30-Daagse: vrij warme weer houdt aan, soms wisselvallig
Of het nu de orkanen op de centrale delen van de oceaan waren of niet, feit is dat wat in de zomer maar niet lukte nu wel gebeurt: de drukverdeling boven Europa kantelt. Eindelijk kan de nazomer, waar we met zijn allen zo lang op hebben gewacht, beginnen.Daar waar hogedrukgebieden zich tot nu toe op de oceaan steeds als een vis in het water leken te voelen, kiezen ze de komende week (zoals het in deze tijd van het jaar hoort) positie boven het Europese continent. Lagedrukgebieden, al dan niet gevoed door de restanten van orkanen, leven zich op de oceaan uit. Het gevolg van deze combinatie is dat de wind bij ons uit richtingen tussen zuid en oost gaat waaien en dat warme lucht onze contreien eindelijk kan bereiken.
Week 1: van maandag 6 tot en zondag 12 september
- Mooie nazomerweek, in de tweede helft wel kans op een regen- of onweersbui
- Temperaturen vaak tussen 22 en 27 graden, in het weekend wat lager
- Betrouwbaarheid vrij groot
Het levert ons in week 1 meteen fraai nazomerweer op. Nadat op maandag een zwakke storing met vooral in het noorden dikkere wolken en lokaal ook wat regen is gepasseerd, keert de zon terug en gaan de temperaturen nog wat verder omhoog. Het voorlopige hoogtepunt lijkt donderdag te vallen als de temperaturen in het zuiden mogelijk tot 28 graden stijgen.
Hogedruk ligt deze week boven het noordoosten en oosten van Europa, lagedrukgebieden treffen we op de oceaan en ten zuidwesten van Benelux aan. De wind is hierdoor zuidoostelijk en voert warme lucht aan. In de tweede helft van de week dringt de lagedruk in het zuidwesten wel wat meer aan, waardoor de kans op een enkele regen- of onweersbui toeneemt. Vooral in het weekend, als de wind zuidelijk tot zuidwestelijk wordt, doet het kwik weer een klein stapje terug.
Week 2: van maandag 13 tot en met zondag 19 september
- Wisselvalliger met soms regen of enkele buien. Ook zon
- Bovennormale temperaturen. Vaak tussen 20 en 23 graden, regionaal hoger
- Het signaal voor het drukpatroon is vaag. Betrouwbaarheid daarom laag
De hogedruk boven het noordoosten en oosten van Europa schuift verder bij ons vandaan en de lagedruk op de oceaan kan zijn invloed tot over onze omgeving uitbreiden. Storingen kunnen Nederland bereiken en brengen af en toe bewolking, wat regen of een paar buien met zich mee.
Omdat de wind uit richtingen tussen zuid en zuidwest waait, wordt het nog niet koud. De temperaturen liggen rond of boven normaal, met grotere afwijkingen naar boven in de gebieden ten westen van Nederland. Dat warmere weer, waarschijnlijk geholpen door wat meer zon in de van oorsprong overal warme lucht, kan zich ook tot over Noordwest-Nederland uitstrekken.
Tegen het einde van de week lijkt zich zowel boven Scandinavië als bij de Azoren weer iets van hogedruk op te bouwen, zonder dat die nu meteen invloed op het weer in Nederland krijgt.
Week 3: van maandag 20 tot en met 26 september
- Eerst aanhoudend wisselvallig, later in de week langzaam beter
- Temperaturen tussen 20 en 23 graden, later iets lager
- Het signaal voor de drukverdeling blijft vaag. Betrouwbaarheid laag.
In eerste instantie liggen we ingeklemd tussen de hogedruk boven Scandinavië en hogedruk die zich in de buurt van de Azoren opbouwt. Lagedrukgebieden kunnen Nederland nog bereiken en brengen ons een flink deel van de week een wisselvallig weerbeeld. Laat in de week lijkt de hogedruk ten zuiden van ons sterker te worden en kan het weer geleidelijk opknappen.
Eerst waait de wind uit richtingen tussen zuid en oost en kan het nog steeds 20 tot 23 graden worden. Later in de week lijkt het wat koeler te worden, maar blijven de temperaturen boven normaal, vooral door de warme nachten. De wisselvalligheid gaat er dan meer uit.
Week 4: van maandag 27 tot en met zondag 3 oktober
- Het beste weer in het zuiden, in het noorden meer storingsinvloeden
- Temperaturen aanhoudend boven normaal, door de warme nachten
- Het signaal voor het drukpatroon blijft vaag. Betrouwbaarheid laag.
Het belangrijkste hogedrukgebied komt ten zuiden van Nederland boven Frankrijk te liggen. Ook boven Scandinavië is nog een aparte kern terug te zien, maar die is minder sterk. Het lijkt erop dat we aan de noordflank van het Franse hogedrukgebied in stabieler weer terechtkomen, met nog wel af en toe de passage van verzwakte storingen met meer bewolking en vooral in het noorden soms ook wel een beetje regen. Veel vaker is het droog weer met ook de zon erbij.
Die afwisseling lijkt tot het einde van de week aan te houden, met de beste papieren voor droog weer in het zuiden van het land. Het noorden komt er in dit geval wat wisselvalliger af.
In de twee weken hierna komt eerst het Franse hogedrukgebied naar onze omgeving, met een verder doorzettende weersverbetering tot gevolg. In de laatste week van deze periode, en dan bevinden we ons in de week tot en met 18 oktober, weten nieuwe lagedrukgebieden van de oceaan hun invloed tot over onze omgeving uit te breiden en wordt het wisselvalliger. In de temperatuur verandert maar weinig. Het blijft, vooral door de nog steeds warme nachten, vrij wam voor de tijd van het jaar. Wel zien we aan het einde de luchtdruk in het hoge noorden opnieuw oplopen.
Al met al
Samenvattend geeft de komende periode een sterk wisselend weerbeeld te zien. De grootste gemene deler is dat de temperaturen van het begin tot het einde boven normaal lijken te blijven. Geldt dat eerst voor zowel overdag als in de nachten, later in de periode zijn het vooral de warme nachten die het gemiddelde boven de normaal trekken.
Is volgende week een fraaie nazomerweek, met later in de week een toenemende kans op een regen- of onweersbui, vanaf week 2 breekt een wisselvalligere periode aan die vervolgens in week 3 lijkt aan te houden. Later in die week en week 4 een verbetering die ook in week 5, als een Frans hogedrukgebied onze kant op komt, lijkt aan te houden. Daarna in week 6 opnieuw wisselvalliger. In die week lijkt ook de noordelijke hogedruk terug te keren.