30-Daagse: volgende week zomer
Het heeft lang geduurd, maar het lijkt er nu echt op dat er een einde is gekomen aan de drukverdeling die tot de zo koude lente heeft geleid, die we bijna achter de rug hebben.Misschien komt het wel doordat de koude lucht vanuit het noorden gewoon op is – ook in het poolgebied zijn de temperaturen inmiddels flink omhoog gegaan. Een andere reden voor de verandering is dat het hogedrukgebied, dat zo lang bij IJsland heeft gelegen, eindelijk in beweging is gekomen en de komende week boven Scandinavië voor anker gaat. De aanvoer van koude lucht vanuit het noorden wordt, zo die er nog echt is, daarmee de pas afgesneden.
Mooi weekend
Dit weekend merken we de verandering al. Eindelijk zijn er even geen buien meer en neemt de zon het heft in handen. Ook kunnen de temperaturen omhoog. In de nachten is het nog wel koud, maar overdag stijgt de temperatuur makkelijk tot tussen 15 en 20 graden. Zondag, als het voluit zonnig lijkt te worden, komt daar nog iets bij. In het binnenland zijn dan op veel plaatsen kwikstanden tussen 20 en 23 graden mogelijk. Wel is de zonkracht hoog. De UV-index komt waarschijnlijk op 7 uit en daarmee verbrandt je al na ongeveer een kwartier in de zon zitten.
Nu we de weersomslag, waar we zo lang op hebben gewacht, dan eindelijk een feit hebben zien worden, is het natuurlijk de vraag (zeker nu aanstaande dinsdag de meteorologische zomer begint) of het nieuwe weerregime ook voor langere tijd stabiel zal blijken te zijn. Keert de drukverdeling van weleer echt niet meer terug, of zitten er toch ook alweer addertjes onder het gras? We duiken op zoek naar antwoorden de laatste berekeningen voor de komende 4 weken in.
Week 1: van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni
De weerkaarten zijn duidelijk. Het hogedrukgebied ligt boven Scandinavië, lagedrukgebieden houden zich in het zeegebied ten westen van Spanje en Portugal op en in de buurt van IJsland en Groenland. Bij ons is de wind meestal oostelijk of noordoostelijk en wordt vrij warme, vanuit Centraal-Europa afkomstige lucht aangevoerd. Ligt bij ons steeds een rug van hogedruk in de buurt, boven Centraal=-Europa zijn ook wel kleine lagedrukgebiedjes aanwezig die door kleine bellen met koudere lucht in de bovenlucht worden gevoed. Daar omheen kunnen af en toe regen- en onweersbuien ontstaan, maar die lijken vrijwel steeds buiten onze landsgrenzen te blijven. De temperaturen bij ons schommelen vaak tussen maximaal 20 graden op de Wadden en 25 of 26 graden in het binnenland.
Week 2: van maandag 7 tot en met zondag 13 juni
Hier wordt het spannender. De hogedruk kalft af en het zwaartepunt ervan komt ten zuiden van Nederland te liggen. Lagedrukgebieden zien we op centrale delen van de Oceaan en in een baan over het noordoosten van Europa zuidoostwaarts Rusland in. Bij ons moet de bescherming van het hogedrukgebied voldoende zijn om het overwegend droog te houden, maar de temperaturen lijken een stapje terug te doen, om rond normaal uit te komen. Nou is ook dat nog steeds aangenaam, want overdag komen we op veel plaatsen dan toch net boven de 20 graden uit. Afhankelijk van de windrichting laat de zon zich zien, maar kunnen ook wolkenvelden overdrijven.
Week 3: van maandag 14 tot en met zondag 20 juni
Er zijn twee kampen. Of het hogedrukgebied handhaaft zich bij ons in de omgeving, met kern boven de Britse eilanden of op de Noordzee, of het hogedrukgebied komt boven Scandinavië of het noordoosten van Europa uit, met een bovenluchttrog aan de rand van Europa die ook het weer in Nederland beïnvloedt. De eerste optie is de stabielste, maar qua temperaturen gematigd omdat de aanvoer met een in sommige gevallen noordelijke wind vanaf de koude Noordzee kan komen. De tweede is met zuidwestelijke winden warmer, maar ook gevoeliger voor het af en toe overkomen van gebieden met regen- en onweersbuien vanuit het zuidwesten van Europa.
Week 4: van maandag 21 tot en met zondag 28 juni
Hier zet de optie met het hogedrukgebied boven Scandinavië of het noordoosten van Europa door, met de trog nog steeds aan de westrand van Europa en Nederland vaak in de zone waar af en toe een regen- of onweersbui kan overkomen. Ongeveer 40 procent van de berekeningen heeft het hogedrukgebied boven Europa zelfs zo ver naar het oosten – boven Rusland eigenlijk – dat zich op de Oceaan een soort van westcirculatie kan opbouwen, die nu en dan storingen richting het westen van Europa blaast. Dit zou een duidelijk koelere en wisselvalligere variant zijn.
In de twee weken die daarna komen, want het model rekent nog wat verder door, is er een signaal dat de trog ten westen van Europa zich weer wat naar het noorden terugtrekt, en tegen het einde van de periode (we zitten dan al in de tweede week van juli) door een nieuw hogedrukgebied wordt vervangen. Gebeurt dat inderdaad, dan zou een volgende periode met stabiel zomerweer in de steigers gezet kunnen worden. Maar die ontwikkeling is natuurlijk nog ver weg.
Samenvattend:
Na een mooie zomerweek, volgende week met een hogedrukgebied boven Scandinavië, is het weerbeeld in de weken daarna wat onzekerder. In week 2 lijkt een hogedrukgebied nog wel zo dichtbij te liggen dat we bij ons voor een hernieuwde doorbraak van wisselvallig weer niet meteen bang hoeven te zijn, maar in de twee weken daarna zien we behalve een stabiele optie met relatief gematigde temperaturen, ook een onstabielere, maar wel warmere variant terug. Wordt die het, dan kunnen de temperaturen in een zuidwestenwind af en toe behoorlijk oplopen, maar drijven ook wel eens regen- en onweersbuien over, die vanuit het zuidwesten van Europa afkomstig zijn.