Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de Bruin - Peize
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de BruinPeize
Nu

Astronomische zomer begint met verkoeling

Hoewel de zomer eigenlijk nog moet beginnen, kwamen alle ingrediënten al uitgebreid voorbij. Een hittegolf, plaknachten, en hevige buien. Vannacht start de astronomische zomer, en de eerste dagen brengen vooral (welkome) verkoeling.

In de meteorologie rekenen we alle seizoenen in hele maanden, dus in die zin is de zomer al op 1 juni begonnen. Ook het weer deed aan weinig anders dan zomer denken. Toch is de échte seizoenswisseling pas komende nacht.

Zonnewende

In de nacht van zondag op maandag valt het exacte moment van de zonnewende. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond haar hoogste punt, de Kreeftskeerkring. Dat moment geldt bij ons als het officiële begin van de astronomische zomer.

Maandag 21 juni is de langste dag van het jaar; de dag met de meeste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. De zon komt om 5.18 uur op, en gaat pas om 22.03 weer onder. Maandag heeft dus een daglichtperiode van 16 uur en drie kwartier. Echt donker is het dan maar een paar uur lang; de rest van de nacht bestaat vooral uit schemering.

Lange zomeravonden

In theorie wordt de daglichtperiode vanaf morgen dus al korter, maar voorlopig merk je daar nog bar weinig van. Zeker in het begin scheelt dat nog niet eens een minuut per dag. Over een maand is er nog niet eens een uur van de daglengte af gegaan. Vooral aan het eind van de zomer gaat dat wat harder. Voorlopig kunnen we dus nog lang genieten van lange zomerse avonden.

Nat, dan koeltjes

De eerstkomende dagen moet je misschien wel even een trui bij de hand houden voor die avonden. Na de regionale hittegolf en het bijbehorende buiengeweld dat we al achter de rug hebben, wordt het vanaf maandag juist behoorlijk koel. Bovendien is het vannacht en morgenochtend nog even kletsnat, en komt er vooral in het westen van het land weer een heleboel regenwater naar beneden. In de loop van de maandag wordt het droger. En de temperaturen komen ineens een stuk lager uit; alleen in het zuidoosten komen nog temperaturen van 20 graden voor. In de rest van het land halen we dat niet meer. Overigens: gemiddeld hebben we in deze tijd van het jaar ongeveer een temperatuur van 21 graden, dus koel is een relatief begrip.

Relatief koel is het ook de dagen daarna. Zowel dinsdag als woensdag halen we zelfs die 20 graden nergens meer. De noordelijke wind voert koelere lucht en bewolking aan, waardoor de zon ook wat minder vrij spel krijgt. Met ook wat koelere nachten kun je eindelijk je huis weer goed laten afkoelen. Het blijft ook zo goed als droog.

In de lift

Aan het eind van de week gaan de temperaturen weer wat in de lift, en vanaf het weekend lijken we de zomerse waarden (25+) weer te gaan bereiken. Het blijft daarbij licht wisselvallig, met soms een bui, maar ook geregeld zon. Even geen extreme hitte of extreme buien meer in de verwachting. De astronomische zomer begint dus met ouderwets Hollands zomerweer.

Dorien BouwmanMediameteoroloog