Foto gemaakt door John Dalhuijsen - Zandvoort - Komt er nu eindelijk een zomerse periode aan met meer zon, droog weer en hogere temperaturen?
Foto gemaakt door John DalhuijsenZandvoortKomt er nu eindelijk een zomerse periode aan met meer zon, droog weer en hogere temperaturen?
Nu

30-Daagse verwachting: Wordt het nu eindelijk echt zomer?

De zomer van 2021 heeft tot nu toe nog niet echt uitgeblonken voor wat betreft het weer. Met een steeds terugkerende noordelijke stroming wil het maar niet langdurig opwarmen en een langere droge en zonnige periode hebben we ook nog niet overtuigend gehad. Het was veelal wisselvallig en regionaal is er af en toe heel veel regen gevallen, zoals eerder deze maand al in de omgeving van Alkmaar en nu in de regio Limburg, met op grote schaal wateroverlast en heel veel schade. Komend weekend krijgt een hogedrukgebied meer invloed op onze omgeving, maar of deze uiteindelijk sterk genoeg is om te resulteren in een langere periode met zomerweer?

Daar waar het in het Middellandse Zeegebied, het oosten van Europa en zelfs delen van Scandinavië zonnig en erg warm is, wil het bij ons maar niet lukken deze zomer. Het wisselvallige weer wil maar niet wijken en ook de temperaturen zijn aanhoudend gematigd. Af en toe zit er even een uitschieter omhoog tussen, maar van op en top zomerweer kunnen we nog niet spreken. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de tweede helft van juli en begin augustus. Gaat het dan wel lukken?

Week 1: maandag 19 t/m zondag 25 juli

Deze week is de luchtdruk in ieder geval wel relatief hoog in onze omgeving. Vooral ten noordwesten van ons, boven de noordelijke Noordzee en deels Schotland is de luchtdruk een stuk hoger dan normaal, terwijl de luchtdruk boven Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal in deze week juist lager is dan gemiddeld. Hoger in de atmosfeer zien we de straalstroom zwak boven onze omgeving liggen en daarmee hebben we een westelijke aanvoer. Aan de grond is de lucht echter vaker noordelijk en soms noordoostelijk, waardoor we wel een relatief droge week lijken te krijgen, met ook geregeld wat ruimte voor de zon, maar een enkele bui blijft mogelijk. Met die meer oostelijke wind warmt het later in deze week af en toe even flink op, waarbij zomerse waarden boven 25 graden mogelijk zijn, maar met in eerste instantie nog relatief lage temperaturen komen we rond normaal uit deze week.

Week 2: maandag 26 juli t/m zondag 1 augustus

Het warmere weer van eind vorige week lijkt geen stand te houden, want in deze week duwt een trog vanuit het noordwesten die hogedrukzone alweer naar het oosten weg en gaat bij ons de luchtdruk weer iets omlaag. Boven de Atlantische Oceaan bouwt zich wel weer een flink hogedrukgebied op, maar deze blijft voorlopig nog op afstand. De stroming wordt tussen die beide systemen bij ons dan weer wat meer west- tot noordwestelijk, waardoor er iets minder warme lucht vanaf de Noordzee onze kant op stroomt. Deze lucht is ook iets vochtiger en daarmee lijkt het dan ook weer iets natter te gaan worden. Volgens de klimaatboeken hoort het in deze periode gemiddeld 22 a 23 graden te worden, maar vooral aan het einde van deze week lijken we dat niet eens te gaan halen.

Week 3: maandag 2 t/m zondag 8 augustus

Ook in deze week blijft die trog in de bovenlucht boven het noordwesten van Europa hangen, al lijkt het geheel zich wel iets meer naar het oosten te verplaatsen, met het zwaartepunt uiteindelijk boven Scandinavië. Bij ons blijft hierdoor die noordwestelijke stroming echter aanwezig en echt veel warmer wordt het daardoor niet. We lijken er maar niet vanaf te komen. Het blijft hierdoor ook wisselvallig, maar niet veel natter dan normaal in deze tijd van het jaar. Er vallen af en toe buien, maar met een naderend hogedrukgebied vanuit het zuidwesten wordt de wisselvalligheid een beetje onderdrukt, waardoor er ook lange droge perioden zijn, met ruimte voor de zon.

Week 4: maandag 9 t/m zondag 15 augustus

In deze laatste week gaat de luchtdruk bij ons vanuit het zuidwesten weer iets overtuigender omhoog, maar daar omheen blijft aanvankelijk nog wel die noordwestenwind waaien. Ook dit lijkt dan ook geen hele warme en volledig droge zomerweek te worden. Opvallend is bovendien dat we ook nu weer hetzelfde patroon zien, met boven Centraal-Europa de wat minder hoge temperaturen en daar omheen op grote schaal juist temperaturen boven gemiddeld, zelfs ook weer in grote delen van Scandinavië.

Conclusie:

De eerste week in deze periode, dus komende week, lijkt de beste week te gaan worden, met dan relatief droog en vrij zonnig weer. Vooral later in de week gaat het kwik ook eventjes goed omhoog, met dan op grotere schaal zomerse waarden. Lang houdt dit echter geen stand, want de weken erna overheerst de noordwestelijke stroming wederom in onze omgeving en komt de temperatuur steeds rond of zelfs iets onder gemiddeld uit voor de tijd van het jaar. Ook is het licht wisselvallig zomerweer, met geregeld zonneschijn, maar ook bijna dagelijks wel wat nattigheid. Het zonnige en warme zomerweer blijft op basis van deze berekeningen ook in deze periode voorlopig dus uit.

Britta van GendtMeteoroloog