30-Daagse: lentetemperaturen blijven voorlopig uit
Het jaar 2021 is tot nu toe het jaar van de abrupte overgangen. Na een relatief rustige start bracht Koning Winter in februari toch ineens nog een prachtige winterweek, en dit werd op de voet gevolgd door een stralende periode met veel zon en in eerste instantie ook hoge temperaturen. Er werden die week talrijke warmterecords gebroken. Daarna bleef het vrij rustig weer, met geregeld zon, soms ook hardnekkige grijzigheid, maar iets minder hoge temperaturen. De nachten werden zelfs weer een flink stuk kouder, met af en toe matige vorst. En nu stonden we deze week ineens voor de overgang naar een meer herfstachtig weertype, met veel wind en regen. Donderdag kwam het zelfs tot een storm en zaterdag zou dat nog maar eens kunnen gaan gebeuren. Stormen komen vaak in tweevoud.Herfstachtig weer in de maartmaand dus. Of we dit ook de rest van de maand en begin april blijven vasthouden, is nu de vraag. Een hogedrukgebied bouwt zich deze week op boven de Noordelijke Atlantische Oceaan en wat uiteindelijk de invloed daarvan zal zijn op ons weer gaan we nu bekijken.
Dat er in deze tijd van het jaar in ieder geval nog redelijk wat winterkou voorhanden is, blijkt wel uit deze week. Een bel met hele koude lucht trekt hoger in de atmosfeer vanuit de Poolstreek over het noorden en midden van Europa, waardoor het ook in onze buurlanden als Duitsland en België zelfs nog tot sneeuwval gaat komen. Met een opkomend hogedrukgebied vanuit het westen zitten wij wederom op de grens van beide luchtsoorten. Er vallen bij ons ook buien en vooral met die koudere lucht op hoogte boven ons land, kan daar soms ook even een winters tintje aan zitten. Veelal in de vorm van hagel, maar een vlok natte sneeuw is de komende dagen ook bij ons niet geheel uitgesloten.
Week 1: maandag 15 t/m zondag 21 maart: koude bovenlucht
Ook in deze eerste week is de lucht hoger in de atmosfeer boven het land nog erg koud, rond -30 graden. Vanaf de Noordzee trekken met een straffe noordelijke stroming regelmatig buien over het land en ook bij ons kan daar dan soms nog wel een winters tintje aan kleven. Hagel, een klap onweer, maar ook natte sneeuw behoren tot de mogelijkheden. Ook kan het af en toe nog stevig waaien. De aangevoerde lucht vanuit het noorden is koud en daarmee komen we 1 tot 3 graden onder het gemiddelde van ongeveer 10 graden voor halverwege maart uit.
Halverwege de week wordt het nog iets kouder. Een uitloper van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan strekt zich verder uit naar het oosten en komt deels boven ons land te liggen. Hoewel het daardoor rustiger wordt, met wat meer zon en drogere condities, zakt het kwik dan juist nog even flink. Er volgt een aantal vrij koude nachten, met minimumtemperaturen rond het vriespunt. De koudste berekening komt zelfs nog met matige vorst in De Bilt en mogelijk nog lagere waarden in het zuiden van het land.
Hoger in de atmosfeer begint het hogedrukgebied daarna richting Scandinavië te hellen en wint dan ook steeds meer terrein boven Nederland. De wind draait naar het noordoosten en hoewel we ook dan onder normaal uit blijven komen, zien we vanaf dat moment wel weer een langzaam stijgende lijn in de temperaturen, zowel overdag als in de nachten. De wind neemt geleidelijk af en ook laat de zon zich weer iets vaker zien.
Week 2: maandag 22 t/m zondag 28 maart: straalstroom zwakt af
Ondanks de stijgende temperatuurcurve in de vorige week, blijft het kwik in deze week met een eerst nog noordelijke wind ook een graadje onder gemiddeld uitkomen. De hogere luchtdruk verplaatst zich naar Scandinavië en in de buurt van IJsland bevinden zich juist de lagedrukgebieden.
De straalstroom begint af te zwakken en waaiert wat uit tot over vrijwel heel Europa. Met het oostwaarts wegtrekken van het hogedrukgebied weten lagedrukgebieden ons met een westelijke stroming dan te vinden, waardoor het in de loop van deze week iets wisselvalliger lijkt te worden. De aangevoerde lucht wordt ook iets zachter, waardoor de maximumtemperaturen eind van deze week rond normaal uitkomen, op een graad of 10, mogelijk nog iets hoger.
Week 3: maandag 29 maart t/m zondag 4 april: westelijke stroming
In deze derde week zien we weinig verandering. We hebben nog steeds te maken met een westelijke stroming, die regelmatig lagedrukgebieden en fronten naar ons transporteert. De hogere luchtdruk bevindt zich nog steeds vooral boven het noordoosten van Scandinavië, tot over westelijk Rusland en tot in Griekenland aan toe. Lagedrukgebieden hebben bij ons dus alle ruimte. Een enkele berekening laat het begin deze week zelfs kletsnat worden, in combinatie met een stevige zuidwestelijke wind. De lucht boven de Noordzee lijkt iets kouder te zijn dan normaal, waardoor de temperatuur boven land ook deze week nog iets onder normaal blijft schommelen.
Week 4: maandag 5 t/m zondag 11 april: luchtdruk omhoog
In deze week waaiert de straalstroom verder uit en is er boven onze omgeving nauwelijks stroming. Er is ruimte voor hogedrukgebieden, vooral boven noordelijk Europa, en de zon krijgt weer wat meer de ruimte. De wind zoekt af en toe de noordoost- tot oosthoek op, waardoor er tussendoor ook langere droge perioden zijn. Helemaal droog blijft het ook deze week echter niet.
Conclusie:
Na een vrij koude start in week 1 zien we vervolgens weer een stijgende lijn voor wat betreft de temperatuur, maar we blijven in deze gehele periode iets onder normaal uitkomen voor de tijd van het jaar. Het wordt gemiddeld steeds een graad of 8, aan het einde van de periode rond 10 graden. Het is wisselvallig, met in de eerste week nog een paar Maartse buien, mogelijk met hagel en een vlok natte sneeuw, daarna vooral nog een paar regenbuien of af en toe een regenzone. Vooral in de laatste week lijkt het weer onder invloed van iets hogere luchtdruk iets opener te worden, met meer zon en minder wind.