Foto gemaakt door Jessie van Neer - Beesel - Blijft het de hele maart maand zo fraai? Of wordt het toch wisselvalliger?
Foto gemaakt door Jessie van NeerBeeselBlijft het de hele maart maand zo fraai? Of wordt het toch wisselvalliger?
Nu

30-Daagse: Houdt het rustige voorjaarsweer stand?

We hebben het de laatste tijd al vaak over de bizar snelle overgang van het winterweer naar het erg zachte lenteweer gehad en inmiddels is de volgende verandering alweer opgetreden. De zachte zuidelijke wind is afgelopen etmaal gedraaid naar het minder zachte westen tot noordwesten en vanuit die hoek komt de komende tijd iets minder zachte lucht onze kant op. Onder invloed van een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten blijft het wel heel rustig voorjaarsweer met veel zon. Wel is er in de nachten risico op mistvorming en daalt het kwik soms weer tot iets onder het vriespunt. Houden we dit weertype heel maart vast? Of zit er wederom een verandering aan te komen? We gaan kijken!

Voor meteorologen begint maandag 1 maart de lente en het weer doet dan nog lekker mee, maar in de loop van de maand lijkt het toch weer iets wisselvalliger te worden. Op 20 maart gaat dit jaar de astronomische lente van start en dan ziet er toch weer heel anders uit, maar zien we aan het einde van de maand toch weer een kleine lichtpuntje voor wat betreft het lenteweer?

Week 1: maandag 1 tot en met zondag 7 maart : hogedrukinvloed

In deze week profiteren we nog van een uitloper van een hogedrukgebied en dat resulteert in ieder geval begin deze week nog in heel rustig voorjaarsweer. Na een (regionaal hardnekkige) mistige start van de dag is er verder vrij veel ruimte voor de zon en het blijft zo goed als droog. Het is dan ook droger dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. De temperaturen liggen met 7 a 8 graden rond de norm voor begin maart, alleen in het noordwesten zien we een kleine afwijking omlaag en vooral in het zuidoosten van het land zien we iets hogere temperaturen. Het hogedrukgebied trekt dan namelijk oostwaarts, waarna de wind tijdelijk zuidelijk wordt en dus iets zachtere lucht aanvoert. Het gaat hier dan vooral om de eerste helft van de week, met in het zuidoosten dan weer even een graad of 14.

Er bouwt zich in de tweede helft van de week weer een hogedrukgebied op ten noordwesten van ons, met een kortdurende uitloper tot boven Scandinavië. Daar omheen kan koudere lucht vanuit het noorden ons toch nog even bereiken. Er zijn zelfs een paar berekeningen die het einde van deze week nog een keer laten sneeuwen. Of dat ook echt gaat gebeuren?

Week 2: maandag 8 tot en met zondag 14 maart: westelijke stroming

In deze tweede week verplaatst de hogere luchtdruk zich uiteindelijk tot boven het westen van Rusland en ook boven de noordelijke Atlantische Oceaan bouwt de luchtdruk zich weer op. Er tussenin overheerst dan bij ons de lagere luchtdruk. Vooral boven Scandinavië wordt de luchtdruk een stuk lager dan normaal, wat bij ons in een noordwestelijke tot westelijke stroming zal resulteren, met de aanvoer van maritieme lucht en storingen. Het wordt wisselvalligger, met geregeld weer wat neerslag en soms ook flink wat wind. Toch lijkt het nog een redelijk open weertype te blijven, met ook af en toe zonneschijn. Met lucht vanaf de Atlantische Oceaan laten de temperaturen in deze week geen grote afwijkingen meer zien, dus we komen waarschijnlijk rond een gemiddelde van 9 graden uit. Opvallend is dat de berekening die het in de week hiervoor zou koud laat worden, het in de tweede helft van deze week ineens een stuk zachter laat worden, tot zelfs boven 15 graden, maar ook nu is dit is wel een echte uitbijter.

Week 3: maandag 15 tot en met zondag 21 maart: iets natter dan normaal

In deze week zien we ten opzichte van de week ervoor weinig grote verschillen, alleen lijkt de zon het steeds iets lastiger te gaan krijgen. De westelijke stroming houdt aan, met regelmatig een afwijking naar zuidwest tijdens passage van lagedrukgebieden en bijbehorende fronten vanaf de Atlantische Oceaan. Het blijft in deze week dus wisselvallig en regionaal ook iets natter dan gemiddeld te worden.

Week 4: maandag 22 tot en met zondag 28 maart: weinig verandering

Ook in de vierde week van deze verwachting houdt de westelijke stroming goed stand, met zoals in week 3 ook geregeld afwijkingen naar zuidwest. Lagedrukgebieden en bijbehorende fronten weten ons te bereiken en er valt dan ook regelmatig neerslag. De zon blijft het lastig houden, maar einde van deze week zien we in het zuidoosten wel weer een klein lichtpuntje, met daar hoogstwaarschijnlijk alweer iets meer zonneschijn en ook iets hogere temperaturen. Zou dit dan de opmars zijn naar meer lenteweer?

Conclusie:

De maand lijkt dus nog fraai te beginnen met geregeld zon en temperaturen iets boven gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Aan het einde van de week lijkt het echter weer iets frisser te worden en is er zelfs een berekening die het eventjes laat sneeuwen! In de tweede week zien we een doorbraak van een westcirculatie die niet heel zacht is. Een leuke tegenstelling met voorgaande jaren, toen we in deze periode steeds de omslag naar een inzettende voorjaarsdroogte zagen. De temperaturen liggen vanaf dat moment steeds rond het klimatologisch gemiddelde in maart, al zien we aan het einde van de maand vanuit het zuidoosten mogelijk weer een klein lichtpuntje omhoog.

Britta van GendtMeteoroloog