30-Daagse: wisselvallige start van de herfst?
Het weer in Nederland wordt al tijdenlang bepaald door de combinatie van hogedrukgebieden op de Oceaan, lagedrukgebieden boven Noordwest-Europa en dan weer hogedrukgebieden in het oosten. Bevinden wij ons steeds in het koele deel van dit zeer hardnekkige patroon, in het zuiden en zuidoosten van Europa is het erg warm en golven van die warmte slaagden er deze zomer ook steeds weer in om via het oosten boven het noordoosten van Europa in het noorden van Scandinavië terecht te komen. Het noordwesten van Europa werd eigenlijk steeds overgeslagen.Een juli- en een augustusmaand, zonder dat het ook maar ergens in Nederland 30 graden is geworden; er zijn meteorologen die dit in het nieuwe klimaat eigenlijk niet meer voor mogelijk hielden. Het heeft er alle schijn van dat het dit jaar wel gaat gebeuren en dat vertelt veel, zo niet alles over hoe de hoogzomer zich bij ons dit jaar heeft ontwikkeld. Ook al zal de zomer van 2021 door de warme junimaand uiteindelijk als een vrij warme de boeken in gaan, de mensen die vinden dat het een erg tegenvallende zomer was, hebben natuurlijk gelijk.
Natuur veerde op
Niet alleen regende het vaak, ook haalde de temperatuur zelden uit. Verder viel het aantal zonuren, zeker vergeleken met dat van de drie voorgaande zomers, behoorlijk tegen. Wolken speelden dit jaar een veel voornamere rol. De natuur voer er niettemin wel bij. Een zomer als deze was meer dan hard nodig voor herstel, na de ongelooflijk zware jaren met hitte en droogte die de Nederlandse natuur voor haar kiezen had gekregen. Je ziet de resultaten meteen. Op allerlei manieren veerde de natuur op. We hebben in geen jaren een zomer gehad waarin het zo groen was als in deze. De bomen zitten dik in het blad, insecten en vlinders leven op en alle poelen staan weer vol.
Kijken we naar het weer van de directe toekomst, dan zien we dit weekend nog even meer van hetzelfde. Na een min of meer droge zaterdag met af en toe zon, maar ook vrij veel stapelwolken en hogere temperaturen tussen 22 en 26 graden, krijgen we in de nacht naar zondag en zondag overdag opnieuw een paar fikse regen- en onweersbuien over ons heen die regionaal weer flink wat regenwater kunnen achterlaten. Door de buien en de vele wolken wordt het zondag overdag niet meer veel warmer dan ongeveer 20 graden. Heel lokaal komt ook de zon er nog wel door.
Week 1: van 23 augustus tot en met zondag 29 augustus
- Nu en dan zon, later ook wolkenvelden en meest droog
- Temperaturen meestal tussen 20 en 22 graden, in het weekend wellicht iets hoger
- De betrouwbaarheid van de verwachting voor deze week lijkt redelijk groot
De buien van het weekend lijken maandag al helemaal naar het oosten te zijn weggetrokken. We krijgen te maken met de linkerzijde van het drukpatroon, dat ons de laatste 9 maanden zo bezighoudt. Namelijk met een hogedrukgebied dat zijn tenten net west van Nederland opslaat. De wind draait maandag en dinsdag dan ook naar het noordoosten en voert wat drogere lucht aan. Er komt meer zon en de temperaturen handhaven zich op een niveau van tussen 20 en 22 graden. Later in de week wordt de wind wat meer noordelijk en kunnen wolken van de Noordzee ons land weer makkelijker binnendringen. Heel lokaal kan dan een buitje vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. In de temperaturen verandert weinig.
Ook in het weekend verandert in deze situatie weinig. Door de druk van een lagedrukgebied boven Spanje kan boven onze omgeving een rug van hogedruk ontstaan die ons opnieuw een weekend met erg rustig weer zou kunnen opleveren, met wellicht ook iets hogere temperaturen.
Week 2: van 30 augustus tot en met zondag 5 september
- Af en toe regen- of onweersbuien, ook nu en dan zon
- Temperaturen tussen 20 en 22 graden, zonder grote uitschieters
- De betrouwbaarheid lijkt nog steeds redelijk groot
De lagedruk in het zuiden breidt zijn werkterrein noordwaarts uit en krijgt versterking in het gebied ten westen en zuidwesten van Ierland. Hogedruk zien we in het hoge noorden, in het gebied van Groenland en IJsland naar Scandinavië en de Baltische Staten. In Nederland gaat de wind uit richtingen tussen oost en zuid waaien, maar neemt de onstabiliteit vanuit het zuiden toe. Van tijd tot tijd vallen regen- en onweersbuien, tussendoor zijn er ook langere droge perioden met nu en dan zon. In de temperaturen verandert niet veel. Ze handhaven zich op een niveau van tussen 20 en 22 graden, zonder grote uitschieters. Lokaal kan wel behoorlijk wat regen vallen.
Week 3: van maandag 6 tot en met zondag 12 september
- Herfstachtig en wisselvallig weer met geregeld regen of buien en alleen tussendoor ook nu en dan zon. Het kan nu en dan stevig waaien
- Temperaturen tussen 18 en 21 graden
- De betrouwbaarheid is middelmatig. Er zit meer spreiding in de berekeningen
Ten zuiden van het hogedrukgebied in het hoge noorden, dat vooral in Scandinavië wat terrein prijs lijkt te moeten geven, stelt zich een depressiebaan in, vanaf de oceaan via de Britse eilanden naar onze omgeving en vandaar verder naar het oosten van Europa. De depressies lijken daarbij een behoorlijk zuidelijke koers te volgen, wat ons op een nog wisselvalliger weerbeeld komt te staan. Tijdens de passage van storingen is het bewolkt en regenachtig, er tussendoor wisselen wolken en de zon elkaar af en kunnen ook enkele buien vallen. Af en toe waait het flink en de temperaturen lijken een stapje terug te doen. Vooral op dagen waarop een storing passeert, lijken ze niet of nauwelijks meer aan 20 graden toe te komen. Je mag het weer dan gerust herfstachtig noemen.
Week 4: van maandag 13 tot en met zondag 19 september
- Aanhoudend wisselvallig met af en toe regen of een bui. Tussendoor ook af en toe zon. De wind kan nu en dan de oosthoek opzoeken
- Temperaturen rond normaal en dus tussen 17 en 20 graden
- Betrouwbaarheid middelmatig, ook vanwege de onzekerheid die de resten van orkanen op de oceaan in de verwachting kunnen brengen
Hoewel het hogedrukgebied in het noorden weer wat sterker wordt, kunnen de lagedrukgebieden van de oceaan onze gebieden nog steeds bereiken. Het levert een aanhouden van het wisselvallige weer van een week eerder op met nog steeds af en toe de passage van storingen met bewolking en regen en tussendoor een afwisseling van wat zon en enkele buien. Omdat de lagedrukgebieden een tikkeltje zuidelijker trekken, kan de wind weer af en toe de oosthoek opzoeken. In de temperaturen verandert weinig. Ze liggen tussen 17 en 20 graden en zijn daarmee ongeveer normaal voor de tijd van het jaar, dit terwijl de nachten relatief warm lijken te blijven.
In week 5 en 6 lijkt het hogedrukgebied boven Scandinavië zich even te versterken, met in week 5 (van 20 tot en met 26 september) een mogelijke weersverbetering en wellicht een periode met nazomerweer. In week 6 (tot en met 4 oktober) dan alweer de invloed van lagedrukgebieden op de oceaan die vanuit Frankrijk nieuwe storingen met buien onze kant op sturen.
Samenvattend
Al met al zien we, na in de eerste week een rustige periode aan de flank van een hogedrukgebied ten westen van ons, in de weken daarna de invloed van lagedrukgebieden op het weer bij ons opnieuw sterk toenemen, met in week 3 en week 4 zelfs iets van een zuidelijk gelegen westcirculatie. De temperaturen liggen bij dit alles vakken tussen 18 en 22 graden en zijn daarmee ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Laat in september dan mogelijk tijdelijk beter met meer zon en hogere temperaturen, waarna het rond de maandwissel met oktober vanuit het zuidwesten opnieuw wisselvalliger lijkt te worden. Enige onzekerheid is er deze hele periode wel, omdat orkanen op de oceaan en ook de restanten ervan de boel wel wat in de war kunnen gooien.