Zonnige maart 2020 kouder dan februari
Maart was dit jaar zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden tegen 6,2 graden normaal. Toch was de maand wel kouder dan februari, die met 7,2 graden de op één na zachtste ooit gemeten was. Sinds 1901 was maart 13 keer kouder dan februari, voor het laatst in 1995. Slechts twee keer scheen de zon nog meer dan dit jaar met landelijk 195 uur zon tegen 125 normaal. Met gemiddeld 55 mm tegen 66 mm normaal was maart vrij droog, maar in het zuiden was het kletsnat.In de eerste helft van maart werd de trend van de natte februari doorgezet en was het geen één dag droog in ons land. Het weerbeeld bestond afwisselend uit grijze dagen met langdurige regen en dagen met enkele buien en tussendoor zon. Bij buien kwam soms ook onweer en hagel voor.
Vooral in de zuidelijke helft van het land viel gedurende de eerste dagen van de maand veel regen. In de vroege ochtend van 6 maart werd in Zeeland een halve maandsom afgetapt met in Ritthem maar liefst 36 mm! Op 9 en 10 maart viel in de zuidelijke helft opnieuw regionaal ruim 20 mm. Dit resulteerde regionaal al na 10 dagen in een maandsom neerslag; in de zuidelijke provincies viel in die periode 60 tot 90 millimeter. In het noorden was het een stuk minder nat.
Droog in het noorden, nat in het zuiden
In de tweede helft van de maand maakte de neerslag plaats voor de zon en alleen in het slotweekend van maart viel plaatselijk nog een winterse bui, maar grote hoeveelheden werden niet gemeten.
De meeste neerslag viel in de heuvels van Zuid-Limburg; ruim 100 mm. Vaals was de natste plek van het land met 115 mm. In de noordelijke provincies viel juist minder neerslag dan gebruikelijk. In De Kooy (vliegveld Den Helder) werd maar 21 mm opgevangen.
Op 2 na zonnigste maart ooit gemeten
Na een wat grauwe start, verliep de slotfase van de eerste lentemaand recordzonnig. Vanaf 21 maart scheen de zon landelijk in totaal 116 uur tegen 50 uur normaal. Daarmee werd het oude record van 102 zonuren uit 1933 verpulverd.
Ondanks een somber begin lukte het toch om in de top-3 zonnigste maartmaanden te eindigen. De zon scheen gemiddeld over het land 195 uur tegen 125 uur normaal. Op een tweede plaats volgt 1933 met 199 zonuren en recordhouder is 2014 met 208 uur zon.
Extreem droge lucht
Het zonnige weer was te danken aan een oostelijke wind welke zeer droge lucht aanvoerde. De luchtvochtigheid daalde meerdere dagen onder 20%. Op 25 maart werd in De Bilt en luchtvochtigheid van slechts 16% gemeten. Sinds 1964 werd zo’n lage waarde niet meer gemeten.
Opvallend tijdens de zonnige dagen was dat er niet of nauwelijks vliegtuigstrepen te zien waren. Dit had alles te maken met de coronacrisis waardoor zeer weinig vliegtuigen vlogen. Ook waren de industrie en het verkeer minder actief, wat leidde tot een sterk verbeterde luchtkwaliteit.
Vooral in het zuiden en oosten meerdere lentedagen
De eerste dagen van de maand kwam het regelmatig tot vorst, voornamelijk in de noordelijke helft van het land. Over het algemeen was het echter duidelijk te zacht. Rond het midden van de maand kregen het zuiden en oosten lentetemperaturen boven 15 graden. Op 18 maart werd het in het Limburgse Arcen 17,6 graden, de hoogste temperatuur van de maand. Daarna werd het kouder, maar op 27 maart was er toch nog een thermische uitschieter met de enige officiële zachte lentedag in De Bilt met 15,3 graden. Toch werden in februari al hogere temperaturen gemeten. Normaal telt maart 3 lentedagen boven 15 graden.
Koudste nacht van het winterhalfjaar!
Het zonnige slot van maart ging, behalve de 27e, gepaard met lagere temperaturen en een schrale oostenwind. Tijdens de kraakheldere nachten kon het sterk afkoelen, plaatselijk tot onder -5 graden. Fruitbomen moesten daardoor op grote schaal worden besproeid. Op 25 maart werd het officieel de koudste nacht van het winterhalfjaar met in De Bilt -4,3 graden. Nog nooit viel de koudste nacht zo laat! Op 30 maart daalde het kwik in de Achterhoek op weerstation Hupsel naar -6,6 graden, de laagste temperatuur van dit jaar. Aan de grond kwam het lokaal tot strenge vorst.
Toch vroor het in De Bilt met 6 nachten twee keer minder vaak dan gebruikelijk. Aan de Zeeuwse kust heeft het deze hele winter niet gevroren en dat bleef ook in maart zo. Alleen in 2014 gebeurde dat ook. Groningen telde 13 nachten met vorst en dat is een paar meer dan gebruikelijk.
Winterse buien en een snijdende noordenwind
Op 29 en 30 maart veroorzaakte een krachtige noordenwind lage gevoelstemperaturen rond het vriespunt. Op 29 maart werd het in Hupsel niet warmer dan 5,6 graden en aan zee waaide het stormachtig. Aan de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust werden zware windstoten van ruim 80 km/u gemeten. Ook trokken enkele winterse buien over het land, op veel plaatsen werden sneeuwvlokken gezien. Normaal valt in het binnenland op 5 dagen (smeltende) sneeuw.