Foto gemaakt door MeteoEarth - Atlantische Oceaan - Het is wederom een actief orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan
Foto gemaakt door MeteoEarthAtlantische OceaanHet is wederom een actief orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan
Nu

Actief orkaanseizoen: over op de reserve-namenlijst?

Vorige week schreven we in deze rubriek al over de status van superorkaan Sam. Deze zogeheten Major Hurricane trekt over de Atlantische Oceaan richting de noordelijke Benedenwindse eilanden en buigt vanaf morgen wat meer naar het noordwesten af. Naar verwachting blijft orkaan Sam boven open water, maar krijgen enkele Caribische eilanden en ook Bermuda wel te maken met meer wind en hogere golven. Aan de andere kant van de wereld, ten zuiden van Japan, raast momenteel ook supertyfoon Mindulle. De afgelopen dagen groeide Mindulle uit tot een orkaan in de vijfde en ook zwaarste categorie, maar op weg richting Japan is hij nu iets afgezwakt tot de tweede categorie. Dat neemt niet weg dat delen van Japan, waaronder Tokio, er een flinke veeg van mee zullen krijgen. Ook liggen er nu alweer 2 ontwikkelende systemen boven de Atlantische Oceaan en deze zouden de laatste twee namen op de lijst van 2021 wel eens kunnen gaan gebruiken. Daarna gaan we (indien nodig) over op de reserve-namenlijst.

In deze tijd van het jaar is het zeewater van de Atlantische Oceaan in het gebied waar superorkaan Sam nu actief is op zijn warmst. Na het zomerseizoen is het oppervlaktewater nabij de Cariben nu nog rond 30 graden en dat is nog hoger dan normaal voor eind september. Vooral de afgelopen weken is het water nog snel opgewarmd en dat is de reden van de toenemende activiteit sinds begin augustus van dit orkaanseizoen. Het seizoen verloopt tot nu toe, net als vorig jaar, actiever dan gemiddeld. De teller staat dit jaar al op 19, en er zijn momenteel ook alweer twee potentiële tropische stormen of orkanen in de maak op de Atlantische Oceaan.

Het zeewater van de westelijke Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico is nu op sommige plekken ruim 30 graden.

Warm oppervlaktewater

De combinatie van het erg warme zeewater en onder andere een sterke bovenstroming maakt dat tropische systemen in deze laatste maanden van het Atlantische orkaanseizoen zeer snel kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant van de wereld, in de westelijke wateren van de Stille Oceaan, geldt hetzelfde en daar is nu tyfoon Mindulle actief. Tyfoon is de Aziatische benaming voor een orkaan.

Ook het zeewater in de westelijke Stille oceaan is erg warm. Ten zuiden van Japan is nu orkaan Mindulle actief.

Laatste 2 namen van de lijst

Midden op de Atlantische Oceaan zijn nu wederom 2 systemen aan het ontwikkelen en bij beiden is de kans 70 procent of meer dat ze de komende dagen zullen uitgroeien tot een tropische storm of een orkaan. De ene ligt net voor de Afrikaanse westkust en de ander ligt al wat verder westwaarts, ongeveer halverwege tussen Afrika en Zuid-Amerika. Zodra deze twee systemen uitgroeien tot het formaat van een genaamde storm, krijgen zij de laatste twee namen op de lijst van 2021; namelijk Victor en Wanda.

Reserve namenlijst

Als er de komende tijd vervolgens nog meer tropische stormen of orkanen ontstaan, zal het WMO (World Meteorological Organisation) vanaf dit jaar voor het eerst overgaan op de reserve namenlijst. Eerder werd hiervoor het Griekse alfabet gebruikt, maar dit was te verwarrend, omdat die letters meerdere keren gebruikt kunnen worden. Vorig jaar werd de hele standaard namenlijst voor het seizoen van 2020 namelijk gebruikt en moest uiteindelijk over worden gegaan op het Griekse alfabet.

Afstrepen en niet meer gebruiken

Zouden we dat dit jaar ook weer doen, dan zou de eerstvolgende genaamde storm wederom Alfa gaan heten. Vorig jaar is daarom besloten om over te gaan op een standaard reserve namenlijst. Deze lijst is ook vooraf opgesteld, maar geldt voor meerdere jaren. Namen die nu eventueel gebruikt gaan worden, verdwijnen van de lijst en kunnen in andere seizoenen ook niet meer gebruikt worden.

Britta van GendtMeteoroloog