30-Daagse: zomer weet nauwelijks van wijken
Na een voorjaar waarin het maar niet warm wilde worden, hebben we in De Bilt nu de op één na zonnigste start van de zomer ooit te pakken. In de eerste 10 dagen van de meteorologische zomer scheen de zon 118,2 uur, de op één na hoogste score ooit. Alleen in 1939, 82 jaar geleden dus, begon de zomer nog zonniger. Toen scheen de zon in de eerste 10 dagen 129,4 uur.Het is niet vreemd dat het aantal zonuren de afgelopen 10 dagen zo snel is opgelopen. Het weer stond vrijwel voortdurend onder invloed van hogedrukgebieden, die zich van het hogedrukgebied bij de Azoren afsplitsten en via onze omgeving naar het noordoosten trokken. Zelfs op dagen dat er buien vielen, en die waren er ook, maakte de zon een flink aantal uren. En zo komen we in de maand juni tot nu toe op een gemiddelde van ongeveer 12 uur aan zonneschijn per dag uit.
Het is ook warm
Dankzij de vele zonneschijn heeft de junimaand ook een warme start gemaakt. Met een gemiddelde temperatuur die tot nu toe rond 18,7 graden schommelt, zijn de eerste 10 dagen van de maand ongeveer 3 graden warmer dan gebruikelijk geweest. Normaal in de eerste 10 dagen is een gemiddelde temperatuur van 15,7 graden. Het aantal dagen met een temperatuur boven 20 graden bedroeg daarbij in De Bilt 9, waarbij het op 7 dagen zelfs boven 25 graden kwam (zomerse dagen). We wachten nog op de eerste tropische dag met een temperatuur boven 30 graden.
Voor wat de neerslag betreft, zien we tot nu toe een zeer grillig beeld. Is er in het westen op heel wat plaatsen eigenlijk nog niets gevallen, de buien van vorige week hebben er in het oosten voor gezorgd dat er zelfs al plaatsen zijn die de hele maandhoeveelheid of zelfs meer al binnen hebben.
Hoe gaat het verder?
De vraag is nu natuurlijk of de junimaand het zomerse beeld van de eerste 10 dagen ook in de tweede decade en daarna kan vasthouden. Het bijzondere van het weerpatroon gedurende de eerste 10 dagen was dat we eigenlijk profiteerden van de depressieactiviteit die er nu op de Oceaan is. De lagedrukgebieden bleven net ver genoeg bij Europa vandaan om het weer hier niet in de greep te krijgen, maar ook net dichtbij genoeg om wel de ene na de andere hogedrukcel van het Azorenhogedrukgebied los te weken die – eenmaal bij ons – steeds weer zomerweer bracht.
Zien we vrijdag en zaterdag even wat meer bewolking in Nederland, als twee zwakkere storingen ons land passeren en stroomt zaterdag met een naar noordwest draaiende wind ook even iets minder warme lucht het land binnen, vanaf zondag ligt een volgend hogedrukgebied klaar en keert de zomer in vol ornaat terug. Zondag al schijnt de zon het vrijwel volledig haalbare aantal uren in deze tijd van het jaar en is de zonkracht bijzonder hoog. Het wordt dan tevens ook alweer iets warmer.
Week 1: van maandag 14 juni tot en met zondag 20 juni
Dat eerste hogedrukgebied komt op maandag boven Duitsland terecht, waarna de wind bij ons zuidoostelijk wordt en nog warmere lucht kan binnendringen. In het zuiden kan het bij veel zon misschien wel voor de eerste keer dit jaar tropisch warm worden. Zag het er eerder nog naar uit dat koelere lucht, aan de voorzijde van het volgende hogedrukgebied dat er vanuit het westen aankomt, tot onze omgeving zou kunnen doordringen, nu lijkt dat niet meer te gebeuren. Ook dinsdag en woensdag houdt het zonnige en warme weer dan ook aan en vooral op woensdag zou het op veel plaatsen in het land, mogelijk ook in De Bilt, 30 graden of nog warmer kunnen worden.
Donderdag en vrijdag verandert het weer, als een lagedrukgebied vanuit Frankrijk onze omgeving weet te bereiken en de kans op een paar fikse regen- en onweersbuien behoorlijk toeneemt. Dan is er opnieuw ook minder zon dan we van de laatste tijd gewend zijn en gaan de temperaturen omlaag, al komen ze overdag nog steeds ruim boven 20 graden uit.
In het nieuwe weekend is het de beurt aan een volgende hogedrukcel, die zich van het Azorenhogedrukgebied heeft losgemaakt, en kan de zomer opnieuw tijdelijk opleven.
Week 2: van maandag 21 juni tot en met zondag 27 juni
Deze week ziet er wat wisselvalliger uit. Nederland ligt tussen twee hogedrukgebieden ingeklemd, één op de Oceaan, net noord van de Azoren, en het andere boven het oosten en noordoosten van Europa. Lagedrukgebieden van de Oceaan kunnen Scandinavië bereiken en de bijbehorende storingen Nederland. Als zo’n storing passeert, is de kans op bewolking en een paar buien vrij groot, tussendoor laat ook de zon zich zien. Omdat de wind wat prominenter uit westelijke richtingen waait, doen de temperaturen een stapje terug. Overdag kan het kwik vaak tussen 20 en 23 graden uitkomen, wat ongeveer normaal is voor de tijd van het jaar. In de nachten worden nog steeds boven normale temperaturen verwacht. De gemiddelde temperaturen blijven hierdoor boven normaal.
Week 3: van maandag 28 juni tot en met zondag 4 juli
Een langgerekte hogedrukzone ligt precies over Nederland en wordt zowel aan de noord- als aan de zuidflank geflankeerd door lagedrukgebieden. Omdat de kern van het hogedrukgebied in week 3 pal boven Nederland wordt berekend, maken storingen maar weinig kans. Het zal de meeste dagen dan ook droog zijn en er wordt opnieuw veel zon verwacht. Ook zien we de temperaturen weer boven normaal uitkomen. Dus na een wat wisselvalligere week in week 2 met het boordnodige buitje voor het stof lijkt de zomer zich in deze week 3 weer volledig te herstellen.
Week 4: van maandag 5 juli tot en met zondag 11 juli
De kern van het hogedrukgebied wordt in deze vierde week van de berekening wat westelijker, boven Ierland berekend, maar het strekt zich nog steeds tot over onze omgeving uit. Lagedrukgebieden zijn vooral boven het zuiden van Europa aanwezig, maar door vochtgebrek daar niet heel actief. In Nederland lijkt de wind uit richtingen tussen noord en oost te waaien en houdt het zomerweer aan. Nog steeds wordt veel zon verwacht en, zeker als het langere tijd droog is en de wind aflandig, kan het behoorlijk warm worden. Hoogzomers weer zou je kunnen zeggen.
Hoe gaat het verder?
Ook in de twee weken daarna worden geen al te grote veranderingen in het drukpatroon verwacht. Daarmee lijkt de zomer zich zo te ontwikkelen als we in onze zomerverwachting al min of meer hadden verwacht. Hogedrukgebieden hebben de teugels strak in handen en alleen in week 2, als we even tussen twee hogedrukgebieden in liggen, kunnen storingen van de Oceaan tot onze omgeving doordringen en hier en daar wat regen of een paar buien brengen.
In de andere drie weken lijkt het vooral zomer te zijn met veel zon en af en toe hoge temperaturen en zijn de neerslagkansen veel kleiner. Of er moet een keer een verdwaalde onweersstoring uit Frankrijk tot onze omgeving weten door te dringen. Al met al zeer goede vooruitzichten voor de zomer dus, met ook uitzicht op steeds warmere dagen en mogelijk in de loop van de tijd een hittegolf. De vraag is straks dan ook meer of het ook niet langzaamaan weer echt droog begint te worden.