Foto gemaakt door Ab Donker - Buurmalsen - Wel geregeld zon, maar nog niet echt lenteachtige temperaturen
Foto gemaakt door Ab DonkerBuurmalsenWel geregeld zon, maar nog niet echt lenteachtige temperaturen
Nu

30-Daagse verwachting: temperaturen nu eindelijk echt omhoog?

Onder invloed van een hogedrukzone ten noordwesten van Nederland is het de komende dagen rustig lenteweer, met geregeld zonneschijn maar nog steeds niet echt lenteachtige temperaturen. Het hogedrukgebied ligt net iets te ver naar het noordwesten, waardoor de wind eromheen bij ons vanuit het noorden blijft waaien. Zou hij iets meer boven Scandinavië liggen, dan zou er bij ons een meer oostelijke wind opsteken, waarmee drogere en warmere lucht aangevoerd kon worden. Dit gebeurt eventjes, vooral komende dinsdag, waardoor de temperatuur met een meer noordoostelijke wind tijdelijk omhoog gaat tot lokaal 18 graden. Vanaf woensdag keert de noordelijke wind echter alweer terug en zakken de temperaturen weer tot rond of zelfs iets onder normaal; een graad of 13.

Met het zicht op de mogelijke opening van de terrassen eind april zou het natuurlijk prettig zijn als het weer dan ook een beetje meewerkt. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, gaan we nu bekijken.

Week 1: maandag 19 t/m zondag 25 april: korte, warme piek

In de inleiding verklapten we het eigenlijk al een beetje, maar deze week lijkt met iets hogere temperaturen te gaan beginnen. Hoger in de atmosfeer splitst de straalstroom ten westen van Europa, waarbij een deel richting IJsland en later Scandinavië trekt, en het andere deel vrij zuidelijk over het Middellandse Zeegebied komt te liggen. Wij zitten er precies tussenin en daar ontwikkelt zich een hogedrukgebied. Dat betekent dat we rustig en droog beginnen, met nog flink wat zon en overwegend droge condities. De grootste afwijking omhoog voor wat betreft luchtdruk zien we in de hogere luchtlagen boven Noordwest-Europa, grofweg tussen Noorwegen en de Britse Eilanden, en aan de grond ligt de kern vaak duidelijk boven de Britse Eilanden. Dus eigenlijk weer net op de verkeerde plek om het op te laten warmen, want hierdoor houden wij vaak een noordelijke en dus frisse wind. Met even een korte piek op dinsdag, met dan lokaal 18 graden, trekt woensdag een koufront van west naar oost over het land en zakken we weer terug. We komen dan gemiddeld weer 1 a 2 graden lager uit dan de normale 14 graden. Het lijkt wel redelijk droog te blijven, al zijn er ook signalen dat vanaf halverwege de week, na het passeren van het koufront, het weer zal omslaan naar wisselvallig. Vooral bij Spanje en het noordwesten van Afrika gaan lagedrukgebieden ontstaan en als het hogedrukgebied ten noorden van ons niet sterk genoeg is, zouden deze ook ons kunnen gaan bereiken. Dit is echter nog vrij onzeker.

Week 2: maandag 26 april t/m zondag 2 mei: meer oostelijke wind

De hogere luchtdruk trekt zich in deze week verder terug naar het noordwesten en verplaatst zich naar de omgeving van IJsland. Hierdoor wordt de stroming bij ons aan de grond daadwerkelijk meer noordoostelijk, tussen dat hogedrukgebied en relatief lagere luchtdruk boven de Azoren, het Iberisch Schiereiland en het westelijke Middellandse Zeegebied in. De aangevoerde, aflandige lucht is dan wel relatief droog, maar nog steeds hoeven we niet te rekenen op veel hogere temperaturen. De lucht boven het oosten van Europa is door de aanwezigheid van een actief lagedrukgebied namelijk nog niet echt lekker opgewarmd, dus we blijven ondanks een gunstigere windrichting iets onder normaal uitkomen, met gemiddeld een graad of 13. Rondom de lagedrukgebieden ten zuiden van ons wordt wel af en toe wat warmere lucht naar het noorden gepompt, maar dit weet ons in deze week nog niet overtuigend te bereiken.

Week 3: maandag 3 t/m zondag 9 mei: uitbijter komt met zomerse waarden

In deze week gaat de luchtdruk boven de Alpenregio, Italië en de Balkan omhoog, met daar het rustige en vrij zonnige weer. In onze omgeving zien we geen grote afwijkingen, maar opvallend is wel dat boven de Atlantische Oceaan, bij de Azoren, de luchtdruk juist daalt. Dat zou betekenen dat wij tussen deze beide systemen in, een meer zuidelijke aanvoer kunnen verwachten en dus ook hogere temperaturen. Er zijn inderdaad berekeningen die dit ook laten zien, een enkeling komt zelfs met zomerse waarden aan het begin van deze week, maar dit is helaas een enorme uitbijter. Het grootste deel van de berekeningen komt met een meer zuidwestelijke aanvoer, waarbij we te maken gaan krijgen met nog relatief frisse oceaanlucht. Zoals het er nu voorstaat, lijkt het kwik dus ook in deze week nog iets onder of rond het klimatologisch gemiddelde van 16 graden voor begin mei uit te komen, tussen 13 en 17 graden. Helemaal droog is het met een zuidwestelijke stroming ook niet, het is zelfs een iets nattere week dan normaal, vooral in de kustgebieden.

Week 4: maandag 10 t/m zondag 16 mei: paar buien

In deze week zien we geen grote verschillen ten opzichte van de week ervoor. Er is wel een klein signaal dat de luchtdruk boven ons land weer iets omlaag gaat, wat zou betekenen dat we toch weer iets meer bewolking en een paar buien kunnen verwachten. Voor wat betreft de temperatuur liggen we deze week redelijk in lijn met het gemiddeld, rond 16 graden.

Conclusie:

Met een drukverdeling, waarbij de hogere luchtdruk in eerste instantie vooral ten noordwesten van ons ligt en de lagere luchtdruk vooral boven zuidwestelijk Europa, zou dit de weg vrij kunnen maken voor zonniger en warmer lenteweer door een meer oostelijke aanvoer vanuit de centrale delen van Europa. Maar echt overtuigend lijkt dit niet te gaan gebeuren, want echt warm is het boven oostelijk Europa ook nog niet. Bovendien zijn de posities van de druksystemen regelmatig net even ongunstig voor ons, vooral voor wat betreft de temperatuur. Het blijft dus nog even wachten op een definitieve lente uitbarsting, met meer zon en hogere temperaturen. Geduld is een schone zaak…

Britta van GendtMeteoroloog