30-Daagse: hoe staat het met de voortekenen voor een vroege winter?
De eerste week van november zit er alweer bijna op, maar van de scherpe kantjes van de herfst hebben we tot nu toe nog niet veel meegekregen. Op die ene net aan storm van enkele weken geleden na en mogelijk drie windhozen in dezelfde nacht, heeft de herfst het vooralsnog vooral rustig gehouden. Een westcirculatie zat er de eerste twee maanden eigenlijk niet in, hogedrukgebieden waren vaak dichtbij en ook de komende weken lijkt in die situatie weinig te veranderen.Het nu belangrijke hogedrukgebied ligt bij de ingang van de Golf van Biskaje en blijft daar even wat hangen. Uit een uitloper over Frankrijk ontstaat een aparte kern die naar het oosten van Europa trekt. Op de nog wat langere termijn lijkt dan ook het hogedrukgebied bij de Golf van Biskaje zelf in beweging te komen en langzaam naar het noordoosten te trekken. Lagedrukgebieden volgen een vrij noordelijke koers en trekken van het zeegebied in de buurt van IJsland richting het noorden van Scandinavië. De bijbehorende storingen kunnen Nederland af en toe bereiken, maar doen dat aan de flank van de hogedruk in het zuiden meestal in verzwakte vorm. Soms krijgen we er bewolking van, een tijdelijk toenemende zuidwestenwind en wat regen of een buitje.
Week 1: van maandag 8 tot en met zondag 14 november
- Nu en dan zon, in de nachten kans op mist
- Tijdens opklaringen ’s nachts lokaal lichte vorst
- Overdag maximaal 9 of 10 graden.
Een rug van hogedruk trekt aan het begin van de week naar het centrale deel van Europa weg en vormt daar een apart hogedrukgebied. Er achteraan krijgt een lagedrukgebied in de buurt van IJsland, dat op weg is naar het noorden van Scandinavië, kort invloed op het weer bij ons. Een storing kan vanuit het westen passeren, maar lijkt niet al te actief. Later in de week breidt de hogedruk ten zuiden van Nederland zijn invloed in onze richting uit. Het hogedrukgebied komt in beweging en trekt naar het noorden van Frankrijk en Centraal-Duitsland. Nog later kan de as zelfs boven of net iets ten noorden van Nederland komen te liggen. De wind bij ons wordt dan even oostelijk.
Het weer wordt opnieuw rustig met in de nachten tijdens opklaringen kans op lichte vorst en mist of nevel. Overdag, als het ochtendgrijs optrekt, is er ook een beetje zon en kunnen temperaturen nog tot een graad of 9 a 10 oplopen, vooral door de vrij warme bovenlucht.
Week 2: van maandag 15 tot en met zondag 21 november
- Toenemende kans op een paar buien
- Een westelijke tot noordwestelijke wind
- Temperaturen 7 tot 10 graden
Het hogedrukgebied in onze omgeving trekt verder naar het oosten weg. Nieuwe hogedrukimpulsen doen zich op de centrale delen van de Oceaan voor, ten zuiden van IJsland en Groenland. In ons deel van Europa waait de wind hierdoor vaker uit het westen of noordwesten, worden de bovenluchten kouder en neemt de wisselvalligheid toe. De temperaturen komen op een normaal tot iets onder normaal niveau terecht. In de nachten kan het, als het even opklaart, op de koudste plekken tot rond of iets onder het vriespunt afkoelen, overdag wordt het tussen 7 en 10 graden.
Week 3: van maandag 22 tot en zondag 28 november
- Van tijd tot tijd buien
- Een wind tussen west en noord
- Niet warmer dan tussen 5 en 8 graden
Het hogedrukgebied lijkt zich nog steeds op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden te bevinden, de wind in onze omgeving waait uit richtingen tussen west en noord. Daarmee wordt vrij koude lucht aangevoerd en de kans is ongeveer 50 procent dat het kwik in meer- of mindere mate onder normaal uitkomt. Daarbij komen regelmatig buien vanaf de Noordzee het land, waarbij de grootste neerslaghoeveelheden langs de noordwestkust worden verwacht. Tijdens buien kan door de vrij koude bovenluchten gemakkelijk hagel optreden.
Nog steeds is het zo dat de temperaturen in de nachten tijdens opklaringen tot rond of iets onder het vriespunt kunnen dalen. Overdag wordt het niet meer dan 5 tot 8 graden.
Week 4: van 29 november tot en met zondag 6 december
- Opnieuw rustig weer met in de nachten kans op mist
- In de nachten plaatselijk lichte vorst
- Overdag tussen 7 en 10 graden
We zien een uitgestrekte hogedrukzone ontstaan, van het zeegebied ten westen van de Britse eilanden, via de Benelux en Duitsland in de richting van de Zwarte Zee. Het weerbeeld lijkt heel rustig te zijn, met opnieuw kansen op mist en laaghangende bewolking. Voor wat de temperaturen betreft, maakt het in deze situatie heel veel uit of de wind aan- of aflandig is en of de mist en de laaghangende bewolking uit de nachten overdag al dan niet oplossen.
De kans op normale tot onder normale temperaturen is ongeveer 75 procent. Tijdens de opklaringen in de nachten kan het lokaal licht vriezen, overdag wordt het tussen 7 en 10 graden. Blijven mist en laaghangende bewolking ook overdag hardnekkig, dan is het nog enkele graden kouder.
Kans op bovennormale temperaturen stijgt
In de weken daarna, week 2 en week 3 van december zien we het hogedrukgebied eerst ten westen van de Britse eilanden op de Oceaan, om in de laatste week van de verwachting weer ergens in het zeegebied ten zuiden van Groenland uit te komen. In Scandinavië gaat de luchtdruk dan omlaag en met een naar west tot zuidwest draaiende winden kan dan iets zachtere lucht naar onze omgeving uitstromen. De kans op boven normale temperaturen stijgt in die laatste week van de verwachting dan ook tot ongeveer 50 procent en het wordt opnieuw wisselvallig.
Al met al is het beeld voor de komende periode dan ook wat wisselend. Eerst trekt een hogedrukgebied over ons land naar het oosten, daarna lijken we in een wat wisselvalligere periode terecht te komen, maar ook met iets lagere temperaturen. Na een nieuwe fase met hogedrukweer in week 4 volgt in week 5 en week 6 een geleidelijke overgang naar een situatie die je al als een soort vroege kerstdepressie zou kunnen kenschetsen. Daarbij wordt het ook wat zachter.
Komt er een vroege winter?
Voor wat de naderende winter betreft, zijn de signalen dat we al vroeg met winterweer te maken krijgen nu even uit de verwachting verdwenen. De poolwervel is weer op volle sterkte en blijft dat voorlopig. Pas in de loop van december zien we nieuwe tekenen van verzwakking, maar minder duidelijk dan in voorgaande verwachtingen. De NAO-index blijft voorlopig licht negatief en de AO-index lijkt in de loop van de komende weken van positief naar neutraal en mogelijk licht negatief te gaan. Dit wijst op drukstijgingen boven de Noordpool, later in de periode.