Foto gemaakt door Ton Wesselius - Oude Wetering - Een wegtrekkende bui in Oude Wetering.
Foto gemaakt door Ton WesseliusOude WeteringEen wegtrekkende bui in Oude Wetering.
Nu

30-Daagse: kou definitief voorbij

Het is met de kou van nu als volgt: het is zo koud, omdat de koude lucht van weleer er nog is. Was die koude lucht er niet meer geweest en al eerder verdrongen, dan zou het spontaan in deze tijd van het jaar ook nooit meer zo koud worden. Met andere woorden: het verdringen van de kou dit weekend, betekent ook definitief een einde aan de kou waar we zo lang last van hadden. Vergelijk het met de ijskap op Groenland: ook die ligt er omdat hij er vanuit het verleden nog is. Spontaan zou hij onder de huidige klimaatomstandigheden op aarde nooit meer kunnen ontstaan.

Laatste oprisping van de kou: sneeuw

Nu de kou op zijn einde loopt, keken veel mensen in Brabant vanochtend toch even hun ogen uit. Het onweerde niet alleen, het sneeuwde er ook nog bij. Op sommige plekken in het oosten van Brabant kwam op tuintafels en grasvelden nog even een sneeuwdekje van 2 centimeter te liggen. Sneeuw komt in mei nog maar ééns in de 5 jaar voor. De laatste keer was op 4 en 5 mei 2019 en daarvoor gebeurde het in mei 2013. Maar meestal niet met de intensiteit van vanochtend.

Het was een laatste oprisping van de kou. Een bel met erg koude lucht op 5 kilometer hoogte (het vroor daar even 36 graden) trok over ons land en bracht de buien met zich mee. Nu is het gedaan met de kou en begint de bovenlucht op te warmen. Vannacht passeert een rug van hogedruk en kan het in het binnenland plaatselijk nog een graadje vriezen, morgen (zaterdag) draait de wind erachter (eindelijk) naar het zuiden en begint de instroom van warmere lucht. Omdat een warmtefront passeert, gaat het in de middag en avond nog wel een tijdje regenen.

Zondag explosie van warmte

Zondag zitten we helemaal in de warme lucht en kan het in het binnenland tussen 25 en 28 graden worden. Omdat de luchtvochtigheid dan ook een stuk hoger is, voelt het erg drukkend en benauwd aan. Halverwege de dag trekken vanuit het zuiden mogelijk al de eerste (forse) onweersbuien over het westen van het land naar het noorden. Na een erg warme nacht lijkt de warmste lucht maandag alweer met regen te worden verdrongen. Daar begint onze 30daagse verwachting.

Week 1: van maandag 10 tot en met zondag 16 mei

Op de weerkaarten zien we hogedrukgebieden in de omgeving van IJsland/Groenland, boven het oosten van Europa en ten westen van Spanje en Portugal bij de Azoren. Er tussenin ligt een tong van lagedruk richting onze omgeving. Op hoogte is de wind zuidelijk, aan de grond is er nauwelijks wind. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van wolken en zon. De temperaturen zijn aangenaam en met waarden tussen 17 en 20 graden ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Verder kunnen bijna dagelijks wel enkele regen- of onweersbuien ontstaan en is het groeizaam weer.

Week 2: van maandag 17 tot en met zondag 23 mei

We zien dat het hogedrukgebied bij de Azoren een uitbreiding richting de Britse eilanden krijgt. Wij liggen aan de oostflank ervan in een noordwestelijke wind. Met het hogedrukgebied dichtbij zijn de neerslagkansen in het algemeen gering. Verder is het koude water van de Noordzee er de oorzaak van dat zeker in de kustgebieden de temperaturen wat achterblijven. In het binnenland kan het, een beetje afhankelijk van de hoeveelheid zon, nog wel tussen 15 en 18 graden worden. Een gevaar dat hier op de loer ligt, zijn wolkenvelden van de Noordzee en die vooral in de ochtenduren.

Week 3: van maandag 24 tot en met zondag 30 mei

Het hogedrukgebied lijkt door te schuiven naar Centraal- en Zuid-Europa. Als dit zo gebeurt, steekt in onze omgeving opnieuw een warme zuidelijke of zuidwestelijke wind op. Daarmee gaan de temperaturen bij ons weer omhoog, maar wordt het ook wisselvalliger. Behalve wolken en zon zien we vanuit het zuiden ook weer snel regen- en onweersbuien opdoemen. De onzekerheid in de verwachting is op deze termijn groot. Net als vorige week staan het Europese en Amerikaans model weer lijnrecht tegenover elkaar. De Amerikanen kiezen voor een hogedrukgebied van Schotland tot over Scandinavië, met bij ons zonnig weer en een noordoostelijke wind.

Week 4: van maandag 31 mei tot en met zondag 1 juni

Ook in deze week tekent het Europese model de hogedrukgebieden vooral boven het zuiden en de centrale delen van Europa in. Bij ons hierdoor een vrij warme zuidwestelijke wind, maar ook nog steeds een kans op af en toe regen- en onweersbuien. Je zou het groeizaam weer kunnen blijven noemen. Heel anders dan het droge en zonnige weer dat we in vorige voorjaren hadden.

Samenvattend

Net als in de verwachting van vorige week is het dus nog steeds de plaats van het hogedrukgebied die bepalend is voor hoe het met het weer in Nederland verdergaat. Een plaats ten westen van ons levert een wind uit richtingen tussen west en noord op en relatief koel, maar wel in grote lijnen droog weer op, door de invloed van het koude water van de Noordzee.

Een positie wat verder het Europese continent op brengt de wind bij ons in de zuidwest tot zuidhoek. Ook dan zien we de zon geregeld, maar zijn de temperaturen hoger en is de kans op een regen- of onweersbui een stuk groter. In week 1 hebben we de vrij warme en groeizame variant, in week 2 lijkt de wat koelere variant tijdelijk de overhand te krijgen. In week 3 en 4 zou het vervolgens opnieuw de beurt aan de groeizame variant moeten zijn. Al met al staat er voldoende neerslag in de verwachting om de natuur dit jaar op een heel mooie manier op gang te laten komen. En dat is iets wat we na de droogte van de afgelopen jaren alleen maar als winst kunnen beschouwen.

Reinout van den BornChef Redactie