Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de Bruijn - Posbank Rheden - Is de herfst nu echt aan zet?
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de BruijnPosbank RhedenIs de herfst nu echt aan zet?
Nu

30-Daagse: Herfst nu echt aan zet?

Na een voor velen toch wat tegenvallende zomer, was het de laatste weken helemaal zo slecht nog niet. Er was redelijk wat ruimte voor de zon, vaak was het droog en de maximumtemperatuur lag op veel dagen rond of soms zelfs iets boven het langjarig gemiddelde. Ook de komende dagen lijken nog relatief rustig te verlopen onder invloed van hogere luchtdruk, maar precies rond de start van het officiële herfstseizoen, dit jaar op 22 september, zien we wel een omslag naar een ook herfstachtiger weertype, met wind, regen en weer iets lagere temperaturen. Of dit vervolgens de hele maand stand blijft houden, of dat we toch nog iets van nazomerweer gaan krijgen, gaan we nu maar eens bekijken.

Een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten, vanaf de Atlantische Oceaan, koppelt de komende met het hogedrukgebied boven Scandinavië. Ten noordwesten en ten zuidoosten van die strook liggen 2 lagedrukgebieden en wij zitten precies in het rustige gebied tussen al die systemen in; onder een zogeheten zadelgebied. Met de start van de astronomische herfst krijgt een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan meer invloed op onze omgeving en vanaf dat moment zien we een omslag.

Week 1: maandag 20 t/m zondag 26 september

In deze eerste week zien we een strook met lagere luchtdruk vanuit het zuidwesten onze kant op komen, vanaf IJsland over de Britse Eilanden tot over ons land en tot in het Middellandse Zeegebied. De hogere luchtdruk beperkt zich dan nog vooral tot boven Scandinavië. In de hogere luchtlagen zien we de straalstroom vanuit het noordwesten afzakken richting onze omgeving, met daarin twee bellen met koudere lucht. Een zo’n koude bel ligt nog ruim ten noorden van IJsland, de ander ligt nog boven Scandinavië en een deel van oostelijk Europa. Er tussenin zien we nog een lichte rug, die zich in deze week van west naar oost over onze omgeving beweegt. In eerste instantie bevinden we ons nog aan de relatief warmere kant ervan, met nog een graad of 22 gemiddeld, maar daarna stroomt even wat frissere lucht onze omgeving in. De temperaturen komen overdag dan tijdelijk niet boven 20 graden uit. Die koudere lucht wordt door die echter al snel weer naar het oosten gedrukt, waarna we dan bij ons vervolgens geen hele grote afwijkingen meer zien ten opzichte van gemiddeld in deze tijd van het jaar. De relatief warmere lucht ligt nog ten westen van ons, boven de Atlantische Oceaan, maar beweegt achter die rug wel geleidelijk wat meer onze kant op, vergezeld door een lagedrukgebied. Vanaf donderdag, de start van de herfst, neemt de lagere luchtdruk het bij ons dan weer over. Het kwik gaat weer een fractie omhoog, maar het wordt ook wisselvalliger. Passend bij de herfst dus.

Week 2: maandag 27 september t/m zondag 3 oktober

In deze tweede week zwakt de eerdergenoemde rug steeds verder af boven oostelijk Europa en zakt de straalstroom geleidelijk verder activerend verder naar het zuiden af. Met een dan al wat stevigere straalstroom boven ons land lijkt het herfstweer steeds duidelijker zijn intrede te gaan doen. Een gebied met relatief lage luchtdruk komt boven de Britse Eilanden, Noord-Frankrijk en de Benelux te liggen, gepaard met geregeld wat nattigheid, maar vanaf de Atlantische Oceaan geen hele koude lucht. De maximumtemperatuur komt soms zelfs weer iets boven het langjarig gemiddelde uit, rond 18 graden. Er is zelfs volgens diverse berekeningen potentie op meer. De overwegend zuidwestelijke wind trekt wel geleidelijk ook wat aan, waardoor het ondanks de relatief warmere lucht soms toch wat kil kan gaan aanvoelen.

Week 3 & 4: maandag 4 t/m zondag 17 oktober

In de derde en vierde week van deze verwachting ligt hoger in de atmosfeer de straalstroom nu pal boven onze omgeving. De koudste lucht nog ten noorden van IJsland, de warmste lucht in het uiterste zuiden van Europa. Wij zitten daar dus tussenin, in het grensgebied tussen beide luchtsoorten. Met een westelijke aanvoer worden er vanaf de Atlantische Oceaan regelmatig lagedrukgebieden bij ons aangevoerd en dat resulteert in heel normaal herfstweer voor onze omgeving. Tijdens het passeren van zo’n lagedrukgebied is het nat en waait het soms stevig, maar tussendoor zijn er ook droge en hele rustige perioden, waarbij er ook ruimte is voor de zon. De temperatuur volgt op basis van deze berekeningen heel netjes de curve omlaag die hoort bij deze tijd van het jaar. In week 3 wordt het gemiddeld nog een graad of 17, terwijl we aan het einde van week 4 alweer rond een ‘normale’ 14 graden uitkomen.

Conclusie:

Het herfstseizoen nadert en dat gaan we komende weken merken. De komende week is het nog vrij rustig, met geregeld zon en dit weekend zelfs nog temperaturen tot regionaal 22 of 23 graden, maar op de dag dat de astronomische herfst ook echt daadwerkelijk begint, donderdag 22 september, zien we een omslag naar herfstachtiger weer. Met de straalstroom dan weer boven onze omgeving en aan de grond weer vaker lagedrukinvloeden, wordt het wisselvalliger. Ook de wind speelt soms weer een prominentere rol, maar daarmee wordt wel relatief milde oceaanlucht bij ons aangevoerd. Het kwik laat, na een korte dip na het weekend, een vrij gemiddelde trend zien, waarbij we wel steeds iets lager uit gaan komen, maar wel keurig volgens het boekje. Vanaf week 2 wordt het steeds lastiger om nog boven de 20 graden uit te komen, met dan gemiddeld een graad of 17. En aan het einde van deze periode, ofwel halverwege oktober, wordt het gemiddeld nog zo’n 14 graden.

Britta van GendtMeteoroloog