Aan het eind van de zomer, op 25 en 26 augustus, kwam het tot een zomerstorm. Ook de één na laatste dag van de zomer stond er (vooral langs de kust) vrij veel wind en juli begon vrij onstuimig. Desondanks was de zomer in zijn geheel iets minder windrijk dan normaal: de gemiddelde windsnelheid bedroeg deze zomer 14,8 km/uur tegen 15,2 km/uur normaal.