Foto gemaakt door Jan Horde - Herwijnen - Is de overgang naar lenteweer van de komende dagen definitief?
Foto gemaakt door Jan HordeHerwijnenIs de overgang naar lenteweer van de komende dagen definitief?
Nu

30-Daagse: Is de overgang naar lenteweer definitief?

De overgang van winter naar lente, zoals we die dit jaar meemaken, kan bijna niet abrupter zijn.

Na de winterperiode, met een wind die lange tijd uit richtingen tussen noord en oost waaide, is nu op de weerkaarten een voor het vroege voorjaar atypische drukverdeling ontstaan, met een groot hogedrukgebied boven het Europese continent en een groot lagedrukgebied op het centrale deel van de Oceaan. Daartussen waait een zuidelijke wind die de komende dagen erg ‘warme’, helemaal vanuit het noorden van Afrika afkomstige lucht naar Nederland blaast.

Zuidelijke winden, zoals die van de komende dagen, horen eigenlijk bij het najaar. In deze tijd van het jaar zouden de winden juist vaker noordelijk of noordoostelijk moeten zijn door een omgekeerde drukverdeling. Maar het is nog vroeg, het kan allemaal later nog wel komen.

Nu hogedrukgebieden het heft bij ons in handen lijken te nemen, begin je onwillekeurig alweer aan de volgende voorjaarsdroogte te denken. Jaren geleden meldde het KNMI in één van de nieuwsberichten op zijn site eens dat Nederland mogelijk 5 opeenvolgende droge jaren te wachten stond. We hebben er inmiddels drie gehad. Nog twee te gaan dus?

Week 1: van maandag 22 tot en met zondag 28 februari

Een hogedrukgebied is dominant. Het ligt boven het Europese continent en houdt bij ons de warme zuidelijke wind erin, samen met het lagedrukgebied op de Oceaan. Op dinsdag passeert een zwakke storing met een paar wolkenvelden, verder schijnt de zon. Tot en met donderdag komen de temperaturen overdag vaak tussen 15 en 20 graden uit, ook in de nachten is het niet koud. De wind is aan zee af en toe vrij krachtig en voert de zachte lucht aan.

Aan het einde van de week en in het weekend wordt het oude hogedrukgebied door een nieuw vervangen. De kern daarvan lijkt net ten westen van Nederland uit te komen. Daarmee draait de wind naar het noordwesten en mogelijk noordoosten, als de as van het hogedrukgebied wat duidelijker net ten noorden van ons land komt te liggen. Het blijft droog en stabiel, maar er kunnen wat wolken overdrijven en de temperaturen gaan duidelijk omlaag en worden normaler voor de tijd van het jaar.

Week 2: van maandag 1 tot en met zondag 7 maart

Het hogedrukgebied handhaaft zich in de regio ten westen van ons en komt met zijn kern ergens boven de Oceaan, het noorden van Ierland of ergens boven Schotland uit. Nederland lijkt net ten zuiden van de as uit te komen, in een zwakke oostelijke tot noordoostelijke stroming. Veel koudere lucht, die boven het noordoosten van Europa aanwezig is, ligt wel op de loer, maar kan ons in deze setting niet echt bereiken. Wel is er in de nachten, vooral als het helder is, kans op lichte vorst. Overdag zijn de temperaturen met waarden tussen 7 en 10 graden ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Neerslag wordt niet of nauwelijks verwacht. Het wordt dus alweer droger.

Week 3: van maandag 8 tot en met zondag 14 maart

Het hogedrukgebied trekt zich verder naar het westen op de Oceaan terug, het weer in Nederland lijkt onder invloed van lagedrukgebieden te komen die ons vanuit het noordwesten kunnen bereiken. Dit zou een wisselvalliger weerbeeld kunnen opleveren met de passage van storingen die wolken en regen met zich mee kunnen brengen. Gaan de temperaturen op het Europese continent door een daar opstekende zuidelijke tot zuidwestelijke wind weer omhoog, wij lijken net aan de ‘koude’ kant van de trog te blijven met temperaturen die ongeveer normaal zijn voor de tijd van het jaar.

Week 4: van maandag 15 tot en met zondag 21 maart

Het hogedrukgebied komt op zijn gebruikelijke plek bij de Azoren terecht, in de buurt van IJsland lijkt de luchtdruk juist wat lager dan normaal te worden. Dat past bij het wellicht inzetten van een niet al te sterke westcirculatie. Nog steeds kunnen daarin af en toe storingen tot onze omgeving doordringen, met wolken en soms wat regen of een bui. Erg actief ziet het er allemaal niet uit. Er zullen ook flinke droge perioden met nu en dan zon zijn. Ook in deze week lijken de temperaturen in Nederland normaal voor de tijd van het jaar te zijn. Er is geen sterk signaal, tenminste.

Kijken we nog wat verder vooruit dan zou de luchtdruk in onze omgeving tegen het einde van maart opnieuw omhoog kunnen gaan. Voor begin april is er vervolgens geen signaal meer. Interessant om te zien is dat de inmiddels weer herstelde poolwervel de komende weken als sterker dan normaal wordt ingeschat. De NAO- en AO-index worden beide positief. En ook dat zou op termijn kunnen meehelpen om toch nog even een wat wisselvalliger weerbeeld op de rails te krijgen. Als dat gebeurt, slaat een nieuw droogte tenminste niet meteen toe. Dat kan dan later in de lente alsnog gebeuren.

Samenvattend

Samenvattend ziet de komende week er als een echte lenteweek uit. Vanaf het einde van de week blijft het stabiel, maar gaan de temperaturen omlaag en kan af en toe ook wel weer eens bewolking overdrijven. In week 3 en week 4 lijkt het dan wisselvalliger te worden. Overdag hebben we dan temperaturen tussen 7 en 10 graden, in de nachten ook weleens lichte vorst. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar.

Reinout van den BornChef Redactie